Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
14.6 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Στον Αμυρά ο βουλευτής για το Φορέα Διαχείρισης του Αίνου | Τι είπαν

Συνάντηση με τον Υφ.Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά: Νέο πρόγραμμα προστασίας του Αίνου, καθαρισμός περιαστικού δάσους Αργοστολίου και διαχείριση άγριων αλόγων 

Σήμερα συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) για όλη την Ελλάδα, το οποίο ξεκινά από την Κεφαλονιά. Η μελέτη του προγράμματος έχει χρηματοδοτηθεί με 157.000 ευρώ και αφορά όχι μόνο τον Εθνικό Δρυμό Αίνου αλλά και όλες της περιοχές αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλονιάςκαι Ιθάκης. Η σημασία του προγράμματος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Κεφαλονιά. Με τον κ. Υφυπουργό συμφωνήσαμε ότι,με βάση τη μελέτη, θα προταθεί χρηματοδότηση έργου συνολικής δασοπροστασίας του Εθνικού Δρυμού Αίνου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που μια Κυβέρνηση εργάζεται για την χρηματοδότησηουσιαστικής προστασίας του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Με τον κ. Υφυπουργό συζητήσαμε και σειρά άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ:

Πρώτον, τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους Αργοστολίου. Οι μελέτες έχουν προχωρήσει και τον Απρίλιο ξεκινά το έργο καθαρισμού σε έκταση πουκαλύπτει 245 στρέμματα. Για αυτό το σκοπό έχουν εξασφαλισθεί από το ΥΠΕΝ 150.000 ευρώ.

Δεύτερον, την λειτουργία των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες και τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας τους. Νέα παράταση υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, δεν θα υπάρξει. Ειδικά για τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό, η περίοδος υποβολής αντιρρήσεων θα διαρκέσει από τις 16/03/2022 έως τις 5/04/2022. Το επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς, με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945.

Τρίτον, τη διαχείριση της αγέλης των άγριων αλόγων του Αίνου. Σε αρχική φάση το ΥΠΕΝ θα εξασφαλίσει εγκαταστάσεις σίτισης και πότισης των αλόγωνσε μεγαλύτερο υψόμετρο. Με τον κ. Υφυπουργό συμφωνήσαμε στη δημιουργία προγράμματος διαχείρισης των άγριων αλόγων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

Τέλος συζητήσαμε για το νέο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ο οποίος αναλαμβάνει στο εξής την εφαρμογή της πολιτικής του ΥΠΕΝ και τη χρηματοδότηση δράσεων προστασίας για τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο Εθνικός Δρυμός Αίνου.

Σχετικά με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου και το προσωπικό του:

  • Τοπροσωπικό του Φορέα παραμένει στην Κεφαλονιά και συνεχίζει κανονικά το έργο που προσέφερε
  • Η αλλαγή που προωθείται είναι ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ συγχωνεύει το καθεστώς των 36 διοικητικών συμβουλίων που συγκροτούνταν στις προστατευόμενες περιοχές. Αντί αυτού, δημιουργείται ένα διοικητικό συμβούλιο στον ΟΦΥΠΕΚΑ, με επαρκές προσωπικό διοικητικής υποστήριξης καιτο οποίο θα συντονίζει την εφαρμογή πολιτικών προστασίας, συνολικά, στην Ελλάδα. Στις κατά τόπους προστατευόμενες περιοχές δημιουργούνται Μονάδες Διαχείρισης που θα εφαρμόζουν τις δράσεις. Στα Ιόνια Νησιά η τοπική Μονάδα Διαχείρισης θα έχει έδρα και προϊστάμενο στη Ζάκυνθο και αναπληρωτές προϊσταμένους στην Κεφαλονιά και την Κέρκυρα.
  • Οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου βρίσκονταν μέχρι τώρα σε ένα δύσκολο εργασιακό καθεστώς («μπλοκάκι») με καθυστέρηση των πληρωμών τους καιανασφάλεια για το μέλλον τους. Με τον ν. 4685/2020 και μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, θα έχουν πλέον ασφαλές εργασιακό καθεστώς. Το υφιστάμενο προσωπικό μοριοδοτείταικαι για την προϋπηρεσία και για την εντοπιότητα.

Η πολιτεία αναγνωρίζει έμπρακτα την προσφορά του προσωπικού, εξασφαλίζονταςασφαλείς εργασιακές συνθήκες και μεγαλύτερη χρηματοδότηση δράσεων προστασίας, τόσο απευθείας από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, όσο και από χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τον Υφυπουργό κ. Αμυρά συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στα νησιά μας το προσεχές διάστημα για την παρακολούθηση έργων του ΥΠΕΝ. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την παραγωγική συνεργασία.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ