Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
13.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Όλες οι ανακοινώσεις για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κεφαλονιά

Η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο νησί μας η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του εύχεται καλή διαμονή.

Η επίσκεψη του εκάστοτε πρωθυπουργού σε έναν τόπο απαιτεί πολιτική ευγένεια και σεβασμό τόσο στο πρόσωπό του όσο και στον θεσμό που εκπροσωπεί.

Τα  προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουν η Κεφαλονιά κι η Ιθάκη δεν λύνονται κοντά στην λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης κι οι όποιες υποσχέσεις θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί  μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, αντί να εξαγγέλονται μόνο λίγους μήνες πριν την προκήρυξη εκλογών.

Παρ’ όλα αυτά, για το καλό των νησιών και των συμπολιτών μας ελπίζουμε οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού να πραγματοποιηθούν και να μην παραμείνουν στα χαρτιά ως απλές υποσχέσεις.

Αργοστόλι 1 Αυγούστου 2022
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ


Υπόμνημα του Δημάρχου Σάμης που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνάντηση τους κατά την επίσκεψη του στην Κεφαλονιά.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, με χαρά Σας καλωσορίζουμε στην περιοχή μας και με αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε να Σας θέσουμε υπ’ όψιν ορισμένα μόνο από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον δήμο μας, τους δημότες, τους κατοίκους και επισκέπτες της Σάμης.

Ο νεοσύστατος Δήμος Σάμης καλύπτει γεωγραφικά όλο σχεδόν το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού της Κεφαλονιάς. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο θεωρείται ένας μεγάλος σε έκταση νησιωτικός δήμος. Στα διοικητικά του όρια, πέραν των δεκάδων οικισμών, βρίσκονται σημεία πολιτιστικού – ιστορικού – τουριστικού ενδιαφέροντος, σημεία μέγιστης φυσικής ομορφιάς, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο μας αλλά, χωρίς υπερβολή, για την πατρίδα μας. Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, το λιμνοσπήλαιοΜελισσάνη, το σπήλαιο Δρογκαράτη, οι παγκοσμίως γνωστές παραλίες του Μύρτου και της Αντισάμου, οι παραδοσιακοί οικισμοί του Φισκάρδου και της Άσσου, το τουριστικό αγκυροβόλιο της Αγίας Ευφημίας, το λιμάνι και η πόλη της Σάμης είναι μερικά από τα σημεία που προβάλουν την πατρίδα μας ανά την υφήλιο, αποτελούν σημεία προσέγγισης τουριστών και αειφόρου ανάπτυξης του τόπου μας. Το σύνολο των ανωτέρω, πέραν του ότι υπάγεται διοικητικά στον Δήμο μας, βρίσκεται και υπό την διαχείριση, συνεπώς και την προστασία, του Δήμου Σάμης.

Είναι προφανές ότι, πέραν των προαναφερομένων, ο Δήμος έχει την ευθύνη για την προστασία, ανάδειξη και ανάπτυξη των δεκάδων μικρών και μεγαλύτερων χωριών, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθώς και του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Δήμος μας βρίσκεται στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης γεγονός το οποίο δημιουργεί πλείστα ζητήματα σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, επλήγη με σφοδρότητα από τον μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟ προσπαθώντας μέχρι και σήμερα να επουλώσει τις πληγές του και στο πρόσφατο παρελθόν, πέραν του ΙΑΝΟΥ, επλήγη από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το σύνολο των ανωτέρω, πέραν της αναγκαίας χρηματοδότησης, απαιτεί και την στελέχωση του Δήμου Σάμης με εξειδικευμένο, κυρίως επιστημονικό, προσωπικό, προς το σκοπό όπως ο Δήμος μας να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στις ανάγκες της κοινωνίας και της περιοχής. 

Τα εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα (“ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”, κλπ.), τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά (ΕΣΠΑ, LEADER, κλπ.), η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, η έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες για τις οποίες θεσπίστηκαν, ούτε οδηγούν στον αντικειμενικό σκοπό για τον οποίον υπάρχουν, αν δεν μπορούν να καταλήξουν σε συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα – έργα. Συνεπώς, δεν λοχεύει μόνο ο κίνδυνος απώλειας συγκεκριμένων πόρων, αλλά κυρίως υπάρχει βεβαιότητα ότι η Πολιτεία και ο Δήμος δεν θα ανταποκριθούν ούτε κατ’ ελάχιστο στις δικαιολογημένες ανησυχίες και απαιτήσεις της κοινωνίας.

Είναι αυτονόητο ότι τα προαναφερόμενα προγράμματα και κάθε χρηματοδότηση προς τον Δήμο για να έχουν ουσιαστικά απτά αποτελέσματα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού. Εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο δεν υπηρετεί στο Δήμο Σάμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος μας δεν διαθέτει κανέναν απολύτως υπάλληλο που να έχει το δικαίωμα να επιβλέψει κάποια μελέτη (π.χ. αρχιτεκτονική) και προσπαθεί να καλύψει την στοιχειώδη του αυτή ανάγκη μέσω προγραμματικών και διαβαθμιδικών συμβάσεων. Επίσης φαντάζει αδιανόητο ένας Δήμος ο οποίος καλύπτει γεωγραφικά μία τόσο μεγάλη έκταση να μην έχει στην διάθεσή του έστω έναν χειριστή μηχανήματος έργου, να υπηρετεί σε αυτόν ένας μόνο εργάτης καθαριότητας, κανένας πολιτικός μηχανικός ή αρχιτέκτονας καθώς και κανένας εξειδικευμένος στον τομέα της πληροφορικής ή της νομικής επιστήμης. Ακόμα πιο αδιανόητο είναι για έναν δήμο που είναι πλημμυρόπληκτος και βρίσκεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από την ίδρυσή του, να μην διαθέτει απολύτως ούτε έναν υπάλληλο για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω υφίσταται άμεση και επιτακτική ανάγκη για την άμεση στελέχωση του Δήμου. Προς το σκοπό αυτό, σας ζητούμε, όπως γίνει δεκτό το κοινό αίτημα των επτά δημάρχων των νεοσύστατων δήμων, για κατ’ εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού, με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και με μέριμνα ενός εκάστου των νεοσύστατων δήμων, προς το σκοπό όπως επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσληψης. Υπό το πρίσμα αυτό θα έπρεπε, έστω κατ’ εξαίρεση, με δικές Σας ενέργειες να θεωρηθούν ως αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των προσληφθέντων, κατ’ αρχήν με οκτάμηνη σύμβαση και ακολούθως με διαδοχικές παρατάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, υπαλλήλων στους νεοσύστατους δήμους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων.

Τέλος, να γίνει δεκτό το κοινό αίτημα των δημάρχων των επτά νεοσύστατων δήμων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, που προέκυψαν από την ανάγκη δημιουργίας, εκ βάθων, των νέων δήμων, η οποία σε συνδυασμό με την  έλλειψη προσωπικού αναγκαστικά οδήγησε τους νεοσύστατους δήμους στην απασχόληση εξωτερικών συνεργατών. Δαπάνες, που προστίθενται στις ήδη αυξημένες λειτουργικές δαπάνες (ναυαγοσωστική κάλυψη, ενέργεια, καύσιμα, κλπ) που αφορούν το σύνολο των δήμων της χώρας.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, ένα μείζον ζήτημα που, ομοίως, απασχολεί τους νεοσύστατους δήμους και το οποίο μπορεί να διευθετηθεί με τη δική Σας παρέμβαση, είναι η δυνατότητα σύστασης των απαραίτητων νομικών προσώπων (Ύδρευσης-Αποχέτευσης, Αθλητισμός – Πολιτισμός, Πρόνοια), η ύπαρξη των οποίων θα διευκολύνει τα μέγιστα τη λειτουργία των Δήμων και κατ’ επέκταση τις προσφερόμενες στους δημότες υπηρεσίες. Τα υπάρχοντα σήμερα Διαδημοτικά Νομικά Πρόσωπα αδυνατούν να εκτελέσουν τον σκοπό τους, αποτελώντας στην ουσία (η ύπαρξή τους) τροχοπέδη στις προσφερόμενες στους δημότες υπηρεσίες. Το γεγονός αυτό είναι αυτονόητο καθόσον η ύπαρξη των Διαδημοτικών Νομικών Προσώπων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη διάσπαση του ενιαίου δήμου, αφού στην ουσία τα νομικά πρόσωπα αυτά καλούνται να υπηρετήσουν το σύνολο του πρώην Δήμου Κεφαλονιάς.

Συνεπώς, η άμεση, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες διάσπασή τους και η συνακόλουθη δημιουργία αντίστοιχων νομικών προσώπων στον κάθε δήμο, τα οποία θα μπορούν να στελεχωθούν με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, αποτελεί αναγκαιότητα. Η σύσταση αυτή ολοκληρώνει στην πράξη τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κεφαλλονιάς, δίνει τη δυνατότητα στους νεοσύστατους δήμους να λειτουργήσουν για τον σκοπό τον οποίο δημιουργήθηκαν (δλδ να υπηρετήσουν τους πολίτες σε μικρότερη γεωγραφική έκταση) και φυσικά απομακρύνει, το απευκταίο για όλους μας ενδεχόμενο, της τυχόν επανασύστασης ενιαίου δήμου.

Είναι γεγονός ότι οι καταστροφικές συνέπειες του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» αντιμετωπίστηκαν χάρη στην άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων (Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, ΥΠΟΜΕΔΙ) κάτι το οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Οι κ.κ. Πλακιωτάκης, Τριαντόπουλος, Καραγιάννης, Πέτσας, ο βουλευτής κ. Καππάτος καθώς και οι κ.κ. Γενικοί Γραμματείς των προαναφερόμενων Υπουργείων, στάθηκαν αρωγοί στις προσπάθειες του Δήμου Σάμης και ως Δήμαρχος οφείλω να τους ευχαριστήσω Ενώπιόν Σας. Πλην όμως, υπάρχει αναγκαιότητα για περαιτέρω παρεμβάσεις και χρηματοδότηση, καθόσον οι καταστροφικές συνέπειες του Ιανού δεν έχουν αρθεί πλήρως μέχρι και σήμερα.

Στα πλαίσια αυτά, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αγίας Ευφημίας και γενικότερα της περιοχής της Πυλάρου, αν και υπάρχει χρηματοδότηση, καθώς και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Άσσου και της αντιπλημμυρικής προστασίας της Δ.Ε Σάμης (με μέριμνα για το ποτάμι αλλά και το σύνολο των ρεμάτων της περιοχής). Στο σημείο αυτό, επάναγκες είναι να σημειωθεί η απόφαση του Δ.Σ του Δήμου μας, αφού η περιοχή έχει προσφέρει τα μέγιστα σε επίπεδο ΑΠΕ με την ύπαρξη – εγκατάσταση πολλών δεκάδων ανεμογεννητριών στην περιοχή, σχετικά με τη μη εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στον Δήμο Σάμης.

Με μέριμνα του κ. Καραγιάννη, τον οποίο οφείλω να ευχαριστήσω ενώπιόν Σας, υπήρξε άμεση παρέμβαση αναφορικά με τη γέφυρα του Χειμωνικού, και την οδό πρόσβασης προς την παραλία του Μύρτου. Σε σχέση με την οδό αυτή (πρόσβασης στον Μύρτο) έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη για το υπόλοιπο τμήμα της, να στηριχθεί ο Δήμος Σάμης από την ήδη υπάρχουσα χρηματοδότηση για τα έργα αποκατάστασης Ιανού, μέσω προγραμματικής με την Π.Ι.Ν., προς το σκοπό όπως δημοπρατηθεί το έργο και ακολούθως ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα για ένταξη εκ νέου στο ΕΠΑ (καθόσον ήδη είχε ενταχθεί και ήταν ενταγμένο μέχρι και το 2021 στο ΠΔΕ) του έργου της Ε.Ο Καραβόμυλος – Αγία Ευφημία. Έργο το οποίο είναι ώριμο προς εκτέλεση.

Εξίσου απαραίτητη είναι η χρηματοδότηση του έργου, αλλά και των αναγκαίων απαλλοτριώσεων, όπως στο προαναφερόμενο έργο, της βελτίωσης – διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού Αργοστολίου – Σάμης, στο τμήμα της που αποτελεί την είσοδο στην πόλη της Σάμης.

Το σύνολο των μελετών που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του λιμνοσπηλαίουΜελισσάνης και του σπηλαίου Δρογκαράτης, έχει ολοκληρωθεί και θα αποσταλεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Είναι απαραίτητη λοιπόν η παρέμβασή Σας, προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού (καθόσον πρόκειται για κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους), για να καταστεί εφικτή, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Σάμης, η ολοκλήρωση των έργων που περιλαμβάνονται στις μελέτες αυτές, αλλά και η διαδικασία απαλλοτρίωσης της απαραίτητης έκτασης (50 στρ. περίπου) για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του σπηλαίου Μελισσάνης.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, μείζον πρόβλημα του Δήμου, τόσο στο παρόν, όσο πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, αποτελεί η ύδρευση. Οι κοινές προσπάθειες του Δήμου Σάμης με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής θα αμβλύνουν ως ένα βαθμό το πρόβλημα. Περαιτέρω θετική αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού (σε σχέση με τη Δ.Ε Σάμης) δύναται να υπάρξει, αν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, λάβει την απαραίτητη έγκριση η πρόσκληση  Α.Τ. 02, που αφορά τη μελέτη ύδρευσης Πυργίου – Ζερβάτων.

Ακολούθως, να υπάρξει μέριμνα από όλους τους συναρμόδιους φορείς για την ολοκλήρωση του έργου της λιμνοδεξαμενής Γριζάτων.

Ομοίως, στην επόμενη συνεδρίαση της προαναφερόμενης Επιτροπής, καθόσον υπάρχει και σχετική δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού, να λάβει την απαραίτητη έγκριση η πρόσκληση Α.Τ 09, που αφορά τις μελέτες για τη διαπλάτυνση / βελτίωση της εισόδου της πόλεως Σάμης, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Σάμης και την κατασκευή αθλητικού κέντρου στο ιδιόκτητο αγροτεμάχιο του Δήμου, στα Γριζάτα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σχολείο των Μεσοβουνίων λειτουργεί μέχρι και σήμερα σε προκατασκευασμένες αίθουσες, συνεπεία των σεισμών που έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο του 2014. Χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο, το οποίο όχι μόνο δικαιολογεί αλλά και επιτάσσει την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου και της Π.Ι.Ν.  για τη δημιουργία νέου, σύγχρονου σχολείου (Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις).

Η στελέχωση των δομών Υγείας στον Δήμο μας αλλά και σε ολόκληρο το νησί, θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα των πολιτικών της νησιωτικότητας. Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να δοθούν περαιτέρω κίνητρα ( μισθολογικά, εργασιακά, επιστημονικής ανέλιξης, κλπ) τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό που θα θελήσει να υπηρετήσει, για την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων στο Γ.Ν Αργοστολίου, στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, στο Κ.Υ Σάμης και στα Περιφερειακά Ιατρεία. Η πρόσληψη του προσωπικού αυτού (ιατρικού, νοσηλευτικού) αλλά και οδηγών ασθενοφόρου, αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα για την περιοχή. Ομοίως αναγκαιότητα αποτελεί η λειτουργία ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αργοστολίου.

Τέλος, εκτίμησή μας είναι ότι με ενέργειες της κυβέρνησής Σας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμης με την Πάτρα, καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Από το

Γραφείο Τύπου Δήμου Σάμης


Ο των Αρίστων Πρωθυπουργός στο νησί μας.

Καλώς μας ήλθατε κύριε Πρωθυπουργέ, που πρώτος Εσείς καθιερώσατε την “αριστεία” στην πολιτική ζωή της χώρας.

Παρακαλούμε, μη θεωρήσετε ότι μιλώντας για την “αριστεία” η διάθεση μας είναι ειρωνική, όπως συμβαίνει πάντα όταν οι συν-έλληνες μας, και όχι μόνον, αναφέρονται σε αυτήν.

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι “άριστοι” σας έχουν επιτελέσει το έργο τους στο ακέραιο.

Φυσικά το έργο το οποίο εσείς έχετε επιλέξει δεν είναι άλλο από την εξυπηρέτηση των μνημονίων και την προστασία των κερδών της ελληνικής και ξένης ολιγαρχίας. Αυτό κάνουν οι άνθρωποι και έχουν επιτύχει πλήρως.

Ας απαριθμήσουμε λοιπόν τα επιτεύγματα τους στην Κεφαλλονιά, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, μοιάζουν με της υπόλοιπης Ελλάδας, γιατί προφανώς ο στόχος σας δεν είναι μόνον  οι Κεφαλλονίτες αλλά  όλοι οι Έλληνες (εκτός των ολιγαρχών).

Ας ξεκινήσουμε με κάτι που καίει και όταν λέμε καίει το εννοούμε. Η υποχρηματοδότηση του Δασαρχείου έχει σαν αποτέλεσμα την τραγική υποστελέχωση του και τη μηδενική επένδυση για πρόληψη πυρκαγιών. Ευτυχώς φέτος, η θεά τύχη έβαλε το χέρι της και τα τραύματα από τις φωτιές είναι μικρά, σε σχέση με άλλα χρόνια.

Μιας και μιλάμε για καταστροφές, θα γνωρίζετε βέβαια ότι δεν υπάρχει  ολιστική προσέγγιση για τις καταστροφές από τις πλημμύρες και ανυπαρξία αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το νησί, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του.

Σαν κερασάκι στην τούρτα στους απροστάτευτους Κεφαλλονίτες από φυσικές κλπ καταστροφές, έρχονται και οι διαλυμένες δομές Υγείας. Για την  Α΄βάθμια δεν συζητάμε γιατί είναι ανύπαρκτη, με συνέπεια η συνταγογραφία να είναι όνειρο άπιαστο για τους περισσότερους συμπατριώτες μας. Σκεφτείτε π.χ. τους κατοίκους των χωριών Λειβαθούς, όπου ο αγροτικός γιατρός πηγαίνει μία φορά το μήνα και στο Αργοστόλι μια φορά την εβδομάδα. Όσοι συμπατριώτες μας αναγκάζονται να πηγαίνουν για συνταγές φαρμάκων στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζουν την έλλειψη γιατρών, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, σε όλο της το μεγαλείο.

Μαζί με αυτό βέβαια έρχεται και το πρόβλημα των ασθενοφόρων, των οποίων η έλλειψη μας οδηγεί στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι, αν έχουμε δύο ασθενείς ταυτόχρονα με ανάγκη διακομιδής στο νοσοκομείο, ο ένας, τουλάχιστον, έχει χάσει.

4. Και τώρα φτάνουμε στο πρόβλημα των συγκοινωνιών, των οποίων τα εισιτήρια έχουν χτυπήσει “κόκκινο”, μιας και η τιμή της βενζίνης στο νησί μας είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα.

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε άλλο με τα “άριστα” επιτεύγματα της πολιτικής σας και μέσω των αρίστων υπαλλήλων σας, αλλά και μέσω των αρίστων επιλογών σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά μπαίνουμε στον πειρασμό για κάποια τελευταία: τα παιδιά μας κάνουν μάθημα σε container, οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι, οι δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιαίτερα μετά τη διάσπαση του ενιαίου δήμου, απείρως ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι κλπ.

Και κάτι τελευταίο, ο δρόμος Αργοστολίου -Πόρου δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποιούν οι χιλιάδες τουρίστες στο νησί! Όλοι οι υπόλοιποι περιφερειακοί δρόμοι είναι πλαγίως γεμάτοι ξερά χόρτα και λακκούβες ταλαιπωρώντας τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες μας.

Καλώς μας ήρθατε “άριστε” Πρωθυπουργέ.

Οργάνωση Βάσης ΜέΡΑ25 Κεφαλονιάς και Ιθάκης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ο κύριος Μητσοτάκης έρχεται στην Κεφαλονιά για προεκλογικούς λόγους και για να φωτογραφηθεί στις ομορφιές του νησιού και να κάνει χειραψίες με όσους ντόπιους στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική του σε τοπικό επίπεδο και θέλουν να κάνουν μπίζνες, καθώς σε αυτούς ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα επιθυμητός. Είναι όμως ανεπιθύμητος σε ευρεία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα λόγω της ληστείας του λαϊκού εισοδήματος μέσω της ακριβής ενέργειας, της βενζίνης και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά αγαθά, συνέπεια του πολέμου και της αισχροκέρδειας. Παράλληλα, έρχεται για να εγκαινιάσει  το οδικό έργο Αργοστολίου – Πόρου,…. που δεν έχει γίνει ακόμα η μελέτη…. Έρχεται επίσης για να επισκεφτεί το υποστελεχωμένο νοσοκομείο μας, αυτό που παραιτούνται οι γιατροί ο ένας μετά τον άλλο γιατί δεν αντέχουν, αυτό το νοσοκομείο που το καλοκαίρι με τους χιλιάδες τουρίστες και τους ελάχιστους υγειονομικούς καθίσταται επικίνδυνο. Ο κύριος Μητσοτάκης έρχεται στην Κεφαλονιά για να δει την όμορφη «αγγελικά πλασμένη» εικόνα της τουριστικής  ανάπτυξης του νησιού, που δεν χωράει τα χαμηλά μεροκάματα, τους αδήλωτους εργαζομένους, τις απλήρωτες υπερωρίες και τις συνθήκες γαλέρας. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός της χώρας:

 • που καίγεται, γιατί δεν προσλαμβάνονται πυροσβέστες, αλλά  … παπάδες και πανεπιστημειακή αστυνομία,
 • που έχει πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος στον κόβιντ, γιατί δεν προσλαμβάνονται υγειονομικοί,
 • που το ρεύμα είναι από τα πιο ακριβά της Ευρώπης,
 • που είναι το καλό σκυλάκι του ΝΑΤΟ και εμπλέκεται σε όλους τους πολεμικούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία και αλλού,
 • που συστηματικά πετάει παιδιά έξω από τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια,
 • που  η ελευθερία του τύπου είναι ανέκδοτο,
 • που αφήνονται ελεύθεροι βιαστές και δολοφόνοι και οι γυναικοκτονίες είναι στην ημερήσια ατζέντα,
 • που όποιος τολμήσει να διαφωνήσει με αυτά και θελήσει να διαμαρτυρηθεί βρίσκει μπροστά του άγρια καταστολή.  

Σε αυτά ο κ. Μητσοτάκης αντιπαραβάλλει την αλαζονεία της εξουσίας, που μόνο την ενδιαφέρει να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη στο κεφάλαιο, χωρίς να νοιάζεται πως ζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Εμείς λοιπόν δεν φωτογραφιζόμαστε μαζί του, αλλά τασσόμαστε με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχούς, τους μετανάστες και τη νεολαία παλεύοντας για να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας από μία μόνιμη δουλειά, για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο τον λαό, με καινούργιο και πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό νοσοκομείο, για εθνικοποίηση βασικών επιχειρήσεων με πρώτες αυτές της ενέργειας και της διατροφής, για ρήξη με το καθεστώς επιτροπείας και χρέους με στόχο την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., για απειθαρχία στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. που εξοντώνει τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας, για την προστασία τους περιβάλλοντος με ξεκάθαρη άρνηση και πάλη ενάντια στις εξορύξεις, τις ΑΟΖ αλλά και τις ανεμογεννήτριες που στο όνομα του κέρδους καταλαμβάνουν τα βουνά μας, για ειρηνική συνύπαρξη των λαών ενάντια στα εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο την έξοδο από το ΝΑΤΟ του πολέμου, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της εποχής μας κόντρα και ενάντια στην πολιτική που αφήνει βιαστές και εμπόρους ναρκωτικών να πέφτουν στα μαλακά και βαφτίζει «τρομοκράτες» τους κοινωνικούς αγωνιστές.

 • Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας και του πολέμου.
 • Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσων κάνουν πλάτες στη πολιτική της.
 • Να ανατρέψουμε τη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου
 • Με ισχυρή Αντικαπιταλιστική Αριστερά

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.

Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Αργοστόλι, 1-8-2022

Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ….

Στο τέλος της θητείας του ως Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται την Κεφαλονιά…. Όσα έργα και να υποσχεθεί προεκλογικά (με απροσδιόριστο χρονοδιάγραμμα τέλεσης), όσα χαμόγελα και να μοιράσει, όσες χειραψίες και να κάνει, θα πρέπει πρωτίστως να απολογηθεί για την επί 3 χρόνια κυβερνητική απραξία.

► Η Μ.Ε.Θ. στο Γ.Ν.Κ. δεν στελεχώθηκε ποτέ ούτε πρόκειται να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον.

► Η υποστελέχωση του Γ.Ν.Κ. ανέρχεται σε ποσοστό 50% σε σχέση με το οργανόγραμμα του. 

► Τα πληρώματα του Ε.Κ.Α.Β. και τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός νησιού όπως η Κεφαλονιά, ειδικά τη θερινή περίοδο.

► Το Μαντζαβινάτειο κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας. Αλησμόνητες άλλωστε οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στις 4/7/2021: «Δεν γίνεται να έχουμε νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους…».

► Οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων και των πολιτών που υπέστησαν ζημιές στις κατοικίες τους από τον τυφώνα “Ιανό” δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολο τους.

► Τα έργα υποδομής ειδικά στην οδοποιία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2014 και τους τυφώνες “Ιανό” και “Μπάλλο” σε Κεφαλονιά και Ιθάκη δεν έχουν προχωρήσει. Τα τραγικά τροχαία δυστυχήματα των τελευταίων ημερών μας το υπενθύμισαν με το χειρότερο τρόπο το κακό οδικό δίκτυο στο Νομό…

►  Η ανακατασκευή και η επισκευή των Εργατικών Κατοικιών στο Ληξούρι έχει καθυστερήσει 8 ολόκληρα χρόνια, ενώ καταβάλλεται με καθυστέρηση στους δικαιούχους το επίδομα ενοικίου σεισμοπλήκτων.

► Το Ληξούρι βγήκε από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Κυβέρνηση ανέστειλε το 2020 τη λειτουργία του νεοσύστατου Τμήματος Εθνομουσικολογίας.

► Η Κυβέρνηση δημιούργησε εν άγνοια της τοπικής κοινωνίας ακόμη και του τοπικού Βουλευτή της Ν.Δ. ένα νομικό και λειτουργικό έκτρωμα τον Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων, όταν ήδη στα νησιά μας υπήρχε πρότυπος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων.

► Καταργήθηκε ο ζωτικής σημασίας για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στα νησιά μας Φορέας Εθνικού Δρυμού Αίνου και συγχωνεύθηκε με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου με έδρα την Ζάκυνθο.

► Κανένα μέτρο δεν ελήφθη για το περιορισμό των αυξήσεων των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ενώ καταβάλλεται με πολύμηνες καθυστερήσεις στους δικαιούχους το μεταφορικό ισοδύναμο.

► Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 12% με μηδενικούς ελέγχους στην αγορά. Παρά ταύτα η Κυβέρνηση ειδικά για τα νησιά του Ιονίου δεν προέβλεψε καμία μείωση στο Φ.Π.Α., ούτε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (ο Νομός μας παραμένει ένας από τους ακριβότερους στη τιμή των καυσίμων), ενώ οποιαδήποτε αύξηση στο κατώτατο μισθό εξανεμίζεται από την ακρίβεια.

► Τα λιγνιτικά εργοστάσια έκλεισαν και σήμερα η χώρα ζει τον εφιάλτη της ενεργειακής κρίσης εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το ηλεκτρικό ρεύμα έπαψε να είναι κοινωνικό αγαθό και μετατράπηκε σε χρηματιστηριακό προϊόν.

► Τα ψίχουλα που μοιράστηκαν στους Δήμους δεν επαρκούν για να ανταπεξέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα, με αναπόφευκτη συνέπεια την αύξηση των δημοτικών τελών.

► Η Μαξίμου Α.Ε. ευνοεί τον επιχειρηματικό κύκλο των προσώπων που συνδέονται με το Πρωθυπουργό με απευθείας αναθέσεις και με κατασπατάληση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

► Τα Μ.Μ.Ε. χειραγωγούνται μέσα από χρηματοδοτούμενες λίστες ενώ η χώρα μας στην ελευθερία του τύπου βρίσκεται  στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Μητσοτάκης στον οποίο προσωπικά υπάγεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι υπόλογος και για τις παρακολουθήσεις του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του μηδενικού έργου και των πολλών εξαγγελιών, είναι το πολιτικό απότοκο της καταστροφικής για τη χώρα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπάτησε την ελληνική κοινωνία με υποσχέσεις που γνώριζε ότι δεν μπορούσε να τηρήσει, εφαρμόζοντας το 3ο και σκληρότερο μνημόνιο, πλήγωσε τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το χειρότερο όμως προδίδοντας με τις αυταπάτες του το εκλογικό σώμα επανέφερε στη διακυβέρνηση της χώρας τη Νέα Δημοκρατία.

Απέναντι στη τοξική αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις κοκορομαχίες των τοπικών στελεχών τους, απέναντι σε περαστικούς πολιτευτές που βαυκαλίζονται μεταξύ τυρού και αχλαδίου, απέναντι σε όσους θεωρούν ότι η πολιτική είναι επικοινωνιακά δελτία τύπου με φημολογούμενα έργα “δι’ ενεργειών τους….”, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς & Ιθάκης και οι Τοπικές Οργανώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα συνεχίζουν να μιλούν πολιτικά, να θέτουν τα ζήτημα που απασχολούν τους συμπολίτες μας και ν’ αγωνίζονται στη Πατρίδα του Ριζοσπαστισμού για μια ουσιαστική Αλλαγή.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                 

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ        

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ                                  

Γραφείο Δημάρχου            

Πλατεία  Βαλλιάνου

28100, Αργοστόλι                                                                  

Αργοστόλι, 01-08-2022

Καλώς να ορίσετε κ. Πρωθυπουργέ

Το Αργοστόλι και η Κεφαλονιά ολόκληρη προσμένει την άφιξη του αρχηγού της Ελληνικής Κυβέρνησης και Πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον περιμένει η Κεφαλονιά του Ριζοσπαστισμού και των κοινωνικών αγώνων, η πατρίδα του Μαρίνου Αντύπα και του Ρόκκου Χοϊδά, ο γενέθλιος τόπος του Γεράσιμου Αρσένη και του Αντώνη Τρίτση, η Κεφαλονιά των μεγάλων εθνικών ευεργετών, των παγκόσμιων καλλιτεχνών και των επιστημόνων.

Καλώς να ορίσετε κ. Πρωθυπουργέ.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Δήμαρχος Αργοστολίου


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται