Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σχέσεις / Τι κάνει ένας τοξικός σύντροφος για να σας κρατήσει σε μια σχέση

Έφη Ζέρβα

Σύνοψη

  • Υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που μπορείτε να περιμένετε από έναν τοξικό σύντροφο
  • Εάν καταλαβαίνετε ότι ο σύντροφός σας προσπαθεί να σάς χειραγωγήσει για να σας ελέγχει, καλύτερα να διακόψετε τη σχέση
  • Μείνετε σταθεροί και επικεντρωμένοι στον εαυτό σας. Έχετε δικαίωμα σε μία υγιή σχέση

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά  μεταξύ κάποιου που σέβεται τα όριά σας και κάποιου που προσπαθεί να σας ελέγξει. Ένας τοξικός άνθρωπος, όταν αισθανθεί ότι έχει απώλεια ελέγχου, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανακτήσει την εξουσία στη σχέση, να περιμένετε ότι θα επιδείξει κάποιες συμπεριφορές.

Θα στήσει και θα περιμένει να πέσετε στην παγίδα των ενοχών

Μια από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιεί ένας τοξικός άντρας που χάνει τον έλεγχο είναι να «σπέρνει» ενοχές και ντροπή. Πρόκειται για μια στρατηγική χειραγώγησης, όπου θα σας κάνει να νιώσετε ενοχή για πράγματα που ναι μεν συμβαίνουν αλλά δεν έχετε εσείς την ευθύνη.

Πρόκειται για μια δυσδιάκριτη μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που έχει σχεδιαστεί για να καταρρακώσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας, κάνοντάς σας πιο ευάλωτo στη χειραγώγησή του. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να παραμείνετε σταθεροί στις αποφάσεις σας και να διεκδικήσετε τα όριά σας. Μην αφήνετε τις ενοχές να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας ή να θέσετε σε κίνδυνο ό,τι έχετε καταφέρει.

Θα γίνει υπερβολικά επικριτικός

Μια φίλη μου, η οποία σκεφτόταν να χωρίσει και το είχε συζητήσει με τον σύντροφό της είδε μια μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά του.

Ξαφνικά έγινε υπερβολικά επικριτικός σε ό,τι έκανε, από τον τρόπο που ντυνόταν μέχρι το πώς ετοίμαζε το φαγητό τους. Ένιωθε σαν τίποτα από όσα έκανε να μην ήταν ποτέ αρκετά καλό. Δεν υπήρχε «πάτος» σε τίποτα.

 Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται συχνά από τοξικά άτομα για να σας κάνουν να νιώσετε ανεπαρκείς και να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Θα αυξήσει τις απαιτήσεις του

Καθώς ένας τοξικός σύντροφος αισθάνεται ότι ο έλεγχός του χάνεται, μπορεί να αρχίσει να έχει περισσότερες απαιτήσεις από εσάς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα που ελέγχουν συχνά θεωρούν τον έλεγχο συνώνυμο της υπακοής.

Αυτές οι αυξημένες απαιτήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από το να τον συνοδεύετε παντού, μέχρι παρεμβάσεις για το ποιον μπορείτε να βλέπετε και ποιον όχι.

Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβετε ότι αυτά δεν είναι αιτήματα που γεννιούνται από αγάπη ή ενδιαφέρον, αλλά μάλλον προσπάθειες να ανακτήσει τον έλεγχο. Μείνετε σταθεροί στα όριά σας και μην αφήσετε αυτές τις απαιτήσεις να σας απομακρύνουν από το δρόμο που έχετε επιλέξει.

Θα το παίζει θύμα

Όταν ένας τοξικός σύντροφος συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει το παιχνίδι μπορεί να αρχίσει να παριστάνει το θύμα.

Πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά. Παριστάνοντας το θύμα, εάν σας πείσει, σας φέρνει σε μια θέση όπου αισθάνεστε υποχρεωμένοι να τον παρηγορήσετε και να τον υποστηρίξετε.

Αυτή η τακτική αποσκοπεί στο να σας μπλοκάρει συναισθηματικά, καθιστώντας πιο δύσκολο για εσάς να θέσετε και να διατηρήσετε τα όριά σας.

Θα προσπαθήσει να σας απομονώσει

Η απομόνωση είναι μια τυπική στρατηγική που χρησιμοποιούν τα τοξικά άτομα όταν νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο. Στόχος τους είναι να σας αποκόψουν από το σύστημα υποστήριξής σας με την ελπίδα να σας κάνουν να εξαρτηθείτε περισσότερο από εκείνους.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δυσμενή σχόλια, τις περισσότερες φορές υπογείως, για τους  φίλους, τους συγγενείς σας,  γενικότερα για τους κοντινούς σας ανθρώπους. Αυτή η συμπεριφορά αποσκοπεί στο να αισθάνεστε ένοχοι που περνάτε χρόνο μαζί τους και σιγά σιγά να ξεκόψετε.

Θα απειλεί ότι θα φύγει

Όταν ένας τοξικός σύντροφος νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο, μπορεί να καταφύγει στην απειλή ότι θα τερματίσει τη σχέση. Αυτό έχει σκοπό να σας εμφυσήσει φόβο και ανασφάλεια, έτσι ώστε να κάνετε  ό,τι χρειάζεται για να τον κρατήσετε κοντά σας.

Συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια, που παραμένουν μαζί ζώντας με τον φόβο. Είναι ξεκάθαρο σημάδι συναισθηματικής χειραγώγησης και δεν είναι χαρακτηριστικό μιας υγιούς σχέσης.

Θα σας κάνει gaslighting

Η λέξη δημιουργήθηκε από τα  θεατρικά έργα και τις ταινίες που ονομαζόντουσαν “Gaslight”. Επειδή είναι μια μορφή κακοποίησης, το gaslighting είναι πολύ σοβαρό. Αρχίζει  αμφισβητεί τη μνήμη σας λέγοντας  ότι τα γεγονότα δεν συνέβησαν όπως τα θυμάστε. Θα είναι σαν να ζείτε σε ομίχλη.

Αλλά είναι ένας τρόπος να ανακτήσει κάποιος τον έλεγχο κάνοντάς σας να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Διαμορφώνει την  πραγματικότητα όπως τον εξυπηρετεί.

Θα σας βομβαρδίσει με στοργή

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά όταν ένας τοξικός άντρας νιώθει χάνει τον έλεγχο, μπορεί ξαφνικά να γίνει απίστευτα στοργικός. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και συχνά εκλαμβάνεται ως γνήσια αλλαγή στη συμπεριφορά του.

Ωστόσο αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μην κρατήσει πολύ. Ιδίως αν το κάνει για να ξεχάσετε  προηγούμενες συμπεριφορές.

Η πραγματική αλλαγή απαιτεί χρόνο και σταθερή προσπάθεια. Μην ξεγελιέστε από ξαφνικές εκρήξεις στοργής που έχουν σκοπό να σας αποσπάσουν την προσοχή από τον τρόπο που σας ελέγχει.

Θα γίνει απρόβλεπτος

Όταν ένας τοξικός άντρας αρχίζει να χάνει τον έλεγχο, μπορεί να γίνει απρόβλεπτος στη συμπεριφορά του. Τη μια στιγμή είναι ευγενικός και τρυφερός και την επόμενη είναι ψυχρός και απόμακρος.

Αυτή η συνεχής αλλαγή σας κρατάει σε εγρήγορση και σας κάνει να νιώθετε ότι πρέπει να δουλέψετε πιο σκληρά για να τον ευχαριστήσετε, πράγμα που του δίνει την αίσθηση του ελέγχου.

Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του δεν είναι απλώς μπερδεμένη, αλλά και συναισθηματικά εξαντλητική αφού είναι  μια τακτική χειραγώγησης.

Σημασία έχει να καταλάβετε ότι αξίζετε σταθερότητα και σεβασμό στις σχέσεις σας, όχι συνεχή αβεβαιότητα και άγχος.

Θα προσπαθήσει να σας κάνει να πιστέψετε ότι εσείς είστε το πρόβλημα

Όταν αντιμετωπίζετε έναν τοξικό άνδρα που χάνει τον έλεγχο, να θυμάστε ότι μπορεί να προσπαθήσει να μεταθέσει την ευθύνη σε εσάς.

Θα διαστρεβλώσει τις καταστάσεις, θα σας δείξει με το δάχτυλο για τις πράξεις του και θα σας κάνει να νιώσετε ότι εσείς είστε η πηγή όλων των προβλημάτων της σχέσης.

Αυτή η τακτική χειραγώγησης έχει σκοπό να σας κάνει να νιώσετε ένοχη, να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας και τελικά να του παραδώσετε ξανά τον έλεγχο.

Δεν είστε εσείς το πρόβλημα. Η ανάγκη του για έλεγχο και η τοξική συμπεριφορά του είναι τα πραγματικά προβλήματα.

Μείνετε σταθεροί στην αλήθεια σας, έχετε δικαίωμα σε μια ωραία ζωή.

ΠΗΓΗertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ