Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Χιλιάδες δικαιούχοι εξαιτίας λαθών της κυβέρνησης οδηγούνται σε νέα ανθρωπιστική κρίση

Δελτίο τύπου σχετικά με τη συζήτηση ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ για το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της Περικοπής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε χιλιάδες δικαιούχους εξαιτίας λαθών της κυβέρνησης εν μέσω έκρηξης της ακρίβειας που τους οδηγεί σε νέα ανθρωπιστική κρίση

Η Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου παραδέχτηκε ότι ενώ ήταν λάθος του κράτους, δηλαδή της ΗΔΙΚΑ, οι οικογένειες με παιδιά που παίρνουν ΕΕΕ είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν τα χρήματα και να αναγκαστούν να ζήσουν ακόμα και με 50 ευρώ το μήνα

Η κυβέρνηση μείωσε μέσα σε 2 χρόνια τους δικαιούχους του ΕΕΕ κατά 30.000 νοικοκυριά εν μέσω φτωχοποίησης και νέας ανθρωπιστικής κρίσης

Απευθυνόμενη στην Υφυπουργό Κοιν., Υποθέσεων κα Μιχαηλίδου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την περικοπή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε χιλιάδες οικογένειες με παιδιά, τώρα που η ακρίβεια τους οδηγεί σε νέα ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας λαθών του κράτους, η Θεανώ Φωτίου τόνισε:

Στις 14 Φεβρουαρίου, χιλιάδες οικογένειες που παίρνουν ΕΕΕ είδαν ότι τα επιδόματά τους μπήκαν σε αναστολή, δηλαδή σε διαδικασία αντιμετώπισης περιπτώσεων απάτης που απαιτούν επανέλεγχο εισοδημάτων. Όμως η κυβέρνηση ήξερε ότι το λάθος ήταν του κυβερνητικού φορέα ΗΔΙΚΑ, που άντλησε λανθασμένα ποσά πληρωμών από τα αρχεία δεδομένων του Επιδόματος Παιδιού (Α21) που είχαν πάρει οι οικογένειες που εισπράττουν και τα δύο επιδόματα.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τη θεσμοθέτηση του ΚΕΑ (νυν ΕΕΕ), διότι η κυβέρνηση άφησε την ΗΔΙΚΑ να καταρρέει και τα υποδειγματικά πληροφοριακά συστήματα που έφτιαξε επί ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ασυντήρητα.

Όταν κάναμε την επίκαιρη ερώτηση, αντί η κυβέρνηση να ανακαλέσει απλώς την αναστολή, νομιμοποίησε τα λάθη της ΗΔΙΚΑ, επανυπολόγισε ποσά επιδομάτων μικρότερα από τα αρχικά εγκεκριμένα και καταλόγισε στις οικογένειες με παιδιά αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου ερωτήθηκε εάν θα διαγράψει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα που οφείλονται σε λάθος του κράτους και αν θα κάνει σοβαρό έλεγχο στα στοιχεία που αντλεί η ΗΔΙΚΑ από το Α21 ώστε να δώσει τα πραγματικά ποσά που δικαιούνται οι ωφελούμενοι.

Αφού αναγκάστηκε να αναφέρεται σε ζητήματα προηγούμενεων Επίκαιρων Ερωτήσεων της κ. Φωτίου λέγοντας ανακρίβειες, η κ. Μιχαηλίδου στη δευτερολογία της ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των συμπολιτών μας ότι ενώ είναι λάθος της ΗΔΙΚΑ, οικογένειες με παιδιά θα επιστρέψουν πίσω τα ποσά σε δόσεις, οδηγώντας τους τελικά σε συνθήκες άθλιας διαβίωσης ενώ μάλλον θεωρεί «ευεργέτημα» το γεγονός ότι θα τα επιστρέψουν τμηματικά. Η κ. Φωτίου ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, από καταγγελίες πολιτών, που αποδεικνύουν ότι ο εγκληματικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το λάθος του ίδιου του κράτους, δημιουργεί δράματα. Οικογένεια που έπαιρνε 260 € ενημερώθηκε ότι θα παίρνει πλέον 45 € το μήνα. Θρήνος στα social media από δικαιούχους που αρνούνται ότι εισέπραξαν μεγαλύτερα επιδόματα παιδιού και αναρωτιούνται πώς θα ζήσουν με ένα πενηντάρικο το μήνα.

Η κ. Φωτίου τόνισε ότι σε μια κοινωνία που φτωχοποιείται ραγδαία λόγω αυξήσεων στις δαπάνες στέγασης και βασικά αγαθά, που έχασε λόγω πληθωρισμού το 14% των εισοδημάτων της, οι ωφελούμενες οικογένειες του ΕΕΕ μειώθηκαν μέσα σε 2 χρόνια κατά 30.000 περίπου.

Ενώ από τις αρχές του 2020 η κυβέρνηση νομοθέτησε να χάνει η οικογένεια όλα τα προνοιακά επιδόματα, (ΕΕΕ, επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου) αν έστω και ένα παιδί της χάσει από απουσίες την τάξη. Αυξάνοντας τις αντικειμενικές αξίες στο 55 % της χώρας, κόβει το ΕΕΕ σε όσους η περιουσία τους ξεπερνά πια έστω και κατά ένα ευρώ τα όρια. Ήδη πό το 2020 ξανάρχισε να αυξάνει η παιδική φτώχεια που ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε από 26,6% το 2015 σε 21,1% το 2019.

Τελος, κ. Φωτίου ζήτησε επανειλημμένως όχι μόνο να διαγραφούν αυτά τα ποσά καθώς οι πολίτες τα έχουν ήδη ξοδέψει για να ανταπεξέλθουν στην τρομακτική ακρίβεια, αλλά ζήτησε ακόμα κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα, δωρεάν 300 kWh και να μην υπολογίζεται το επίδομα παιδιού σε όσους παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:

Έκοψαν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε χιλιάδες δικαιούχους εξαιτίας λαθών της κυβέρνησης τώρα που η ακρίβεια τους οδηγεί σε νέα ανθρωπιστική κρίση

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Κυρία Υφυπουργέ,

Πριν 10 μέρες, στις 14 Φεβρουαρίου, χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που παίρνουν ΕΕΕ ενημερώθηκαν ότι το επίδομά τους μπήκε σε αναστολή. Η αναστολή επιδόματος είναι διαδικασία αντιμετώπισης περιπτώσεων απάτης που απαιτούν επανέλεγχο των εισοδημάτων. 

Όμως,  το Υπουργείο γνώριζε ότι δεν υπήρξε καμία μαζική πρόθεση εξαπάτησης του συστήματος και του Κράτους. Το λάθος ήταν της ΗΔΙΚΑ, που άντλησε λανθασμένα ποσά πληρωμών από τα αρχεία του Επιδόματος Παιδιού (Α21) για οικογένειες που εισπράττουν και τα δύο επιδόματα.  Διότι, για να πάρει κανείς το  ΕΕΕ το σύστημα μόνο του διασταυρώνει αυτόματα σε δευτερόλεπτα όλες τις βάσεις  δεδομένων από όπου έχει εισπράξει κανείς χρήμα. Επομένως, εάν έγινε λάθος, αυτό βαρύνει την ΗΔΙΚΑ.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τη θεσμοθέτηση του ΚΕΑ (νυν ΕΕΕ), διότι 2,5 χρόνια τώρα, από όταν πήρε την ΗΔΙΚΑ το  Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  την έχετε αφήσει να καταρρέει. Αφήσατε ασυντήρητα τα υποδειγματικά πληροφοριακά συστήματα που φτιάξαμε -χωρίς απευθείας αναθέσεις- και αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς, Είναι προφανές ότι, όταν το κράτος κάνει λάθος, δεν μπορεί να κατηγορεί τους πολίτες για απάτη. Όταν σας καταθέσαμε την επίκαιρη ερώτηση καταλάβατε ότι η αναστολή ήταν λάθος. Και τι κάνατε τότε;

Αποφασίσατε να νομιμοποιήσετε τα λάθη της ΗΔΙΚΑ, και να τα καταλογίσετε στους οικογενειάρχες με παιδιά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Δηλαδή το πρώτο λάθος πάτε να το διορθώσετε με εγκληματικό τρόπο σήμερα.

Σήμερα ούτε οι οικογένειες των μεσαίων στρωμάτων δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Σκεφτείτε πώς ζουν οικογένειες με ένα παιδί με μόνο εισόδημα τα 350 € ή με δυο παιδιά και με μόνο εισόδημα τα 400€

Εσείς αυτή η στιγμή αποφασίσατε να ζητήσετε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα από λάθος του κράτους, τιμωρώντας τα παιδιά και τις οικογένειες. Με τους νέους υπολογισμούς της ΗΔΙΚΑ με στοιχεία που δεν ξέρουμε αν είναι σωστά ή όχι, χιλιάδες οικογένειες ενημερώθηκαν ότι δικαιούνται μικρότερο ΕΕΕ από ό,τι παίρνανε και ότι θα επιστρέψουν όσα τους έχουν δοθεί από λάθος του κράτους. 

Σας ερωτώ λοιπόν:

1. Θα διαγράψετε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα που οφείλονται σε λάθος του κράτους;

2. Θα κάνετε σοβαρό έλεγχο στα στοιχεία που αντλεί η ΗΔΙΚΑ για το Α21 και θα δώστε τα επιδόματα που πραγματικά δικαιούνται οι ωφελούμενοι;

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κυρία Υφυπουργέ,

Επειδή επιχειρήσατε να διορθώσετε ένα λάθος του κράτους με εγκληματικό τρόπο θα σας αναφέρω ένα χειροπιαστό παράδειγμα:

Οικογένεια που έπαιρνε 263 € το μήνα, πήρε το εξής μήνυμα: «κατόπιν επανυπολογισμού του οικογενειακού σας εισοδήματος ….το ποσό αναθεωρείται σε 170 €, μειωμένο κατά 93 €….και μετά την αφαίρεση του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού των 373 € που έχετε λάβει μέχρι στιγμής, καταμερισμένου στους επόμενους μήνες …το τελικό ποσό της μηνιαίας επιδότησής σας διαμορφώνεται σε 45 €».

Θρήνος γίνεται στα social media από τους ανθρώπους που βλέπουν μπροστά τους το φάσμα του θανάτου. Και όλοι λένε ότι δεν πήραν περισσότερα χρήματα από το Α21, τα ίδια παίρνουν. Και αναρωτιούνται πώς θα ζήσουν με ένα πενηντάρικο το μήνα αυτοί και τα παιδιά τους. Πολλές μάλιστα οικογένειες είναι μονογονεϊκές, ακόμη πιο ευάλωτες δηλαδή.

Αλήθεια, έχετε καταλάβει τι είναι το ΕΕΕ που το βάλατε και στο Σύνταγμα για να εξασφαλίσουν οι άνθρωποι αξιοπρεπή διαβίωση;  Είναι μια ελάχιστη ενίσχυση σε ανθρώπους που διαβιούν στην απόλυτη φτώχια.  Συνειδητοποιείτε ότι αντιμετωπίζοντας τους δικαιούχους ως απατεώνες, και ζητώντας τους «αχρεωστήτως καταβληθέντα» τους καταδικάζετε σε αδυναμία επιβίωσης; Πως να σας επιστρέψουν αυτά τα χρήματα που έχουν ήδη διαθέσει για να πληρώσουν τους ασύλληπτους λογαριασμούς ρεύματος που τα golden boys σας τους έχουν στείλει να πληρώσουν, ακόμα και σε αυτούς που είναι στο ΚΟΤ;

Εσείς καταφέρατε, ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται κατά 14% λόγω πληθωρισμού, τα έξοδα στέγασης και τα βασικά αγαθά εκτοξεύονται,  να μειώνετε διαρκώς τους δικαιούχους του ΕΕΕ. Από 267.000 νοικοκυριά το 2019, σε 238.000 στα τέλη του 2021, δηλαδή 30.000 νοικοκυριά λιγότερα εν μέσω νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Και βεβαίως τα μειώσατε με τεχνάσματα, κι όχι γιατί αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους.

Νομοθετήσατε το 2020, την απώλεια των επιδομάτων αν έστω και ένα παιδί της οικογένειας χάσει από απουσίες την τάξη. Αυξήσατε τις αντικειμενικές αξίες στο 55 % της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα πλέον κόβει το ΕΕΕ σε όποιους η περιουσία τους ξεπερνά έστω και ένα ευρώ τα όρια, ενώ χαρίσατε τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν περιουσίες πάνω από 250.000 € και ανεβάσατε το όριο των αφορολόγητων γονικών παροχών στα 800.000 €, όλοι ξέρουμε για ποιους.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάθε μέρα στα κανάλια μιλάτε για το πόσο φροντίζετε τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Όταν το 1 στα 5 παιδιά ζει στη φτώχεια, δεν έχει δικαιώματα.  Την παιδική φτώχεια μάς την παραδώσατε το 2015 στο 26,6% και την φθάσαμε στο 21,1%. Από το 2020, άρχισε πάλι να σκαρφαλώνει. Χόρτασαν λόγια οι οικογένειες του ΕΕΕ. Είναι ντροπή. Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για τα παιδιά, κάντε τώρα αυτό που σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ: αποσυνδέστε το Επίδομα Παιδιού από το εισόδημα για τους δικαιούχους του ΕΕΕ.

Και σας ξαναρωτάω, αφού δεν μου απαντήσατε:

1.  Θα διαγράψετε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που οφείλονται σε λάθος του κράτους;

2. Θα κάνετε σοβαρό έλεγχο στα στοιχεία που αντλεί η ΗΔΙΚΑ για το Α21 και θα δώστε τα επιδόματα που πραγματικά δικαιούνται οι ωφελούμενοι;

3. Θα αποσυνδέσετε το επίδομα παιδιού από το εισόδημα για τους δικαιούχους του ΕΕΕ, ως μοναδική πράξη φροντίδας για τα παιδιά των πιο ευάλωτων οικογενειών;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ