Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
26 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Μετά την ψήφιση του Νόμου Σταθάκη (Ν. 4336/2015, ΦΕΚ Α’ 94/14.8.2015), ήταν γνωστό ότι η δικαστική προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών θα έπαυε στο τέλος του έτους 2018. Το σύνθημα “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” ξεχάστηκε γρήγορα, τα νταούλια σίγησαν, η ελπίδα δεν ήλθε… Η συγκυβέρνηση των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. απεδείχθη σε μόλις 6 μήνες ανακόλουθη των εξαγγελιών της!

Αλλά και η μετέπειτα εκλεγείσα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φρόντισε εν μέσω πανδημίας να ψηφίσει το Νέο Πτωχευτικό Κώδικα (Ν. 4738/2020, ΦΕΚ Α’ 207/27.10.2020), ο οποίος δεν προβλέπει προστασία ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών, παρά μόνο σε περίπτωση χαμηλότατου εισοδήματος τη δυνατότητα μίσθωσης της κύριας κατοικίας, με δικαίωμα επαναγοράς της μετά από 12 έτη. Περαιτέρω, η Κυβέρνηση προκειμένου να εκδικαστούν με ταχύτατες διαδικασίες 40.000 εκκρεμείς Αιτήσεις του Νόμου Κατσέλη, καταστρατηγεί τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και απαιτεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021 να επαναπροσδιοριστούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα οι Αιτήσεις αυτές και να εκδικαστούν άμεσα με την κατάθεση φακέλου εντός 60 ημερών, δίχως καν ακροαματική διαδικασία (Ν. 4745/2020, ΦΕΚ Α’ 214/6-11-2020).

Πέραν αυτών, το σύνολο των ρυθμισμένων – κόκκινων δανείων έχει μεταβιβαστεί σε ξένα funds, με την επικοινωνία των δανειοληπτών να καθίσταται σχεδόν ανύπαρκτη, δοθέντος ότι σπάνια κάποιος υπάλληλος αποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλήσεις προς τις εταιρίες που τα εκπροσωπούν. Ενώ όμως η επικοινωνία με τα funds είναι τουλάχιστον προβληματική, την ίδια στιγμή εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες οχλούν και απειλούν τους πολίτες ότι με το νέο έτος οι πλειστηριασμοί ξεκινούν. Σε μία στιγμή όπου η πανδημία και οι εσφαλμένες κυβερνητικές επιλογές στην αντιμετώπισή της προκαλούν την κατάρρευση της οικονομίας, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την εργασία τους και οι επιχειρήσεις κλείνουν, το σύνολο των δανειοληπτών οδηγείται σε αδιέξοδο…

Από το ξεκίνημα της κρίσης, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στάθηκε δίπλα στα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και προστάτευσε τη κύρια κατοικία με τη ψήφιση του Νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010 ΦΕΚ Α’ 130/2-8-2010). Δυστυχώς όμως, αντί τα επόμενα έτη να ενισχυθεί η προστασία, αυτή καταργήθηκε ενώ ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία για κανέναν. Μπροστά σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, το Κίνημα Αλλαγής τα 2 τελευταία έτη καταθέτει συνεχώς τροπολογίες στην Βουλή προκειμένου να επανέλθει η ουσιαστική δικαστική προστασία της κύριας κατοικίας και να ανασταλεί η διενέργεια πλειστηριασμών, ενώ απαιτεί περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών. Προσφάτως οι Βουλευτές, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (αρ. πρωτ. 1875/18-11-2020), ζητούν να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας στους δανειολήπτες προκειμένου να προσκομίσουν τα απαιτούμενα έγγραφα για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεών τους και να τύχουν μίας Δίκαιης Δίκης.    

Είναι προφανές πως δεν υπάρχουν πλέον αυταπάτες, η αναλγησία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη αποκαλύπτεται καθημερινά, όσο και αν η πανδημία αντί να αντιμετωπιστεί εργαλειοποιείται για την αγορά πολιτικού χρόνου. Η ανοχή τελειώνει και οι πολίτες καλούνται με καθαρή σκέψη να αξιολογήσουν τα κόμματα, το κοινοβουλευτικό τους έργο και να κρίνουν ποια είναι σήμερα η πολιτική δύναμη που υπηρετεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ειλικρινείς θέσεις και προτάσεις, τις ανάγκες της Κοινωνίας και του ίδιου του Ελληνικού Λαού!

Αργοστόλι,  10/12/2020
Λευτέρης Κρητικός
Δικηγόρος  –  Γραμματέας
Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς & Ιθάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ