Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023
10 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων: Επίσκεψη Υπουργού και εγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σάμη

Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, η οποία θα εγκαινιάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κεφαλονιάς στη Σάμη. Η παρουσία της κυρίας Υπουργού και τα εγκαίνια από την ίδια του νέου Μουσείου αποδεικνύουν την σπουδαιότητα του γεγονότος. Η επίσημη πλέον απόδοση στο κοινό ενός νέου Μουσείου αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός στο νησί, ύστερα από την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Την ιστορικότητα της στιγμής την συμμερίζονται όλοι όσοι αγαπούν αυτόν τον τόπο.

Το Έργο της Σάμης αποτελεί πρότυπο διαχειριστικό, όσον αφορά στην ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων εκσυγχρονισμού του Μουσείου Βαθέος, καθώς και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου. Νέες ιδέες, διεπιστημονικότητα, εκπαιδευτικά προγράμματα, τεχνολογίες αιχμής αποτελούν τους πυλώνες διάχυσης της αρχαιολογικής γνώσης.

Ο συμβολισμός του γεγονότος είναι πολυσήμαντος. Το νέο Μουσείο συνιστά συμβολικό και φυσικό κόμβο διαχείρισης, προστασίας, αλλά και μελέτης της αρχαιολογικής κληρονομιάς στην Κεφαλονιά. Τα τελευταία δε τρία έτη, έργα ολοκληρώνονται, άλλα εξελίσσονται, νέα έργα ξεκινούν, νέες προτάσεις καταρτίζονται. Καινοτόμος και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα και πρωτόγνωρη για το νησί είναι και η εκπόνηση (και έγκριση – ένταξη) του Αρχαιολογικού Προγράμματος Κεφαλονιάς στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, εκτεταμένου και με διεπιστημονικό προσανατολισμό. Όλα αυτά μαζί σηματοδοτούν την εφαρμογή στην πράξη της μοντέρνας Αρχαιολογίας σε επίπεδο έρευνας, αλλά και επιστημονικής διαχείρισης της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς από τον μοναδικό και φυσικό φορέα της στα νησιά μας.

Τα τρία, λοιπόν, τελευταία έτη στα νησιά μας συντελούνται θεμελιακές αλλαγές. Η αρωγή της κας Υπουργού στην όλη αυτή προσπάθεια υπήρξε πολλαπλά καθοριστική. Μην ξεχνούμε ότι για πρώτη φορά τώρα κινήθηκε το ζήτημα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Αργοστολίου, νέα έργα εντάχθηκαν και άλλα πρόκειται να ενταχθούν. Ενισχυμένη η Υπηρεσία με επιστημονικό προσωπικό προχώρησε με ταχύ βηματισμό στο σχεδιασμό, την υποβολή προτάσεων έργων και τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, τόσο σε επίπεδο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, όσο και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και στον Τακτικό Προϋπολογισμό, αξιοποιώντας κάθε δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο. Η Εφορεία διαθέτει πλέον Αρχαιολόγο εξειδικευμένη στη Βυζαντινή -Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και ενεργοποιημένο το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, ενώ το Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ενισχύθηκε με τρεις έμπειρες Αρχαιολόγους. Διοικητικά η Υπηρεσία ενισχύθηκε, επίσης, με μία έμπειρη συνάδελφο του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού. 

Με τη συνδρομή της ΕΔΕΠΟΛ, του Προϊσταμένου της, Γιάννη Μυλωνά, της Μάγιας Κόμβου, της Μάχης Βασιλοπούλου, του Πέτρου Μαραγκάκη, με τη συνδρομή της Δ/νσης Οικονομικών και του Προϊσταμένου της Γιώργου Καραχάλιου και της Ειρήνης Συκιωτάκη, προχωρήσαμε ταχύτατα σε νέες εντάξεις έργων σε ΕΣΠΑ και ΠΔΕ αντίστοιχα, αλλά και στην περαιτέρω προώθηση των εν εξελίξει.

Αντιμετωπίσαμε τα πάντα, ακόμη και τις μεγάλες δυσκολίες ως ευκαιρίες για την υλοποίηση σχεδίων ανάδειξης και προστασίας μνημείων, έχοντας την απαραίτητη υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία. Καταρτίζουμε master plan για τα  Κάστρα μας, προχωρούμε και στη δημιουργία δικτύων, ενώ οσονούπω ξεκινούμε και ένα εξαιρετικά σύνθετο ερευνητικό πρόγραμμα.

Για όλα τα παραπάνω οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Υπουργό Πολιτισμού για το έμπρακτο ενδιαφέρον της.

Κλείνοντας, ειδική μνεία πρέπει να γίνει επίσης και στις καλές συναδέλφισσες και συναδέλφους: την Ελένη Παπαφλωράτου, Αρχαιολόγο και Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, την Μέλπω Ανδρεάτου, Αρχαιολόγο, την Άννα Ζαφείρα, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων, την Χρυσάνθη Αποστολάτου, Υπεύθυνη Οικονομικής Διαχείρισης. Ο Στάθης Βασιλάτος, Φύλακας Αρχαιοτήτων, βοήθησε πολλαπλά και ήταν παρών όποτε απαιτήθηκε, όπως και ο Αντώνης Παγουλάτος, ειδικευμένος Εργατοτεχνίτης, η δε Παρασκευή Σπυράτου, φύλακας Αρχαιοτήτων στη Σάμη, στάθηκε ακοίμητος φρουρός και αρωγός στην όλη αυτή προσπάθεια.

                       
Ο Προϊστάμενος της  Εφορείας    

                                                                            ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗΣ

                                                                         Αρχαιολόγος (MPhil, ΕΣΔΔ, PhD)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται