Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Eκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία

Τα αποτελέσματα του συστήματος ‘ΕΡΓΑΝΗ’ για το πρώτο εξάμηνο του 2020 αποτυπώνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής: Οι νέες θέσεις εργασίας φτάνουν μόλις και μετά βίας τις 40.000, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι άγγιξαν τις 300.000.  260.000 λιγότεροι εργαζόμενοι δηλαδή.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και στο πεδίο της οικονομίας. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει το 9% για το 2020. Ενώ χαμηλότερη είναι και η πρόβλεψη για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2021: αντί της αρχικής εκτίμησης για 7,9%, πλέον η Κομισιόν θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί μόλις κατά 6%.

Οι προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων εν μέσω της κρίσης λόγω πανδημίας :

Η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει μέρος των ταμειακών διαθεσίμων, του μαξιλαριού που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε και άφησε παρακαταθήκη για μια δύσκολη ώρα όπως είναι τώρα. Στο πρόγραμμά μας «Μένουμε Όρθιου 2», διατυπώνουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για πώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι αυτό (καθώς και άλλοι διαθέσιμοι, κυρίως ευρωπαϊκοί πόροι) ώστε να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

Αντί την αναστολή της σύμβασης εργασίας και την εκ περιτροπής εργασίας που οδηγεί σε μειώσεις μισθών, εμείς προτείνουμε την καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100%, τη μη αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας και αυτονόητα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η πρότασή μας διακρίνει τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες επιδοτούνται σε διαφορετικό ύψος από το κράτος.

Αντί να αφήνουμε παντελώς απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, καλλιτέχνες, αγρότες και άλλους, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης εμείς προτείνουμε το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.

Αντί για την επιστρεπτέα προκαταβολή που δεν είναι παρά δανεισμός ήδη υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εμείς προτείνουμε τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Αντί για την προσωρινή μείωση της προκαταβολής φόρου, εμείς προτείνουμε την μόνιμη μείωση κατά 50%.

Αντί για την επέκταση των ανεπαρκών μέτρων στον τουρισμό, εμείς εκτός από τα παραπάνω μέτρα που αφορούν και στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του τουρισμού, προτείνουμε επιπλέον για φέτος ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού ύψους 700 εκ. ευρώ με στόχο να επωφεληθούν 3 εκ. συμπολίτες μας και βεβαίως ο τουριστικός κλάδος. 

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην χρησιμοποιείται το μαξιλάρι ρευστότητας που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα με δεδομένους τους πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους που έρχονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, αρνείται να ξοδέψει μέρος από το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει την ελληνική οικονομία στην παρούσα πολύ δύσκολη συγκυρία. Αντ’ αυτού, αφενός ξοδεύει αλλά ξοδεύει σε απευθείας αναθέσεις, μυστικά κονδύλια και διάφορες λίστες όπως η λίστα Πέτσα που την κρατάει κρυφή. Αφετέρου, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την εργασία ως μαξιλάρι που θα απορροφήσει τους κραδασμούς της κρίσης παραβλέποντας ιδεοληπτικά (αλλά και ταξικά, μεροληπτικά) ότι έτσι απλώς θα την βαθύνει και θα την παρατείνει. Κι επειδή γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, φέρνει στη Βουλή κι ένα νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τις πορείες που θα το ζήλευε ακόμα και η Χούντα. Πλανάται οικτρά όμως αν νομίζει ότι με την καταστολή θα καταφέρει να συμπιέσει τις κοινωνικές ανάγκες και τούτο θα το διαπιστώσει πολύ σύντομα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ