Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
15.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Με αφορμή την πανδημία θέλουν να τα ισοπεδώσουν όλα…

Για τη διάταξη αναπλήρωσης ωρών εργασίας εργαζομένων σε καραντίνα

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας τις πολιτικές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων με αφορμή την πανδημία, προωθεί διάταξη με την οποία προβλέπει αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω καραντίνας με πρόσθετη υπερωριακή εργασία (χωρίς την προβλεπόμενη πρόσθετη αμοιβή).

ΜΕ τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση:

-Καταστρατηγεί κατάφωρα τις νομικές διατάξεις περι “ανυπαίτου κωλύματος” για μη παροχή εργασίας, καταργεί την προβλεπόμενη προσαύξηση για υπερωριακή απασχόληση και μετακυλίει στους εργαζόμενους το κόστος από αποφάσεις κρατικού φορέα (ΕΟΔΥ).

-Επιχειρεί να φέρει ένα ακόμα μέτρο στην κατεύθυνση της διάλυσης της νομοθεσίας για την υπερωριακή απασχόληση μετά από την αναστολή της υποχρέωσης εκ των προτέρων δήλωσης των υπερωριών στην ΕΡΓΑΝΗ.

-Οδηγεί στην κατάργηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω έξαρση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας με ωράρια εργασίας “λάστιχο” που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν, καταργώντας στην πράξη το 8ωρο.

-Ταυτίζεται με τις επιταγές του ΣΕΒ, που ήδη από το 2010 ζητάει τη δυνατότητα συμψηφισμού της υπερωριακής απασχόλησης με άλλες ημέρες εργασίας όπως άλλωστε φαίνεται και στην έκθεση Πισσαρίδη, όπου αναφέρεται η ανάγκη “ευελιξίας” στην χρήση των υπερωριών και “ορθολογικοποίησης” του κόστους τους.

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει μια τέτοια αντεργατική διάταξη στη Βουλή. Να σταματήσει τώρα τις αντικοινωνικές πολιτικές διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της πανδημίας και να αναλάβει στοιχειωδώς τις ευθύνες της για την προστασία της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και της εργασίας.

Το νέο “μνημόνιο” που επιθυμούν κυβέρνηση – ΣΕΒ για την πλήρη διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων με αφορμή την πανδημία δε θα περάσει.

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται