Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
12.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μέχρι τον τελευταίο Εβραίο, μέχρι το τελευταίο όνομα

Αν βρεθείτε ποτέ στο Τελ Αβίβ μία επίσκεψη στο Yad Vashem είναι αναγκαία. Το μουσείο ολοκαυτώματος είναι μία εμπειρία που χαράσσεται στην μνήμη για πάντα. Για όσα θα δεις, για όσα θα νιώσεις, για όσα θα πρέπει να αγωνίζεσαι ώστε να μην επαναληφθούν. Η μεθοδικότητα των ναζί να εξοντώσουν τους εβραίους μέχρι τον τελευταίο ήταν φρικιαστικά επιμελής.

Στις 20 Ιουλίου 1944 οι ναζί κατέπλευσαν με δύο πλοία στη Ρόδο με καταλόγους ονομάτων εβραίων. Συνέλαβαν 1700 εβραίους τους οποίους και φόρτωσαν στα πλοία. Μετά ακολούθησε η Κως όπου κι εκεί φόρτωσαν 120 ακόμα. Επειδή όμως στον κατάλογο των ονομάτων τους έλειπε ένα όνομα άρχισαν να ψάχνουν στο νησί για να τον βρουν. Πληροφορήθηκαν ότι ο συγκεκριμένος ήταν ψαράς κι είχε βγει με την βάρκα του για ψάρεμα. Περίμεναν μία ολόκληρη μέρα ώσπου ο ατυχής ψαράς επέστρεψε και τον φόρτωσαν και αυτόν στο καράβι. Στη συνέχεια έκαναν μία στάση στη Λέρο για να συλλάβουν τον μοναδικό εβραίο που ζούσε στο νησί και συνέχισαν το ταξίδι προς τον Πειραιά. Αφού οι περίπου 2000 εβραίοι έμειναν έγκλειστοι για λίγο στις φυλακές Χαϊδαρίου φορτώθηκαν στα τρένα και οδηγήθηκαν στο Αούσβιτς. Στις 17 Αυγούστου 1944 έφτασαν στο στρατόπεδο του θανάτου. Οι περισσότερες γυναίκες και τα παιδιά εκτελέστηκαν αμέσως. 400 περίπου εβραίοι οδηγήθηκαν στα κάτεργα για να δουλέψουν. Από τους 2000 επέζησαν μόνο 150.

Μπορεί η Χρυσή Αβγή να έχει διαλυθεί και αρκετά ηγετικά στελέχη να βρίσκονται (επιτέλους) στην φυλακή. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ακόμα και σήμερα στην ελληνική βουλή έχουν εκλείψει τα πρόσωπα και οι ιδέες της ΧΑ. Ότι συνέβη χτες από τον βουλευτή της ΝΔ είχε κατατεθεί ως ερώτηση από τον Παναγιώταρο της ΧΑ πριν μερικά χρόνια όταν ο ναζί βουλευτής ζητούσε την δημοσιοποίηση ονομάτων των μεταναστόπουλων που πήγαιναν σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας.

Οι φασίστες, οι ακροδεξιοί, οι ναζί, η περιβόητη alt right δεν είναι μία γραφικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι μία βρωμιά που μολύνει τον πολιτικό κόσμο και διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό. Όσο τους παρακολουθούμε ως θεατές ποδοσφαιρικού αγώνα αυτοί θα παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο.

Χρήστος Καραγιαννίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ