Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
29 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Χρήστος Παναγιωτόπουλος: Οι μικροί μας μαχητές…

Υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, άσθμα αναπηρίες, ψυχοσωματικές νόσους κτλ. 

Ειναι αυτές που  επηρεάζουν σοβαρά τη ζωή του παιδιού πέρα από την σωματική του υγεία και την ψυχική του κατάσταση.

Η προσωπικότητα ενός παιδιού σχηματίζεται καθόλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του.

Φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η αντιμετώπιση της οικογένειας, η διαμόρφωση των σχέσεων στο σύστημα της (γονείς, αδέλφια), η διαμοίραση των ρόλων και των ευθυνών, η ευελιξία ή όχι των προσδοκιών από το παιδί, η ύπαρξη ή όχι ψυχοκοινωνικής στήριξης. 

Η σύγχρονη ματιά της ψυχολογίας είναι στην κατανόηση του πως μια οικογένεια μπορεί να ανταπεξέλθει σε συγκεκριμένες κρίσεις που προκύπτουν.

Μια χρόνια νόσος μπορεί να αποδειχθεί τεράστια δοκιμασία για την ψυχολογία του καθώς καλείται να γνωρίσει από μικρή ηλικία τη σκληρή πλευρά της ζωής, μιας ζωής που τα νοσοκομεία μοιάζουν με δεύτερο σπίτι σε πολλές περιπτώσεις… 

Έντονοι πόνοι, αλλαγή της εξωτερικής του εμφάνισης λόγω της νόσου, συνεχείς νοσηλείες, φόβο, αναστολές, θυμό, άγχος εισβάλλουν στην καθημερινότητα του και το αποτρέπουν απ’ το να έχει μία φυσιολογική ζωή όπως αντίστοιχα παιδιά της ηλικία του.

 Η ασθένεια πολλές φορές το αποξενώνει  απ’ το σχολείο, τις δραστηριότητες του, μειώνονται οι φιλίες του, γίνεται θύμα κοροϊδίας.

Δεν επηρεάζεται μόνο το παιδί από όλα αυτά τα προβλήματα που γίνονται Domino στη ζωή του, αλλά και ολόκληρη η οικογένεια του που το σκεπάζει με τη μοναδική αγάπη της. 

Επίσης σημαντικό είναι και η ίση κατανομή της προσοχής των γονέων μεταξύ των παιδιών, για να αποφεύγονται τα μαλώματα και οι ζήλιες μεταξύ αυτών.

 Η αρετή της ισορροπίας που βάζουν οι γονείς σε όλες τις διαστάσεις της ζωής του παιδιού τους μαθαίνει στο παιδί να ισορροπεί στην ζωή του, να μην νιώθει μπερδεμένο, με συνέπεια να μην έχει ψυχολογικά προβλήματα και να μεγαλώσει υγιές και έτοιμο για την κοινωνία.

Είναι καταστάσεις που ένα παιδί δεν μπορεί να διαχειριστεί όπως και πολλοί γονείς και καλό θα ήταν να σκεφτούν τη βοήθεια ενός ειδικού.

Υπάρχουν παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας και μάχονται καθημερινά  να τα αντιμετωπίσουν, προβλήματα που άλλα παιδιά δεν συναντούν ποτέ στη ζωή τους. 

Οι μικροί μας μαχητές  χρειάζονται την συμπαράσταση και την αγάπη όλων μας, έχουμε δει πολλά τέτοια παιδιά να προοδεύουν στην ζωή να γίνονται πρότυπα για όλους. 

Μην ξεχνάμε πως όλα τα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας μας. 

Να μάθουμε σε όλη την οικογένεια  να αγκαλιάζουν το πρόβλημα  του παιδιού και όχι να το δείχνουν με το δάχτυλο.  Να τα κάνουμε να νιώθουν χρήσιμα γιατί είναι  μέλη της  κοινωνία μας. 

Γιατί η κοινωνία οφείλει να σταθεί αρωγός δίπλα τους.

Σημαντική η υποστήριξη  του ειδικού σχολείου  με προγγράματα  που θα ενώσει τις ψυχές τους με άλλα άτομα  που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Το μέλλον είναι για όλους, ας δείξουμε την ανθρώπινη πλευρά μας σε μια κοινωνία που βράζει και φλέγεται!

Χρήστος Παναγιωτόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ