Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023
14.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Όχι στην περικοπή των προσλήψεων εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης – Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας

Θέμα: «Όχι στην περικοπή των προσλήψεων εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης – Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας».

Συνάδελφοι/ισσες,

      με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ υπ’ αριθμ. πρ. 93506/Δ3 της 25 – 8 – 2023 βρίσκεται, για άλλη μια φορά, σε εξέλιξη σχέδιο περικοπών – «εξοικονόμησης» του ΥΠΑΙΘ σχετικά με τον αριθμό των προσλήψεων εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης για το σχολικό έτος 2023 – 2024. Με την συγκεκριμένη εγκύκλιο επιβεβαιώνεται και διευρύνεται η πολιτική του μοιράσματος των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης σε δυο ή και περισσότερους μαθητές εντός της ίδιας τάξης, ακυρώνοντας στην πράξη τις διαγνώσεις των ΚΕΔΑΣΥ και υποβαθμίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

      Με την εγκύκλιό του αυτή  προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το ΥΠΑΙΘ  καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να μειώσουν τον αριθμό των κενών σε παράλληλες στηρίξεις ορίζοντας ότι: «Σε τμήμα σχολείου στο οποίο υπάρχει απόφαση έγκρισης ΠΣ – Σ για περισσότερους από έναν/μια μαθητή/-τρια, αναλαμβάνει ένας/μία εκπαιδευτικός ΕΑΕ ΠΣ – Σ συνολικά την υποστήριξή τους. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις το ΚΕΔΑΣΥ, κατά την εισήγησή του προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα τεκμηριώνει με ειδική μνεία την αναγκαιότητα της ταυτόχρονης παρουσίας δύο (2) εκπαιδευτικών  ΠΣ – Σ στο ίδιο τμήμα σχολείου».

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…..

Η προκάτοχος του σημερινού Υπουργού Παιδείας τον Αύγουστο του 2021 με προφορική εντολή όριζε το πλαφόν των 2 εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης ανά σχολική μονάδα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ομαδοποιήσει και τις αντίστοιχες ανάγκες σε σχολικούς νοσηλευτές και ΕΒΠ.

     Ο σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘ ακολουθεί πιστά πρόγραμμα λιτότητας των μορφωτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία/ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στοχοποιώντας  το πιο ευαίσθητο τμήμα του μαθητικού πληθυσμού. Η αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική θυσιάζει την εκπαιδευτική διαδικασία και τα μορφωτικά δικαιώματά τους στο βωμό των περικοπών ορίζοντας     κόφτες για προσλήψεις προσωπικού.

      Στοχεύουν να αφήσουν εκατοντάδες μαθητές/-τριες με αναπηρία/ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με ελλιπή ή και χωρίς ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη, ενώ αντίστοιχα συνάδελφοι/-ισσες που υπηρετούν το Δημόσιο Σχολείο θα βρεθούν στην ανεργία.

     Το ΥΠΑΙΘ πέραν όλων των άλλων δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης πλευρών της εκπαίδευσης, μεταθέτοντας τις ευθύνες του στις πλάτες των οικογενειών που θα μπορούν (και φυσικά δεν θα μπορούν όλες) να προσλάβουν ιδιώτες ειδικούς βοηθούς, ανασφάλιστους σε δημόσια πλαίσια,  αποκομμένους από τον συλλογικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου, αφού θα λογοδοτούν στην γονέα και όχι στον σύλλογο διδασκόντων.

Ήδη στη ΔΠΕ Κεφαλληνίας στην Α΄ φάση διορισμών αναπληρωτών από 40 αναπληρωτές παράλληλης στήριξης που ζήτησε η Διεύθυνση για δημοτικά και νηπιαγωγεία, το Υπουργείο έστειλε μόνο 15 εκπαιδευτικούς. Κάλυψαν δηλαδή λίγο παραπάνω από το 1/3 των αναγκών!!!

Καταγγέλλουμε το ΥΠΑΙΘ για απόκρυψη των πραγματικών κενών, για υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και παραβίαση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών σε νηπ/γεία και δημοτικά σχολεία με στέρηση της πλήρους παράλληλης στήριξης που έχουν εγκριθεί από τα ΚΕΔΑΣΥ.

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων να αναλάβουν από κοινού με τα εκπαιδευτικά σωματεία δράση – αγώνα για την αποτροπή – αναίρεση της συγκεκριμένης πολιτικής του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

  • Να γίνει άμεσα η Β’ Φάση πρόσληψης αναπληρωτών για κάλυψη όλων των πραγματικών κενών.
  • Κανένας/-μιά μαθητής/-τρια να μη θυσιαστεί.
  • Κανένας/-μιά εκπαιδευτικός να μην πεταχτεί στην ανεργία.
  • Ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε μαθητή που χρίζει παράλληλης.
  • Στελέχωση των σχολείων με ΕΒΠ, σχολικούς νοσηλευτές σύμφωνα με τις ανάγκες.

                                                         ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

     Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      Βαρδαραμάτος Βαγγέλης                                Παύλου Κατερίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται