Σάββατο 27 Απριλίου 2024
16.5 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ευκλείδη, ξανακοίτα τη μετάφραση

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα τίτλου: Καρφίτσες (προπλάσματα), σειρά Τα Ανθεκτικά «Πέτρα, Γυναίκα και Φραγκοσυκιά» Σοφία & Μάγκυ Παπαδάτου. Θα παρουσιαστούν στην «11η Ανοικτή Καλλιτεχνική Τριλογία Κεφαλονιάς», Αύγουστος 2022

-Μου είσαι συμπαθής, κάτι το κόκκινο μπάκ-πακ που ξεχαρβάλιασες όπως λες στη συνέντευξή σου, από την υπέρ χρήση, κάτι η Σκάρλετ Γιόχανσον που γουστάρεις, κάτι το εγγλέζικο χιούμορ που λατρεύω, όπως στον Τζον Γκληζ των Μόντι Πάιθον και όχι μόνο, κάτι τόνα κάτι τ΄άλλο, μου είσαι συμπαθής, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό!

– Μετά την προχθεσινή σου συνέντευξη όμως ανησυχώ. Δηλώνεις αντιφατικά πράγματα και πεθαίνω από το φόβο μου για σένα. Ριζοσπάστης από τη μια, που όμως καταθέτει «αστική αυτοπεποίθηση». Πότε άλλαξε αυτό; Όλοι ξέρουμε, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινωνιοψυχολογικά, ότι η αυτοπεποίθηση έχει «εσωτερική έδρα ελέγχου», δηλαδή η σιγουριά για καταστάσεις και πράγματα, πηγάζει από το εσωτερικό της ανθρώπινης φύσης. Αντίθετα, η «εξωτερική έδρα ελέγχου», οι έξωθεν δηλαδή μαρτυρίες-πατερίτσες, δεν είναι ίδιον προοδευτικότητας (ας πούμε της Αριστεράς), είναι συντηρητικός προσανατολισμός.

-Το να επικαλείσαι Οξφορδιανούς τίτλους για την αστική αυτοπεποίθησή σου, είναι η επιτομή τής ανασφάλειας. Με αυτήν την έννοια, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να σε ευχαριστήσει, διότι μεταφράζοντας αντίθετα την οφθαλμοφανή πραγματικότητα, ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση! Όσο για τους συμβούλους, τι να πώ, πες το αλλιώς, όχι συγκρίσεις με τον νυν πρωθυπουργό….  έτσι θέλουμε τον Αλέξη; Πάσχει η μετάφραση, σου λέω!

-Με τρόμαξες ακόμα περισσότερο, όταν στην απάντησή σου, να ξαναδιαβάσουμε την  πρωτότυπη  συνέντευξη που έδωσες, μπαμ μου σκάει νέα κοινωνιοψυχολογική «βόμβα». Μιλάω για την αναφορά σου στην απουσία «κοινωνικής κινητικότητας», την αδυναμία κοινωνικής ανέλιξης δηλαδή των νέων, αυτήν την τεράστια ανισότητα,  εκτός αν πρόκειται για ιδιοφυίες!

Καρφίτσα, σειρά «Τα ανθεκτικά». Φυτό και Πέτρες της Κεφαλονιάς!

-Ευκλείδη τρέμω! Πώς πετάς την «κοινωνική κινητικότητα» ξεκρέμαστη, χωρίς να ερμηνεύεις ότι πρόκειται για ατομικιστικό μοντέλο, που αν δεν συνυπάρξει με «κοινωνική αλλαγή», ζήτω που καήκαμε;

-Γι αυτό επιμένω Ευκλείδη, ξανακοίτα τη μετάφραση, ίσως ήθελες να τα πεις αλλιώς κι αλλιώς σου βγήκαν.

-Τι νομίζεις; δεν ξέρουν όλοι, πόσο απάνθρωπα πιεστικό και αυταρχικό ήταν το εκπαιδευτικό σύστημα της Αγγλίας, τους αιώνες 13ο και 15ο που αναφέρεις με καμάρι, αλλά και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, μη σου πω; Τι είπαν οι Pink Floyd-the Wall “Hey teacher leave them kids alone..”. Δεν εξυμνώ το δικό μας σύστημα, μην παρεξηγηθώ, ούτε ξεχνώ τα 400 χρόνια της υποδούλωσής μας, όσο προηγείται δηλ. το βρετανικό μοντέλο εκπαίδευσης.

-Όμως Ευκλείδη μου καλέ, τι θαύμαζαν οι Άγγλοι Φιλέλληνες, η Γερμανική Διανόηση, τόσοι και τόσοι που εξύμνησαν την Κλασσική Ελληνική Παιδεία και Φιλοσοφία; Δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον 20ο αιώνα, Σεφέρης-Ελύτης, ούτε; Ή μήπως η Ευρωπαϊκή Ιστορία αρχίζει με το Διαφωτισμό, ξεχνώντας την Ελληνική συμβολή; Πες το κι αυτό να με αποτελειώσεις!

– Όσο για τη λαϊκότητα του Αλέξη Τσίπρα, που παραδέχεσαι ότι έχει, καλά τα λέει η κόρη σου, εκείνος χαιρετάει τον κόσμο σαν ψάρι μέσα στο νερό, κι εσύ σαν ψάρι μέσ΄το μέλι.

– Μόνο που δεν είναι απλή λαϊκότητα, είναι η αυτοπεποίθηση, ότι κάνει αυτό που πιστεύει, ότι υπηρετεί το μοντέλο που θέλει, να αλλάξει προς όφελος του λαού και των πολλών, χωρίς να παραγνωρίζει την ατομική ευημερία, που όμως δίνει προτεραιότητα στα βασικά απαραίτητα για όλους.

-Ευκλείδη ανησυχώ πραγματικά, ριζοσπαστισμός και εικόνα ψαριού στο μέλι όταν είσαι κοντά στους ανθρώπους, αστική αυτοπεποίθηση με πλάτες Oxford, ακούγεται διπολικό, αν δεν είναι μεταφραστική αδυναμία, όπως θέλω να πιστεύω.

-Στους  Έλληνες, η ψυχική νόσος, από τα απλούστερα μέχρι τα σοβαρότερα, δεν έχει καταμετρηθεί ακόμα συνολικά. Στους Άγγλους είναι κοντά στο 30% και με την πανδημία, άστο!

Σε χαιρετώ

Με λένε Σοφία και είμαι καλά (or not, dear?)

Υ.Γ. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το γράμμα Ευκλείδη, το «μάζεψες». «Έκανα λάθος στη διατύπωση της άποψής μου» είπες, άμα σου λέω, μη χάνεσαι στη μετάφραση!

———————————————————–

“Τhe Wall” Pink Floyd

“The meaning of life”  Monty Python

«Ο τόπος μας είναι κλειστός» Γ. Μαρκόπουλος, στίχοι Γ. Σεφέρης

«Χαμένοι στη μετάφραση» με Μπιλ Μάρεϋ και Σκάρλετ Γιόχανσον ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ