Κυριακή 14 Απριλίου 2024
25 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σε έκτακτη ανάγκη η Πύλαρος

Εγκαταλελειμμένη περιοχή και χωρίς πρόληψη

και σχεδιασμό οχύρωσης τα τελευταία χρόνια

Την επικίνδυνη κατάσταση της περιοχής της Πυλάρου (Δήμος Σάμης) στην Κεφαλονιά και την επείγουσα ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με αφορμή την επερώτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” με θέμα “Σχετικά με τα άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και τα μέτρα πολιτικής προστασίας στη περιοχή του Δήμου Σάμης Κεφαλονιάς (Αγ.Ευφημίας, Μακρυώτικα, Δρακοπουλάτα, Μονή Θεμάτων, Καραβόμυλος, Πουλάτα, Σάμη κ.λ.π.)” στην τακτική συνεδρίασή του, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr.

Στην συζήτηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιας, ο οποίος παρουσίασε την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών διαχρονικά και την αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί λόγω έλλειψης κατάλληλων υπηρεσιών.

Η Περιφερερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου χαρακτήρισε κρίσιμη την κατασταση της περιοχής την οποία διαπίστωσε από την ανάληψη των καθηκόντων της ενω τον περασμένο Οκτώβρη πρότεινε την ένταξη της περιοχής σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η οποία παραμένει σε ισχύ, ως συνέπεια των καταστροφών που έφεραν οι μεγάλες βροχοπτώσεις και πλημμύρες του Οκτωμβρίου 2019..

Απαντωντας σχετικά και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης, ενημέρωσε πως από εκθέσεις της Διευθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κεφαλληνίας προκύπτει ότι το πρόβλημα γίνεται σύνθετο, αφού απαιτούνται δασοτεχνικές μελέτες από τη Διευθυνση Δασών και έργα αντίστοιχα, τα οποία ζητήσαμε. Επίσης ζητήθηκε η διερεύνηση ενδεχομένων επιπτώσεων του Αιολικού πάρκου της Αγίας Δυνατής, καθώς τέλος από την εκτεταμένη βόσκηση της περιοχής και άλλων παραγόντων.

Σε οτι αφορά τις παρεμβάσεις για την συγκεκριμένη περιοχή, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, πρόσθεσε ότι:

  • Υλοποιούνται άμεσες παρεμβάσεις με δύο απευθείας αναθέσεις εργασιών και εξετάζει η Πολιτική Προστασία με τη Διευθυνση Τεχνικών / Π.Ε. Κεφαλληνίας παραπέρα άμεσες παρεμβάσεις με την ίδια διαδικασία.
  • Το έργο “Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης” Π/Υ 354.000, είναι στην τελική φάση ανάδειξης εργολάβου με μέριμνα της Διευθυνσης Τεχνικών.
  • Υλοποιείται η μελέτη του σχεδιαζόμενου αντιπλημμυρικού αγωγού (οχετού) Αγ. Ευφημίας Π/Υ 400.000 ως ικανό υπόβαθρο αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης.
  • Υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Σάμης (τον κ. Δήμαρχο και τις τεχνικές Υπηρεσίες) και αναμένεται η έμπρακτη συμμετοχή του στα προσωρινά μέτρα ανακούφισης της περιοχής. Ιδιαίτερα, αναμένεται η λήψη βραχυπρόθεσμων προσωρινών μέτρων, στα πλαίσια των σχετικών αρμοδιοτήτων του για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων και του οικιστικού περιβάλλοντος και την υλοποίηση Αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων.

“Συμπερασματικά σας γνωρίζουμε, ότι με ευθύνη χειριζόμαστε ως Περιφέρεια το όλο θέμα, με σχεδιασμό και θέληση συνεργασίας. Ο στόχος μας είναι ή άμεση ανακούφιση της περιοχής και ο περιορισμός του κινδύνου σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, όχι με όρους επικοινωνίας, ώστε: α) να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας, β) να υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αγ. Ευφημίας, γ) η Διευθυνση Δασών Κεφαλληνίας να υλοποιήσει έργα αρμοδιότητάς της και δ) να έχουμε συνεργασία με το Δήμο Σάμης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω” πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ