Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023
27 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

spot_img

Με ειδικό εξοπλισμό ο Δημόκριτος ερευνά τη ρύπανση απ’ την πυρκαγιά στο ΧΥΤΥ

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τον “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ”

για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κεφαλονιά

Στην τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού για τη μέτρηση και συλλογή δειγμάτων ατμοσφαιρικών ρύπων σε κατάλληλα σημεία της Κεφαλονιάς προχώρησε Ειδικός Επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, μετά από αίτημα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου σε συνεργασια με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρο Ιωάννου.

Συνοδεία του Προϊσταμένου του Τμήματος Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας & Ιθάκης, ο εν λόγω εξοπλισμός τοποθετήθηκε σε κατάλληλα σημεία του Δήμου Ληξουρίου (Αθέρας, Άγιος Δημήτριος)  την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 και στην περιοχή Θηναίας του Δήμου Αργοστολίου (Αγκώνας, Πετρικάτα) το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020. Παράλληλα, διεξήχθη αυτοψία Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στο ΧΥΤΥ Πολοστής για τον έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων.

Η Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο ΧΥΤΥ επεσήμανε την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, διότι οι επικίνδυνες ποσότητες επιβλαβών χημικών ουσιών που παράγονται κατα την καύση απορριμμάτων (επικινδυνοτερες είναι οι διοξίνες) περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής και ελάχιστα μέσω της αναπνοής και κατάποσης της σκόνης και δεν διαπερνούν το δέρμα.

Για αυτό, υπήρξε συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας, καταρχήν με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εν συνεχεία, δε, με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τους επικίνδυνους ρύπους εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Επίσης, συμφωνήθηκε με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να επαναληφθούν οι έλεγχοι και οι μετρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για, δε, τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σωτήρη Κουρή στο διάστημα των επόμενων μηνών θα γίνουν έλεγχοι στον κτηνοτροφικό τομέα και στην πρώτη ελαιοπαραγωγική περίοδο για την αντιμετώπιση τυχόν μόλυνσης στα φυτά και ζώα.

Σε συνεργασία και με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης Σταυρο Τραυλό θα γίνεται τακτική ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται