Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
28.2 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΛΑΣΥ ΙΝ / Αντιπλημμυρική προστασία και επαρχιακό οδικό δίκτυο Κεφαλονιάς & Ιθάκης

ΘΕΜΑ ΕΗΔ:

Η Αντιπλημμυρική Προστασία της Κεφαλονιάς & της Ιθάκης,

«πνιγμένη» στα γραφεία των Μελετητικών Εταιρειών και στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού των κατασκευαστικών ομίλων

Η Αντιπλημμυρική, μαζί με την Αντισεισμική, την Αντιπυρική &Αντικεραυνική Προστασία της Κεφαλονιάς & της Ιθάκης είναι η αγαπημένη και η ποιο συχνά αναφερόμενη φράση διαχρονικά στα χείλη των κυβερνητικών παραγόντων, των Περιφερειακών Αρχών, αλλά και των σημερινών υπόλοιπων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μιλάμε δηλαδή, για την προστασία και την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας.

Παρατηρώντας, τα αντίστοιχα γι αυτούς τους τομείς ποσά, στον Προϋπολογισμό του 2024 αλλά και στους προηγούμενους, των τελευταίων 10 χρόνων, θα διαπιστώσουμε τα παρακάτω στοιχεία από τα οποία φαίνεται στην πράξη το «ενδιαφέρον» όλων των θεσμικών παραγόντων της Τοπικής Διοίκησης:

 • Για Αντισεισμική Προστασία μηδέν.
 • Για Αντικεραυνική Προστασία μηδέν.
 • Για Αντιπυρική Προστασία (έργα πρόληψης) μηδέν και αν υπάρχει σε κάποιο προηγούμενο έτος είναι το ¼ της τουριστικής προβολής.
 • Για Αντιπλημμυρική Προστασία (έργα πρόληψης), η μια Μελέτη επικαλύπτει, επικαιροποιεί, διευρύνει ή καταργεί την προηγούμενη. Για έργα πρόληψης και υποδομής «τρεχάτε ποδαράκια», μόνο μετά τα γεγονότα. Πρόχειρη αποκατάσταση, απλώς για την προσβασιμότητα του Οδικού Δικτύου. Δηλαδή να μπορείς να περνάς. Δεν μιλάμε για ασφάλεια ή μη επικινδυνότητα, στην καθημερινότητα ή κατά την διάρκεια κάποιων μελλοντικών φαινομένων. Αυτό δεν υπάρχει.

Τι είναι λοιπόν αυτό που υπάρχει για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Κεφαλονιάς & Ιθάκης;

 1. ΜΕΛΕΤΗ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 17ης& 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΠΑΝΟ – ΔΙΛΙΝΑΤΑ & ΔΡΑΠΑΝΟ ΚΟΝΤΟΓΟΥΡΑΤΑ), με Π/Υ1.813.660,90.
 2. ΜΕΛΕΤΗ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 17ης & 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΑΓΚΩΝΑΣ – ΔΙΒΑΡΑΤ & ΔΙΒΑΡΑΤΑ – ΑΣΣΟΣ), με Π/Υ1.915.400,30.
 3. ΜΕΛΕΤΗ: ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 17ης & 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΙΣ ΛΕΚΑΝΕΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΚΑΡΑΒΟΜΘΛΟΥ & ΣΑΜΗΣ, με Π/Υ1.827.404,70.
 4. ΜΕΛΕΤΗ: ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 17ης & 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΙΣ Μ ΡΕΜΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, Π/Υ 1.746.213,80.
 5. ΜΕΛΕΤΗ: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ & ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΔΡΑΠΑΝΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, Π/Υ 369.360,39.
 6. ΜΕΛΕΤΗ: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΥΜΩΤΑΤΩΝ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, Π/Υ 331.725,21.
 7. ΜΕΛΕΤΗ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ, Π/Υ 332.959,48.

Σύνολο 7 Μελέτες αξίας 8.336.724,78 ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των Μελετών είναι:

 • Έντονος ανταγωνισμός των Μελετητικών Εταιρειών λόγω της μεγάλης κερδοφορίας.
 • Δικαστικές προσφυγές μεταξύ τους για τον ίδιο λόγο.
 • Ακυρωτικές αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω παράνομων αποφάσεων κατακύρωσης από τα όργανα της Π.Ι.Ν.
 • Τροποποίηση των υπαρχουσών Μελετών.
 • Συνεχείς παρατάσεις για τον χρόνο παράδοσης των μελετών.
 • Επικάλυψη των Μελετών.
 • Δεν έχει ολοκληρωθεί καμιά από τις παραπάνω (πλην της Ιθάκης, που όμως δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο), με κάποιες να έχουν ξεκινήσει εδώ και 6 χρόνια.

Δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο υποδομής – πρόληψης για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Κεφαλονιάς & της Ιθάκης. Το ένα φυσικό φαινόμενο πέφτει επάνω στο άλλο και η μια Μελέτη αναπροσαρμόζεται κάθε φορά για να μελετήσει τις επιπτώσεις από το καινούργιο πλημμυρικό φαινόμενο.

Οι ευθύνες εγκληματικές και διαχρονικές, έχουν ονοματεπώνυμο και πολιτικό πρόσημο, στις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και στις Περιφερειακές Αρχές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ως εντολοδόχοι των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ (κόστος-όφελος), στο πλαίσιο των οποίων είναι προτιμότερη η όποια αποζημίωση για τις καταστροφές, παρά η χρηματοδότηση για πρόληψη και κατασκευή Αντιπλημμυρικών έργων.

Πρόταση: Το Π.Σ. Αποφασίζει:

 • Την τροποποίηση του Προγράμματος Δράσης του 2024 με την ένταξη όλων των απαραίτητων έργων και των χρημάτων που μεταφέρθηκαν στους Δήμους για έργα οδοποιίας.
 • Την άμεση χρηματοδότηση από την κυβέρνηση όλων των απαραίτητων υπόλοιπων έργων που είναι αναγκαία για την υλοποίηση των έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Κεφαλονιάς & Ιθάκης και προβλέπονται στο Τεχνικό Δελτίο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Κεφαλονιάς & Ιθάκης, απαρχαιωμένο, κακοσυντηρημένο, επικίνδυνο, με ανοιχτές τις πληγές από τις φυσικές καταστροφές – Θα υλοποιήσετε άμεσα τα αναγκαία έργα που απαιτούνται και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις;

Ότι και να γράψουμε στην Επερώτηση θα επαναληφθούμε. Να προσθέσουμε μπορούμε νέα προβλήματα. Και αν κάποιος αναρωτιέται: Δεν έχει γίνει τίποτα; Η απάντηση είναι ότι ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι δεν γίνεται τίποτα. Πάντα κάποιες παρεμβάσεις γίνονται, αποσπασματικές, ασύνδετες, χωρίς ιεράρχηση και προγραμματισμό. Στην πλειονότητα τους κάτω από την λαϊκή απαίτηση και διαμαρτυρία και μερικές φορές – όχι πάντα- μετά από τραγικά γεγονότα.

Τι απαντάνε οι πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και της κυβέρνησης κάθε φορά για την κατάσταση αυτή;

Για την προηγούμενη δεκαετία, ότι υπήρχε περιορισμός από τα μνημόνια. Για την προ μνημονίων περίοδο ότι έφταιγαν οι προηγούμενοι που διοικούσαν.

Τώρα τι λένε;

Ότι φταίει η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η ανικανότητα των προηγούμενων, κάποιοι «κακοί» υπουργοί που δίνουν τα χρήματα σε άλλες περιοχές.

Ποιοι τα λένε αυτά;

Οι δυνάμεις εκείνες και το πολιτικό προσωπικό που κυβερνούν το τόπο μας τα τελευταία 50 χρόνια. Αλλάζουν παρατάξεις, κόμματα και χρώματα για να μπορούν κάθε φορά να παραπλανούν τον λαό.

Τι κρύβουν και δεν ομολογούν;

Την αιτία η οποία έχει ως αποτέλεσμα αυτού του είδους τα έργα να μην μπαίνουν σε προτεραιότητα ή να μην υλοποιούνται καθόλου. Δεν είναι ότι δεν την ξέρουν. Προσπαθούν να την αποκρύψουν γιατί είναι η πηγή, η μήτρα των προβλημάτων που όμως είναι οξυγόνο, ζωή και ανάπτυξη για το σύστημα που ζούμε. Είναι η ανάπτυξη και η μεγέθυνση των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και της ανταγωνιστικότητας τους. Όταν κερδίζουν αρκετά θα γίνει το έργο, εάν όχι είτε δεν θα γίνει καθόλου, είτε θα κάνει χρόνια να τελειώσει.

Χαρακτηριστικό κομμάτι ο τομέας της κατασκευής, της συντήρησης του Οδικού Δικτύου.

Ποια είναι η πραγματικότητα και η εμπειρία;

 • Τεράστια μείωση του μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων.
 • Τα ελάχιστα μηχανήματα που υπάρχουν να είναι κακοσυντηρημένα, παροπλισμένα και μη στελεχωμένα με προσωπικό, με αποτέλεσμα να σαπίζουν, αδιαφορώντας και για τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά τους. Όπου επιλεχθεί η συντήρηση τους δεν υπάρχει προσωπικό. Και όταν επιλεχθεί ιδιώτης δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του αποτελέσματος, αλλά και η εξόφλησή του είναι αργοπορημένη με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνεται ενδιαφέρον.οδηγεί
 • Όποιο έργο γίνεται δεν υπάρχει προσωπικό της Περιφέρειας μετά την ολοκλήρωση του να το επιβλέπει και να το συντηρεί.

Πως αντιμετωπίζεται αυτό;

Με αποσπασματικές εργολαβίες της τελευταίας στιγμής μέσω απευθείας αναθέσεων, είτε μέσω της διαδικασίας των διαγωνισμών που αναλαμβάνουν πάλι ιδιωτικές εταιρείες.

Τι λέει η εμπειρία;

Οι εταιρείες έχουν συνήθως και άλλα έργα με όχι το απαιτούμενο προσωπικό, με αποτέλεσμα να παίρνουν συνεχείς παρατάσεις για την ολοκλήρωση αυτών. Να ζητάνε αναθεώρηση τιμών προς τα πάνω κάθε λίγο. Να «ανακαλύπτουν» αρκετές φορές εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί και να παίρνουν Συμπληρωματικές Συμβάσεις (επιπλέον χρήματα). Να διακόπτουν τα έργα λόγω μη έγκαιρης χρηματοδότησης. Και να αλληλοσπαράσσονται στις διαδικασίες του διαγωνισμού όταν το έργο είναι μεγάλο και το χρήμα πολύ, με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης τους. Και πολλές φορές να παρατάνε τα έργα όταν δεν τους συμφέρει η συνέχιση τους ή να διαπραγματεύονται την παραμονή τους με τους δικούς τους όρους.

Μια νέα μέθοδος που σχεδιάζουν είναι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Α.Ε.

Ουσιαστικά ένας μεσολαβητής που δεν θα απολογείται και δεν θα ελέγχεται από τα εκλεγμένα όργανα, Περιφερειακό Συμβούλιο & Περιφερειακή Επιτροπή και θα δίνει τις δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, παρακάμπτοντας ότι έχει μείνει από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Όλο το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης -που είναι ευθύνη της Περιφέρειας- είναι σχεδιασμένο 50-70 χρόνια πριν. Συντηρείται κάθε 20 έως 40 χρόνια.

Οι κύριοι άξονες του είναι:

 • Αργοστόλι – Πόρος.
 • Πόρος-Σκάλα-Κατελειός-Χιονάτα.
 • Αργοστόλι-Ληξούρι.
 • Ληξούρι.
 • Αργοστόλι-Ζόλα.
 • Αργοστόλι-Διβαράτα-Φισκάρδο.
 • Αργοστόλι-Διλινατα-Διβαράτα&Μακρυώτικα-Δρακοπουλάτα-Αγία Ευφημία.
 • Αργοστόλι-Αγία Ευφημία-Νεοχώρι-Μεσοβούνια-Βασιλικάδες.
 • Αργοστόλι-Σάμη.
 • Σάμη-Πόρος.
 • Σάμη-Καραβόμυλος-Αγία Ευφημία.
 • Βαθύ Ιθάκης – Κιόνι.
 • Υπόλοιπο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Ιθάκης.

Τα γνωστά σε όλους προβλήματά του:

 • Δεν υπάρχουν νέες χαράξεις που να δίνουν διέξοδο για τα επόμενα χρόνια.
 • Δεν υπάρχουν διαπλατύνεις που θα διευκολύνουν άμεσα.
 • Κτυπημένο από τους σεισμούς του 2014 (σε πολλά σημεία ακόμα), από τον «ΙΑΝΟ», τον «ΜΠΑΛΛΟ» και άλλα φυσικά φαινόμενα.
 • Έλλειψη διαγραμμίσεων στο μεγαλύτερο μέρος του Δικτύου και όπου υπάρχει είναι με υλικό χαμηλής ποιότητας.
 • Έλλειψη οδοφωτισμού.
 • Η Οδική σήμανση κατεστραμμένη, ελλιπής και αναχρονιστική.
 • Λείπουν τα Συστήματα Αναχαίτησης (μπάρες) από μεγάλο μέρος του επικίνδυνου Οδικού Δικτύου.
 • Ο τάπητας στους περισσότερους άξονες με επικίνδυνες λακκούβες παγίδες, σκασίματα και διαβρώσεις.
 • Μεγάλες ελλείψεις σε βραχοπροστασία στα πρανή και όπου υπάρχει μη έλεγχος και συντήρηση του.
 • Έλλειψη όμορων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων προστασίας του Οδικού Δικτύου.
 • Ελλιπής θαμνοκοπή της βλάστησης με επικίνδυνες συνέπειες για τους οδηγούς και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
 • Ελλιπής καθαριότητα του Οδικού Δικτύου.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

 • Γιατί δεν έχει γίνει η θαμνοκοπή ενώ έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουνίου;
 • Γιατί δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις, οδοφωτιμός και μπάρες προστασίας σε μεγάλα τμήματα του Οδικού Δικτύου;
 • Πότε και σε ποια σημεία σκοπεύετε να κάνετε βραχοπροστασία;
 • Τι ‘άμεσα μέτρα θα πάρετε για την επισκευή των τμημάτων του Οδικού Δικτύου που έχουν κτυπηθεί από τον «ΙΑΝΟ»;
 • Ποια σημεία και εργασίες του Οδικού Δικτύου ΔΕΝ υπάρχουν στον προγραμματισμό σας για να εκτελεστούν άμεσα έργα;
 • Πως θα αντιμετωπιστούν όλες οι παραπάνω χρόνιες ελλείψεις που αναφέραμε;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

12.06.2024

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ