Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Μητσοτάκης θεατής

Ένα ανεξέλεγκτο μπαράζ ανατιμήσεων στήνεται ήδη στην αγορά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρακολουθεί αμέτοχος. Το κύμα ακρίβειας ήδη έχει γίνει αισθητό στην τσέπη των καταναλωτών.

Έχουμε και λέμε: ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα το επόμενο διάστημα θα εκτοξευτούν, και τα βασικά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά ήδη βρίσκονται σε τροχιά ασυγκράτητου πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι το ακριβότερο των τελευταίων χρόνων και πολλές πολυκατοικίες θα επιστρέψουν στην απόφαση να μην έχουν θέρμανση, όπως τα χρόνια της βαριάς οικονομικής κρίσης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ωραιοποίησης: Οι ανατιμήσεις (σύγκριση Αύγουστος 2021-Αύγουστος 2020) φτάνουν το 91% στο φυσικό αέριο, 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 21,5% στα νωπά λαχανικά, 17,6% σε βρώσιμα έλαια και 7,1% στο ελαιόλαδο.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιδράσει και να προστατεύσει τα νοικοκυριά. Τα διάφορα καρτέλ της αγοράς κάνουν πάρτι ανενόχλητα. Επηρεάζουν τις τιμές, εναρμονισμένα, με τεράστια κέρδη. Δεν απορροφούν τις πληθωριστικές τάσεις και, αντίθετα, τις μετακυλούν στους καταναλωτές διατηρώντας ανέπαφο το υπέρογκο κέρδος τους.  Και ο κ. Μητσοτάκης αρκείται να τους δικαιολογεί, αποδίδοντας την έκρηξη ακρίβειας – πού αλλού; – σε ακόμα μία παγκόσμια κρίση. Όπως κάνει με την πανδημία όπου έχει χάσει και πάλι τον έλεγχο, όπως κάνει για κάθε τι, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε κάποια διεθνή συγκυρία. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, βέβαια, είναι εάν ό,τι κακό συμβαίνει το λουζόμαστε στο ακέραιο, τότε τι ακριβώς τη χρειαζόμαστε την κυβέρνηση, αφού η χώρα πάει στον αυτόματο πιλότο.

Πρόκειται για κοροϊδία, γιατί διεθνώς, και ιδίως στην ΕΕ, οι περισσότερες κυβερνήσεις ήδη έχουν λάβει τα μέτρα τους, είτε σπάζοντας καρτέλ, είτε ακόμα μειώνοντας το ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη και αυξάνοντας εκ νέου τον κατώτατο μισθό, όπως στην Ισπανία. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και στη Γαλλία. 

Σίγουρα πάντως, αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, εν μέσω κύματος ακρίβειας, να δίνονται τεράστιες αυξήσεις στα golden boys της ΔΕΗ, τις οποίες μαζί με τις ανατιμήσεις πληρώνει και αυτές ο φτωχός καταναλωτής.

Ο κ. Μητσοτάκης, αντί για άμεση λήψη μέτρων, αρκείται στα πανηγύρια για την ανάπτυξη του B΄ τριμήνου του 2021, αποσιωπώντας ότι ήταν από τις μικρότερες στην ΕΕ, δεδομένου ότι το αντίστοιχο Β΄ τρίμηνο του 2020 δεν κυκλοφορούσε ούτε μύγα, αφού όλη η Ευρώπη βρισκόταν σε σκληρό λοκντάουν. Πανηγύρια για τους αριθμούς που «ευημερούν», κουβέντα όμως για τους πολίτες που αγκομαχούν.

Αυτή τη φορά όμως, κανένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα και καμία προπαγανδιστική καμπάνια ΜΜΕ δεν μπορεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Οι πολίτες βιώνουν στην τσέπη τους καθημερινά την αδράνεια του κ. Μητσοτάκη και την απροθυμία του να προστατεύσει τους καταναλωτές, προς όφελος των καρτέλ. Και η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών έρχεται την ώρα που η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και οι μειώσεις μισθών ριζώνουν στην κοινωνία, μετά και την ψήφιση του νέου εργασιακού εκτρώματος του κ. Μητσοτάκη για περισσότερη δουλειά και λιγότερο μισθό. 

Η κυνική ομολογία πως «δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλές παρεμβάσεις» του κ. Γεωργιάδη επιβεβαιώνει το αδιέξοδο του πυρήνα της στρατηγικής της ΝΔ πως «οι αγορές αυτορυθμίζονται». Αυτοί που μέχρι πρότινος έλεγαν πως η ελεύθερη αγορά θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών, τώρα προσπαθούν να πείσουν πως οι εκρηκτικές αυξήσεις θα είναι παροδικές. Όχι γιατί το πιστεύουν, αλλά γιατί θα κερδίσουν χρόνο και δεν θα χρειαστεί να βάλουν φρένο στους φίλους και ενίοτε και χορηγούς τους.

isyriza.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ