Σάββατο 27 Απριλίου 2024
21 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κάτω από τους 300 τόνους η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κεφαλλονιά

Γράφει ο Μάκης Λεκατσάς

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Ο Διονύσης Γαρμπής και η σύζυγος του Μαρίνα Γαλιατσάτου επιχειρηματίες στον τομέα του ελαιολάδου, ιδιοκτήτες ελαιοτριβείου μιλήσαν στο Kefaloniastatus και στο Μάκη Λεκατσά για την φετινή ελαιοκομική χρονιά,τις τιμές και τα προβλήματα του κλάδου.

Δύο άνθρωποι του ελαιολάδου οι επιχειρηματίες  Διονύσης Γαρμπής και η σύζυγος του Μαρίνα Γαλιατσάτου μας μίλησαν για την πορεία της συγκομιδής του ελαιοκάρπου στην Κεφαλλονιά αυτή την περίοδο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ελαιοκομίας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυποποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Η  τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος (2023 – 2024) δεν είναι καλή τόσο για την περιοχή της Κεφαλλονιάς χαρακτηρίζοντας τη «μισοχρονιά» και κατά την εκτίμηση του η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί της Κεφαλλονιάς θα είναι γύρω στους 300 τόνους ελαιόλαδο ενω πέρυσι ήταν σχεδόν η διπλάσια ,το ευχάριστο όμως είναι πως τα πρώτα ελαιόλαδα που παράχθηκαν στο νησί είναι καλής ποιότητας.
Την ποιότητα όσο και την ποσότητα του παραγόμενου καρπού επηρεάζουν οι μεγάλες περίοδοι ανομβρίας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια,και οι βροχές του Μαΐου που είναι η περίοδος ανθοφορίας της ελιάς ,αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες. «25 βαθμοί κελσίου, αυτή την περίοδο μέσα Νοεμβρίου» κάνουν δύσκολη την συγκομιδή του καρπού.

Η Μαρίνα Γαλιατσάτου μια γυναίκα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής του ελαιολάδου μας μίλησε για την στενή σχέση που έχουν με τους παραγωγούς ώστε η ποιότητα του ελαιοκάρπου να είναι υψηλής αξίας,ώστε να παραχθεί ποιοτικό λάδι.Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της ελιάς στην Κεφαλλονιά γίνεται πιο συστηματικά με αποτελέσμα να παράγεται σωστό και ποιοτικό προΐον. Η φετινή τιμή αυξημένη κυμαίνεται μεταξύ 9 με 12 ευρώ και ο Διονύσης Γαρμπής επισημαίνει πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταλανωτές με την αγορά ελαιολάδου γιατί υπήρξαν περιστατικά νοθείας,και ανάμειξης περσινής σοδειάς ελαιολάδου με φετινή σοδειά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ