Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023
21 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Φίλης για παιδεία : Τι έγινε επί ΣΡΖ και τι πρέπει να γίνει

Ο τομεάρχης Παιδείας τουΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μίλησε στον Απόστολο Λακασά (Οικονομική Επιθεώρηση, τ. 997, Αύγουστος 2020) για όλα τα θέματα της Παιδείας.

Ειδικά για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, ο δημοσιογράφος έθεσε την ερώτηση: «Ως ΣΥΡΙΖΑ μιλούσατε για ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, αλλά τελικά δεν έγινε δυνατό να τη θεσμοθετήσετε όταν βρεθήκατε στην κυβέρνηση. Ποιες ήταν οι δυσκολίες»;

Ο Ν. Φίλης απάντησε:
Θεσμοθετήσαμε την ελεύθερη πρόσβαση στις σχολές χαμηλής ζήτησης, ως πρώτο βήμα. Ήταν λάθος μας που δεν την εφαρμόσαμε από το 2018, ώστε δείχνοντας την κοινωνική αποδοχή της να μην τολμήσει να την καταργήσει η ΝΔ.

Αναδιαμορφώσαμε το πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου, με τρόπο που θα έκανε πολύ πιο αξιόπιστο το απολυτήριο και, συνεπώς, σταδιακά θα αύξανε τη βαρύτητά του στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Είχαμε έτοιμα, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, τα διετή προγράμματα για τα παιδιά των ΕΠΑΛ, που κι αυτά κατάργησε η ΝΔ. Έπρεπε όλα αυτά να τα είχαμε «τρέξει» πιο γρήγορα ώστε να τα είχε βιώσει θετικά η κοινωνία.

Κάποια στιγμή, ελπίζω, θα οδηγηθούμε σε ένα σταθερό σύστημα πρόσβασης. Αυτός πρέπει να είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της νέας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σταθερό και συμφωνημένο με τα άλλα κόμματα και την εκπαιδευτική κοινότητα σύστημα εισαγωγής.

Νομίζω ότι τα βασικά του συστατικά έχουν ανιχνευθεί. Κατοχύρωση με νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και σύγχρονες μεθόδους και μέσα διδασκαλίας του μορφωτικού ρόλου όλων των βαθμίδων, και ειδικά του Λυκείου· Γ΄ Λυκείου προσανατολισμένη στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία και βοήθεια των μαθητών για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι η αξιοπιστία και η θωράκιση του απολυτηρίου Λυκείου από κάθε αμφισβήτηση. Χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απαλλαγούμε από το άδικο, στρεσογόνο για τα παιδιά και στρεβλό σύστημα των Πανελληνίων, που όμως έχουν (όσο κι αν πήγε φέτος να τα θαλασσώσει το υπουργείο Παιδείας) δεδομένη αξιοπιστία και μεγάλη κοινωνική αποδοχή.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται