Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
14 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ποια είναι η εικόνα σε Ιθάκη & Κεφαλονιά μετά την πρόσφατη απογραφή (Ηλίας Τουμασάτος)

Εικόνα: Ο πίνακας από το booklet που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ με τα πρώτα στοιχεία της απογραφής.

Ζωή νά ‘χουμε, λιγοστέψαμε κατά τι (2,4%) σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του 2021. Από τους Δήμους μας, το Αργοστόλι χάνει περίπου 1000 κατοίκους. Η Σάμη κερδίζει περίπου 300, το Ληξούρι στα κιλά του.

Όλη η Κεφαλονιά, ψυχές 34.924. Δήμος Αργοστολίου 22.388, Δήμος Ληξουρίου 7.025, Δήμος Σάμης 5.511. Νομίζω ότι φαίνεται εδώ και η μάλλον άνιση τριχοτόμηση του Δήμου Κεφαλλονιάς, που δεν ξέρω τελικά αν έφερε ό,τι περίμεναν οι δημότες. Οι δύο “μικροί” δήμοι πάντως στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και στοιχειωδών υποδομών και εξοπλισμού και παλεύουν.

Η Ιθάκη επίσης φαίνεται να χάνει 500 άτομα περίπου και να φτάνει τους 2.774 κατοίκους (από 3.231 το 2011). Έχασε δηλαδή 14% του πληθυσμού της… Ας προβληματιστούμε και γι’ αυτό.

Από τα Ιόνια Νησιά, μόνο η Ζάκυνθος φαίνεται να γλιτώνει από τη γενικότερη τάση μείωσης που βλέπουμε στο σύνολο της Επικράτειας. Οι Ιόνιοι που κατοικούμε στα Ιόνια, εντός των ορίων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, είναι συνολικά 200.726 ψυχές, εκ των οποίων, πλην Θιακιού και Κεφαλονιάς, 99.847 στην Κέρκυρα (περίπου ο μισός πληθυσμός της Περιφέρειας, μαζί με Παξούς και Διαπόντια), 40.508 στη Ζάκυνθο (που έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση), 21.759 στη Λευκάδα και 914 στο Μεγανήσι.

Και να μην ξεχνάμε και το έβδομο αδέλφι μας που είναι εκτός Περιφέρειας. Τα Κύθηρα, με 3.659 κατοίκους, λιγότερους κατά 400 περίπου από το 2011.

Οι εν Ιονίω κατοικούντες λοιπόν, το όλον ψυχαί 204.385.

Η δεκαετία της κρίσης νομίζω ότι έπαιξε τον ρόλο της σ’ αυτή τη μείωση. Πολλοί νέοι άνθρωποι έφυγαν, πολλοί μετανάστες έφυγαν επίσης, και, κυρίως, πολλοί νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ στην Κεφαλονιά, όπως γυρίσαμε πολλοί στις δεκαετίες του ’90 και του 2000.

(Ξέρω ότι πολλοί αμφισβητούν τα αποτελέσματα της απογραφής, αλλά πάντα αυτά μας δίνουν μια γενική αντιπροσωπευτική εικόνα, για να μην πω τί γινόταν στους αναλογικούς καιρούς, που με λεωφορεία ο κόσμος ερχόταν για να απογραφεί στο χωριό του… Η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους για να επεξεργαστεί τα δεδομένα που λαμβάνονται. Η απογραφή είναι ένα (το πλέον επίσημο και έγκυρο) εργαλείο που το αξιοποιούμε έχοντας υπ’όψιν μας τις αντιξοότητες και τις πιθανότητες λαθών. Αλλιώς, ας πάρει ο καθένας το τεφτέρι του κι ας αρχίσει να μετράει)

Ηλίας Τουμασάτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται