Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κλέβουν ξεδιάντροπα τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Με προσωπική απόφαση Μητσοτάκη  κουρεύονται πάνω από 70% τα αναδρομικά που πρέπει να επιστραφούν στους  συνταξιούχους και όχι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ) όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, για να τον διαψεύσουν αργότερα εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Τα αναδρομικά που τους επιδίκασε το ΣτΕ αφορούν τις περικοπές των νόμων  του κ. Βρούτση 4093/2012 και 4051/2012  (περικοπή σύνταξης στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 μεικτά και περικοπή δώρων και επιδομάτων και περικοπή κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ ) και  ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 3,9 δις.

Με τις μεθοδεύσεις όμως της κυβέρνησης και  την απαράδεκτη τροπολογία της χάθηκαν στην διαδρομή 3 δις  και προβλέπεται τελικά να καταβληθούν εντός εξαμήνου, μόνο 900 εκατομμύρια, μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, μόνο σε όσους έπαιρναν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Πουθενά επίσης δεν προβλέπεται καταβολή για τις περικοπές δώρων, επιδομάτων ούτε για τις επικουρικές συντάξεις, παρόλο που οι αποφάσεις του ΣτΕ το 2015 τις είχαν κρίνει αντισυνταγματικές  και υποχρεώνει τους συνταξιούχους που θα πάρουν τα αναδρομικά να μην διεκδικήσουν τα υπόλοιπα οφειλόμενα ποσά. 

Κι αυτό γιατί μέσα στην τροπολογία προβλέπεται ότι με την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, αποσβήνεται κάθε απαίτηση των συνταξιούχων για δώρα, επιδόματα και επικουρικές συντάξεις, που διαγράφονται.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70% των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ και δεν θα λάβουν απολύτως τίποτα, δηλαδή τα πιο αδύναμα λαϊκά στρώματα.

Ακόμα όμως και οι λίγοι που θα τα πάρουν πετσοκομμένα, θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, αφού στην επίμαχη τροπολογία δεν προβλέπεται τα αναδρομικά να είναι αφορολόγητα, να μην συμψηφίζονται με άλλες οφειλές και να είναι ακατάσχετα. Αυτό σημαίνει, πως όποιος δικαιούχος αναδρομικών έχει αρρύθμιστες οφειλές προς το δημόσιο θα του γίνεται αυτόματη παρακράτηση του ποσού.

Την ίδια στιγμή βέβαια  η κυβέρνηση νομοθετεί φοροαπαλλαγές για τα στελέχη των τραπεζών ώστε αυτά να λαμβάνουν απρόσκοπτα τα παχουλά τους μπόνους.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν  συνταγματικό πραξικόπημα, ακραία μεθόδευση εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και  κατάφορη παραβίαση του κράτους δικαίου.

O ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία που κυβέρνησε δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ΣτΕ λόγω των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλά θεσμοθέτησε ως μόνιμο μέτρο  την 13η σύνταξη για την ανακούφιση των συνταξιούχων, που η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας κατάργησε με μεγάλη ευκολία  τον περασμένο Ιανουάριο.

Το ποσό αυτής της σύνταξης μοιράζει ουσιαστικά η κυβέρνηση στους συνταξιούχους σύμφωνα και με τη δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που αναφέρει ότι το ποσό που δόθηκε το 2019 (γύρω στα 900 εκατ) ως 13η σύνταξη παραμένει στο σύστημα και θα διατεθεί ως μόνιμη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απονείμει δικαιοσύνη και να εφαρμόσει σωστά την δικαστική απόφαση  καταβάλλοντας το σύνολο των αναδρομικών,χωρίς εξαιρέσεις και στο σύνολο των δικαιούχων.

Οτιδήποτε άλλο είναι εμπαιγμός και πραγματική κλοπή μέσα από το πορτοφόλι των συνταξιούχων, των οποίων προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ