Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Φρένο στα Airbnb με όριο ενοικίασης 60 ημέρες το χρόνο -Το πλάνο της κυβέρνησης

Γράφει ο Βασίλης Καλτσάς

Η κυβέρνηση προχωρά στην οριοθέτηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων με νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκμισθώνουν έως δύο ακίνητα.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο της παρέμβασής του στην 24η Prodexpo, «εξορθολογίζεται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τίθεται το όριο των 60 ημερών, καθίσταται υποχρεωτική η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση ακίνητα, επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων, καθώς και τέλος κλιματικής ανθεκτικότητας».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις εντάσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, καθώς και τις δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις στην κτηματαγορά και τα ενοίκια, χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες που η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος.

Nέα προγράμματα για προσιτή και κοινωνική κατοικία

Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα προγράμματα για την ενίσχυση της προσιτής κατοικίας, με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση των νέων ανθρώπων στην αγορά ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» που αφορά κυρίως σε κλειστά ακίνητα. Το πρόγραμμα θα προβλέπει επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κατοικιών.

Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την κατασκευή κοινωνικής κατοικίας. Το μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που προκρίνεται για την κατασκευή των νέων κοινωνικών κατοικιών αναμένεται να εξασφαλίσει ποιοτικότερες σύγχρονες κατοικίες, εκτιμά ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Αύξηση ξένων επενδύσεων στα ελληνικά ακίνητα

Εν τω μεταξύ, το 2022, οι ξένες επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 68% σε σχέση με το 2021. Η τάση αυτή συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τις ξένες επενδύσεις να αυξάνονται κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Η αύξηση των ξένων επενδύσεων στα ελληνικά ακίνητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η αυξημένη τουριστική κίνηση και η τάση για τηλεργασία.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται