Κυριακή 28 Απριλίου 2024
17.6 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Προς Κράτσα: Τι κάνετε για τη ζεύξη Λευκάδας και τι συμβαίνει με το ΕΣΠΑ;

Νέα ζεύξη Λευκάδας: Υπάρχει σχέδιο εναλλακτικής εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας;

Προς κ. Περιφερειάρχη.

Το πρόβλημα της νέας ζεύξης της Λευκάδας με τρόπο που θα αντικαταστήσει την σημερινή ώστε η κίνηση από και προς το νησί να διεξάγεται με ασφάλεια και ταχύτητα απασχολεί τα τελευταία χρόνια και τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου επί τάπητος όταν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΠΙΝ στο τέλος του 2017, ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μετά από εισήγηση της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ και της τότε δημοτικής αρχής, συμπεριέλαβε το έργο της ζεύξης στις στρατηγικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σε πρόσφατο έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του ΥΜΕ γνωματεύει υπέρ της δημιουργίας υποθαλάσσιας σήραγγας Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής σε περιβαλλοντικά κυρίως δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές, η κατάσταση που δημιουργείται την θερινή περίοδο στην είσοδο-έξοδο της Λευκάδας είναι άκρως απογοητευτική γιατί προκαλείται μεγάλη ταλαιπωρία των διακινουμένων και ταυτόχρονα επιβαρύνεται ιδιαίτερα η λειτουργία της πόλης και το περιβάλλον.

Επερωτάται η κ. περιφερειάρχης:

  • Πώς σκέφτεται να συμβάλλει η ΠΙΝ στην ταχύτερη υλοποίηση της νέας ζεύξης της Λευκάδας και ποια είναι η θέση της για τις επιλογές που προκρίνονται;
  • Θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεση λύση μέχρι την κατασκευή της νέας ζεύξης ώστε να μην συνεχίζεται και να χειροτερεύει η αθλιότητα της θερινής περιόδου και, αν η απάντηση είναι θετική, ποιος είναι ο σχετικός σχεδιασμός της ΠΙΝ;

Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.


Ποιος αποφασίζει για την διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027;

Μηδενικός κοινωνικός διάλογος με ευθύνη της περιφερειακής αρχής.

Προς κ. Περιφερειάρχη.

Εξελίσσονται την τρέχουσα περίοδο σοβαρά χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία απαιτούν σχέδια δράσης προκειμένου η ΠΙΝ να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους διατιθέμενους πόρους για το συμφέρον των πολιτών και του τόπου.

Τα σχέδια δράσης αυτά προϋποθέτουν διάλογο πολυεπίπεδο, τόσο σε επίπεδο τεχνοκρατικό όσο και θεσμικό και κοινωνικό.

Δυστυχώς, με ευθύνη της ηγεσίας της ΠΙΝ, τα προγράμματα εκκινούν χωρίς τον στοιχειώδη, έστω, διάλογο.

Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ): Θέτουμε ως παράταξη το θέμα για πολλοστή φορά, απ’ ότι φαίνεται «..εις ώτα μη ακουόντων..». Το νέο ΠΔΕ έχει εκκινήσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο να χρηματοδοτεί δράσεις και έργα των περιφερειών της χώρας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με αποκλειστική ευθύνη της περιφερειακής αρχής, δεν έχει καν ενημερωθεί περί τίνος πρόκειται, πόσο μάλλον να διαμορφώσει σχετική πρόταση για την περίοδο 2021-2025.

Την  Πέμπτη 7/10 έλαβε χώρα μια διαδικτυακή παρουσίαση του γενικού σχεδίου ΕΣΠΑ 2021-2027 από την ΕΥΔ (Διαχειριστική) Ιονίων Νήσων, το οποίο όπως ανακοινώθηκε θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12/10/2021. Ένα πρόγραμμα κατά την γνώμη μας με σοβαρές δομικές αδυναμίες κατατίθεται χωρίς να έχει γνώση το Περιφερειακό Συμβούλιο και φυσικά χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο. Το πιθανότερο είναι ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί σε δεύτερο χρόνο να επικυρώσει τετελεσμένα. Είναι κι εδώ προφανείς οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής που αναδεικνύεται ακατάλληλη να διαχειριστεί το ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027.

Επερωτάται η κ. περιφερειάρχης:

  • Είναι ικανοποιημένη από το ελλιπέστατο πλαίσιο διαλόγου για ΕΠΑ και ΕΣΠΑ;
  • Γιατί επί  τέσσερεις μήνες από την 1/7 δεν σπεύδει να αντλήσει πόρους από το ΕΠΑ 21-27;
  • Θεωρεί απαραίτητη την συζήτηση επ’ αυτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
  • Υπάρχει σχετικός προγραμματισμός για κύκλο διαλόγου σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου, Φορέων και Κοινωνίας;

Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ