Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δραματικό ρεκόρ στην ακρίβεια

Η ακρίβεια συνεχίζει να θερίζει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και η κυβέρνηση να παρακολουθεί αδιάφορη. Για τον μήνα Μάιο ο πληθωρισμός έφτασε στο 10,7%, σπάζοντας το ρεκόρ 28ετίας του Απριλίου.

Η ξέφρενη άνοδος των τιμών στην Ελλάδα δεν είναι εισαγόμενη, αλλά αποτέλεσμα επιλογών του κ. Μητσοτάκη, καθώς εδώ έχουμε κατακτήσει, σε ένα ακόμα ζήτημα, μία από τις αρνητικές πρωτιές πανευρωπαϊκά.  

Από επιλογή, για παράδειγμα, η κυβέρνηση δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα μέτρο που υλοποιείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το κόστος του υπολογίζεται στα 1,5 δις ετησίως. Την ίδια ώρα, μάλιστα, το κόστος στα καύσιμα έχει ανεβάσει την Ελλάδα στην 7η θέση, όχι στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως.

Έτσι έχουμε μια χώρα που πληρώνει πολλαπλά την ακρίβεια κι αυτό σχετίζεται με την κυβερνητική πολιτική, η οποία, όπως σε όλα τα θέματα, στο επίκεντρο της σύλληψής της βρίσκεται η μετακύλιση του οποιουδήποτε κοινωνικού κόστους στους χαμηλούς και τους αδύναμους. Αυτή όμως η πολιτική τελικά πλήττει τους πάντες. Το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακόμα και το βιομηχανικό κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε μέσα σε μόλις ένα μήνα στο 48,8% και το διαθέσιμο εισόδημα έχει βουλιάξει στη στασιμότητα.

Φυσικά, την κυβερνητική αδιαφορία θα την πληρώσει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Μόνο η, μετά από πολλά χρόνια, εξωφρενική εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα μετατρέπεται σε κόφτη εσόδων, αφού μόνο κατά το 1ο 4μηνο του 2022 είχαμε μείωση εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά 112 εκ. Ευρώ.

Το καλοκαίρι που έρχεται, τίποτα από όλα αυτά δεν θα αλλάξει. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης από τον Μάιο τα οποία δεν τα έχει δει ακόμα κανείς. Περιμένει να προκηρύξει εκλογές για να το κάνει; Ίσως. Αυτό όμως θα αποκαλύψει στους πάντες τις πραγματικές προθέσεις του. Δεν τον νοιάζει τίποτε άλλο παρά μόνο η προσωπική διάσωση.  

isyriza.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ