Αλέξης Τσίπρας από Κοζάνη: Οι βόμβες δε φέρνουν δημοκρατία – Να σταματήσει η αισχροκέρδεια με ενεργειακή Δημοκρατία

Εικόνα: Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα κατά τη παρουσίαση του βιβλίου του στην Κοζάνη. Στιγμιότυπο οθόνης από το βίντεο που ανέβασε στο προσωπικό του κανάλι στο Youtube με αναμετάδοση από την ΕΡΤ3 (News3)

Αλέξης Τσίπρας από Κοζάνη: Δικαιοσύνη στους λαούς, ενεργειακή δημοκρατία στην Ελλάδα

Γράφει ο Γιάννης Βαρούχας

Με μια ομιλία που συνδύασε γεωπολιτική ανάλυση, κοινωνική κριτική και προτάσεις για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην Κοζάνη, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και για το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Από την αρχή της τοποθέτησής του, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε μια συμβολική εικόνα για να περιγράψει τη δική του στάση απέναντι στις διεθνείς συγκρούσεις.

«Όταν παίζει μια μικρή ομάδα απέναντι σε ένα μεγαθήριο, είμαι πάντα με τη μικρή», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη για δικαιοσύνη στις διεθνείς σχέσεις και την υπεράσπιση των αδύναμων.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φρίκη του πολέμου και στο ανθρώπινο κόστος των συγκρούσεων, τονίζοντας ότι «οι βόμβες που σκοτώνουν μικρά παιδιά δεν μπορούν να φέρουν δημοκρατία σε κανέναν λαό». Όπως υπογράμμισε, η λύση δεν έρχεται μέσα από στρατιωτικές επεμβάσεις αλλά μέσα από τους αγώνες των ίδιων των λαών.

Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί: πού πέτυχε τελικά αυτή η συνταγή των πολέμων και των βομβαρδισμών; Πέτυχε μήπως στο Ιράκ; Εκεί όπου μετά την εισβολή των ΗΠΑ δημιουργήθηκαν συνθήκες αποσταθεροποίησης που άνοιξαν τον δρόμο για την άνοδο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας; Δεν είδαμε τα επόμενα χρόνια την εξάπλωση της βίας και των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ευρώπη;

Αναφερόμενος στη στάση του Ισπανού Πρωθυπουργού, Pedro Sánchez, είπε ότι η στάση του απέναντι στις πολεμικές επιχειρήσεις δεν υπαγορεύεται από ιδεολογική εμμονή αλλά από αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό της χώρας του. Όπως σημείωσε, η επιλογή του Σάντσεθ να κρατήσει αποστάσεις από στρατιωτικές εμπλοκές συνδέεται και με την ιστορική εμπειρία της Ισπανίας, υπενθυμίζοντας το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη, γνωστό ως Βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004.

Τότε, συντονισμένες εκρήξεις σε προαστιακά τρένα προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 2.000, συγκλονίζοντας ολόκληρη την Ισπανία και την Ευρώπη λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε αυτό το παράδειγμα για να υπογραμμίσει ότι η ευθύνη μιας κυβέρνησης δεν είναι να αποδεικνύει την «προθυμία» της σε πολεμικές συμμαχίες, αλλά να προστατεύει την ασφάλεια της κοινωνίας με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και να αποτρέπει κινδύνους που μπορεί να μετατρέψουν μια χώρα σε πιθανό στόχο τρομοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: “Γιάννης Βαρούχας: Pedro Sánchez | Ο Ισπανός πρωθυπουργός που είπε όχι στον Τραμπ και ο άνθρωπος πίσω του

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό αλλά κρίσιμο: θέλουμε πραγματικά μια πολιτική που μετατρέπει διαρκώς ολόκληρες περιοχές του κόσμου σε πεδία πολέμου; Θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί εκτεθειμένη και να γίνει στόχος μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον σύγκρουσης; Η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών δείχνει ότι οι βόμβες δεν φέρνουν σταθερότητα. Αντίθετα, συχνά γεννούν περισσότερη αστάθεια, περισσότερη βία και περισσότερους κινδύνους για όλους.

Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις, σημείωσε ότι ο κόσμος οδηγείται σε μια περίοδο όπου οι κανόνες φαίνεται να υποχωρούν μπροστά στα συμφέροντα των ισχυρών. Όπως είπε, η Δύση συχνά λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαφορετική αντιμετώπιση προσφυγικών ρευμάτων από διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Αλλιώς συμπεριφέρθηκε η ΕΕ στα εξι εκατομμύρια των ουκρανών προσφύγων κι αλλιώς στα δεκαπέντε εκατομμύρια των Συρίων προφύγων…

«Ζούμε στη Δύση, αλλά δεν ζούμε στην Άγρια Δύση», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να βασίζονται σε κανόνες, λογοδοσία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές των μεγάλων δυνάμεων. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύεται σε μνημείο αμοραλισμού και υποτέλειας ενώ τον παρομοίασε με τον “γελωτοποιό του Βασιλιά” καθώς, όπως είπε, όλοι βλέπουμε τα βιντεάκια στο διαδίκτυο όπου ο κ. Μητσοτάκης τρέχει γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ προσπαθώντας να αποσπάσει, ανεπιτυχώς, λίγη προσοχή…

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, σημειώνοντας ότι επί της δικής του διακυβέρνησης η συμφωνία με τις ΗΠΑ προέβλεπε περιοδική ανανέωση ανά ένα έτος. Οι ΗΠΑ πίεζαν αυτό να γίνεται ανά πέντε χρόνια αλλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ενέδωσε θεωρώντας ότι δεν έχει λάβει τα ανταλλάγματα που δικαιούται η χώρα. Αντίθετα, όπως υποστήριξε, η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε επ’ αόριστον παραχωρήσεις, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα, και της Σούδας και άλλων βάσεων συμπεριλαμβανομένης αυτής της Αλεξανδρούπολης.

Η ακρίβεια και το ενεργειακό ζήτημα

Μεγάλο μέρος της ομιλίας αφιερώθηκε στο ενεργειακό ζήτημα και στις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία και στα νοικοκυριά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα πληρώνει από τα υψηλότερα τιμολόγια ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ήδη περίπου 11% ακριβότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ αν συνυπολογιστεί η χαμηλότερη αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών, το πραγματικό κόστος φτάνει έως και 40% υψηλότερα.

«Προτιμώ να λένε ότι η ΔΕΗ είναι χρεοκοπημένη και να ευημερούν τα νοικοκυριά, παρά να είναι χρεοκοπημένα τα νοικοκυριά και να κερδοφορεί η ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ασκώντας κριτική στα κέρδη της επιχείρησης και στα προκλητικά μπόνους των στελεχών της.

Τα τέσσερα μέτρα για την ενεργειακή δημοκρατία

Στην καρδιά της ομιλίας του βρέθηκε η πρόταση για μια νέα ενεργειακή πολιτική που, όπως είπε, θα δίνει δύναμη στην κοινωνία και όχι μόνο στις μεγάλες εταιρείες. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τέσσερις βασικούς άξονες για αυτό που ονόμασε «ενεργειακή δημοκρατία».

1. Δωρεάν βασική ενέργεια για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας

Η πιο εμβληματική πρόταση αφορά τη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που σήκωσε για δεκαετίες το βάρος της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ένα πρόγραμμα δωρεάν βασικής ενέργειας για τα νοικοκυριά της περιοχής για 20 χρόνια, μέσω μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων κοινωνικής ιδιοκτησίας και ενεργειακού συμψηφισμού. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, η περιοχή που έδωσε ενέργεια σε όλη τη χώρα θα αποκτήσει επιτέλους ένα πραγματικό ενεργειακό αντιστάθμισμα.

2. Ισχυρές ενεργειακές κοινότητες με συμμετοχή των πολιτών

Δεύτερος πυλώνας είναι η αναγέννηση των ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε πολίτες, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν.
Ο στόχος που τέθηκε είναι οι ενεργειακές κοινότητες να φτάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια να καλύπτουν περίπου το 15% της ηλεκτρικής παραγωγής, με συμμετοχή περίπου 200.000 πολιτών και δεκάδων χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών.

3. Φθηνή ενέργεια για δήμους και τοπικές κοινωνίες

Το τρίτο μέτρο αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόταση προβλέπει υποχρεωτική δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, ώστε να παράγουν οι ίδιοι ενέργεια για τις δημοτικές υποδομές τους. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος για υπηρεσίες όπως η ύδρευση, η άρδευση και ο δημοτικός φωτισμός.

4. Ρήτρα ανταποδοτικότητας για μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις

Τέλος, πρότεινε να θεσπιστεί ρήτρα ανταποδοτικότητας για μεγάλες ενεργοβόρες επενδύσεις που εγκαθίστανται σε μια περιοχή. Με απλά λόγια, όποια μεγάλη εταιρεία εγκαθιστά μονάδες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, όπως μεγάλα data centers, θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται και να αφήνει ουσιαστικό όφελος στην τοπική κοινωνία.

Όπως υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, ο στόχος αυτής της πολιτικής είναι απλός αλλά βαθιά πολιτικός: η ενέργεια να πάψει να είναι πεδίο κερδοσκοπίας για λίγους και να γίνει εργαλείο ευημερίας για τους πολλούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή σε τέτοια σχήματα μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό ρεύματος ενός νοικοκυριού ακόμη και κατά 40% έως 70%.

«Να νικήσουμε το έλλειμμα ελπίδας»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής ανασύνταξης.

«Αν κάτι πρέπει να νικήσουμε σήμερα, αυτό είναι το έλλειμμα ελπίδας», σημείωσε.

Όπως είπε, σε κάθε δύσκολη στιγμή της διαδρομής του, η βασική έγνοια ήταν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον των πολλών και η στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό το ονόμασε πατριωτικό συμφέρον και δεσμεύτηκε ότι με αυτόν τον γνώμονα και πάντα με εντιμότητα θα συνεχίσει να κινείται στα νέα ταξίδια, στις νέες μάχες που είναι μπροστά μαζί με όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. “Και θέλουμε και μπορούμε να ονειρευτούμε μια άλλη Ελλάδα, να σχεδιάσουμε μια άλλη Ελλάδα, να ενωθούμε για μια άλλη Ελλάδα, να αγωνιστούμε για μια άλλη Ελλάδα και να νικήσουμε, να τα καταφέρουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα” ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την παρουσίαση.

Για το kefaloniastatus.gr
Γιάννης Βαρούχας

Δείτε όλο το βίντεο της παρουσίασης της Ιθάκης και της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ