Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
19.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«Δύο σχολεία ΜΙΑ ψυχή» | Τα Μεσοβούνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, το Γενικό Λύκειο Τυχερού Έβρου και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις ΜεσοβουνίωνΚεφαλονιάς συμμετείχανως διασχολική ομάδα σε κοινή αποστολή, η οποία έλαβε μέρος στην ημερίδα Euroscola με θέμα “The EU’sZeroPollutionAmbition: wheredowestandtoday”. Η κοινή αποστολή των δύο σχολείων αποτελούνταν από 4 εκπαιδευτικούς και 20 μαθητές και μαθήτριες. Επικεφαλής της αποστολής ήταν η διευθύντρια του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, κ. Ουρανία Τσούτση και συνοδοί ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Τυχερού,  κ. Παναγιώτης Δελιακίδηςκαι οι εκπαιδευτικοί κ. Περσεφώνη Μαρίνα Μηνιάτη και κ. Χρήστος Τσαπάνης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με συνομηλίκούς τους από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ έθεσαν ερωτήματα στον κ. RobertsZīle, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,τα οποία αφορούσαν στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα και συζήτησαν με την κ. VivienneHalleux, πολιτική αναλύτρια Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Κοινοβουλευτικής Έρευνας, τη δυνατότητα επίτευξης  του στόχου για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050.Ακόμη, συμμετείχαν σε προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλαμβάνοντας τον ρόλο των ευρωβουλευτών και συνειδητοποιώντας την αξία της ενεργού πολιτειότητας για την επίλυσησημαντικών προβλημάτων, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την ημερίδα με συναδέλφους από άλλες χώρες, ξεναγήθηκαν στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, αφού σχημάτισαν μεικτές ομάδες, πήραν μέρος σε κουίζ με ερωτήσεις γραμμένες σε όλες τις γλώσσες των χωρών-μελών της ΕΕ. Τέλος, επέστρεψαν στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου όπου και ολοκληρώθηκε η ημερίδα μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Αναντίλεκτα, η ημερίδα βοήθησε τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι η Δημοκρατία στην Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει αν εμείς, οι πολίτες απέχουμε από τα κοινά και το δημόσιο βίο και λόγο. Σ’ αυτό το πλαίσιο τα συμμετέχοντα σχολεία κλήθηκαν να συμβάλουν ενεργά και ποικιλοτρόπως στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με:

  1. την αξία της Δημοκρατίας
  2. ποια προβλήματα δημιουργεί η αποχή
  3. τη σημασία των Ευρωπαϊκών εκλογών
  4. πώς μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργότερα στο δημόσιο βίο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η άριστη συνεργασία των δύο σχολείων αποδεικνύει ότι τα περιφερειακά σχολεία έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν και να πραγματοποιούν με επιτυχία καινοτόμα προγράμματα, παρά το εμπόδιο της απόστασης και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που ανακύπτουν. Η συμμετοχή των δύο σχολείων στην ημερίδα Euroscola προέκυψε ως επιβράβευση για τη συμμετοχή στοπρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Μετά την επιστροφή στα πάτρια εδάφη, τα μέλη της κοινής αποστολής αποχαιρετίστηκαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης, δίνοντας την υπόσχεση για αδελφοποίηση των δύο σχολείων και για μελλοντική συνεργασία στο εκπαιδευτικό πεδίο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Τυχερού, κ.Παναγιώτη Δελιακίδη, που ήταν και αρχηγός της αποστολής του σχολείου του, για την άριστη συνεργασία με την αποστολή του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, η οποία ήταν καθοριστική, για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ιδιαίτερα οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην κα Ηρώ Λαδά, τη φιλόλογο που υπηρέτησε στο σχολείο κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, η οποία υπήρξε η ψυχή του προγράμματος.

Ακόμη, ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράστασή τους:

  • τον δήμο Σάμης
  • την κοινότητα Μεσοβουνίων
  • το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων

Για να τιμήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα παραθέτουμε τα ονόματά τους (με λατινικούς χαρακτήρες).

Από το Γενικό Λύκειο Τυχερού:

BAMPALIA           PANAGIOTA

DOUKALETSI       KONSTANTINA

FOUNTOUKIS     KONSTANTINOS PANAGIOTIS

GIANNELI            IOANNA

GOLATSI              MARIA ELENI

PAPALIA               EIRINI CHRYSOVALANTOU

POULIOU             ELENI

PAPADAKI         ATHANASIA

VOYNOVA           SVETOSLAVA

ZIOGAS  STYLIANOS

Από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων:

GALIATSI              ILIANA

GALIATSI              AIKATERINI

KAVVADIA           ANGELIKI

KAVVADIAS         GERASIMOS LAMPROS

KARACHRISTOS  GEORGIOS

BARZOUKAS        NIKOLAOS

NIKA      IOANNA

PATRIKIOS           GERASIMOS

PATRIKIOU          IOANNA ANGELIKI

TZAMARELOU    ELENI ANGELINA

ΑΦΙΕΡΩΜΑΣΤΟΓΕΛΤΥΧΕΡΟΥ

ΟυρανίαΤσούτση, MiddleMountainCollegeNews, 18-02-2024

https://schoolpress.sch.gr/mmnews/?p=1696

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ