Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
25.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ευχές θεσμών για την πρωτοχρονιά

Εικόνα άρθρου: Jerry Apostolatos

Ευχές από τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου

Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2022 και θα ήθελα, ως πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας και ως πολίτης αυτής της χώρας, να διατυπώσω και να κοινοποιήσω στους συνανθρώπους μαζί με τις προσήκουσες ευχές και μερικές σκέψεις, σχετικές με την τρέχουσα υγειονομική πραγματικότητα.

   Ήδη πέρασαν δύο χρόνια με την απειλή της πανδημίας και τα μέτρα πρόληψης που περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία μας και δοκίμασαν τις αντοχές μας. Αυτό που θυμάμαι από το 2020 είναι ο φόβος, η έλλειψη από την αγορά των βασικών μέσων προστασίας και η αυστηρή καραντίνα. Ήταν και η γρήγορη ανταπόκριση της επιστήμης, σε ότι αφορούσε την αναγνώριση της νόσου, αλλά και η υιοθέτηση στοχευμένων  προληπτικών μέτρων δημόσιας υγείας από τις οργανωμένες κοινωνίες. Το 2021 ήταν η χρονιά της κόπωσης από την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, της πιο χαλαρής εφαρμογής τους και της ελπίδας για την απελευθέρωση από όλους τους περιορισμούς. Ήταν και η χρονιά της επάρκειας των μέσων (παρά το τσουχτερό κόστος τους) και της μεγάλης συζήτησης για τον εμβολιασμό, που αποτελούσε πλέον το κύριο μέσο δημόσιας υγείας για την εξάλειψη της πανδημίας.

    Πίστευα από την αρχή-και το είχα γράψει πέρυσι- ότι η πρόοδος της επιστημονικής γνώσης και οι δυνατότητες της τεχνολογίας αποτελούσαν ικανές συνθήκες για την γρήγορη αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό όμως συνέβη μερικώς, γιατί ενώ αναπτύχθηκαν τεχνολογικά μέσα και τρόποι ελέγχου της διασποράς (μέσα ατομικής προστασίας, διαγνωστικά τεστ, εμβόλια), εντούτοις αυτά δεν εφαρμόσθηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε, με σοβαρότερη απόκλιση στις φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου, όπου ο ιός μπορούσε άνετα να διαγράψει την βιολογικά αναμενόμενη πορεία του.

    Στις αναπτυγμένες χώρες, με κυρίαρχη την αναγκαιότητα του εμβολίου, η ποικιλία των μέσων που προσέφερε η επιστήμη μας έδωσε και εναλλακτικές επιλογές, ώστε η πανδημία να εξελιχθεί με ήπιο τρόπο, παρά τις πιέσεις στα Συστήματα Υγείας, τις ανθρώπινες απώλειες και τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις. Οι ανθρώπινες απώλειες στους φιλικούς και τους οικογενειακούς μας κύκλους ήταν ηχηρές αλλά αριθμητικά περιορισμένες. Το κυριότερο κατά τη γνώμη μου αποτέλεσμα ήταν η διαπίστωση, που πρέπει να την έχουμε υπόψη μας για το μέλλον, ότι είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και της ανθρώπινης κοινωνίας η συνύπαρξη του ορθολογισμού της επιστήμης με τις υποκειμενικές προσωπικές πεποιθήσεις, ιδιότητες οι οποίες εκτός ακραίων καταστάσεων τελικά μπορούν να συνυπάρχουν με αμοιβαία αποδοχή και παραχωρήσεις.

    Στο επαγγελματικό μου πεδίο υπήρξε μια διετής δοκιμασία. Όπως έγραφε και κάποιος συνάδελφος, τα οδοντιατρεία μας λειτουργούν σαν υγειονομικά κάστρα, που δεν είναι εύκολο να τα περάσει ο ιός. Και πράγματι, τα μέσα που πάντα λαμβάναμε για την πρόληψη των λοιμώξεων απέδωσαν απόλυτα και δεν είχαμε προβλήματα νόσησης ή διασποράς, ενώ εργαζόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή του ανθρώπινου σώματος. Το ζήτημα που μας απασχόλησε ήταν η οικονομική επιβάρυνση, πολύ κρίσιμη για την λειτουργία μας που είναι ούτως ή άλλως οριακή εξαιτίας των από δεκαετίας πάγιων επιβαρύνσεων. Οι οδοντίατροι υποστηρίξαμε τον εμβολιασμό και με συλλογική απόφαση, που έλαβε η Ομοσπονδία μας, ταχθήκαμε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού μας.

    Με όλα τα παραπάνω, μπορώ σήμερα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, τόσο στην οικονομική και υγειονομική μας συνέχεια, όσο και στην ενότητα των ανθρώπινων σχέσεων και συναναστροφών. Εύχομαι σε όλους ένα ελπιδοφόρο, χαρούμενο και δημιουργικό 2022. Με υγεία, ελευθερία και ορθές επιλογές!

    Χρόνια πολλά, καλή χρονιά!

    Διονύσης Γαρμπής,
πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας.Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Στην αυγή του νέου έτους η ευχή όλων μας είναι μία: Να νικήσει η ζωή! Μια ευχή που ξεκίνησε ως σύνθημα στο στόμα των υγειονομικών των ανθρώπων που ηρωικά δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής. Τη μάχη αυτή, όμως, τη δίνουν χωρίς την απαραίτητη στήριξη της Πολιτείας.

Το 2021 ήταν μια χρονιά που στιγματίστηκε με την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιλογή του πρωθυπουργού να μην θωρακίσει το ΕΣΥ, να μην λάβει τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας σε σχολεία, μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας οδηγούν τη χώρα ανοχύρωτη στο 5ο κύμα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δυστυχώς βάζει τη χώρα στο 2022 με τους χειρότερους οιωνούς. Με έναν προϋπολογισμό για το νέο έτος που καταρτίστηκε στη βάση της παραδοχής ότι η πανδημία τελειώνει. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση αποτυχημένων και ιδεοληπτικών.

Το αίτημα να νικήσει η ζωή όμως δεν περιορίζεται στη δημόσια υγεία. Αφορά στο σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως η κλιματική κρίση, η έκρηξη των ανισοτήτων και το νέο κύμα ακρίβειας. Στη θέση του άγχους για επιβίωση και της ανασφάλειας χρειάζεται να μπει μια ζωή με αξιοπρέπεια, όνειρα και προοπτική.

Τη νέα χρονιά που έρχεται η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μία νέα προοδευτική κυβέρνηση. Μια νέα πολιτική ηγεσία που θα είναι συνδεδεμένη με την κοινωνία. Μια κυβέρνηση που δεν θα εξυπηρετεί τους λίγους εις βάρος των πολλών. Δεν θα περιφρονεί τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μια κυβέρνηση που με σχέδιο, πολιτική βούληση και σκληρή δουλειά θα περιορίσει τις συνέπειες της πανδημίας υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Το 2022 μπορεί να γίνει ένα έτος αλλαγής, όπου η χώρα θα μπει σε ράγες σταθερότητας, ασφάλειας και δημιουργικότητας.

Ευχόμαστε σε όλες και όλους μια καλή χρονιά με Υγεία και αλληλεγγύη.


«Κάθε Νέα Χρονιά είναι ένα Καινούριο Κεφάλαιο Ζωής,

 που περιμένει να γραφτεί…

Εύχομαι το 2022 να γεμίσει τις νέες αυτές σελίδες

 με Υγεία, Αισιοδοξία, Χαρά, Αγάπη, Ελπίδα, Δύναμη και Προσωπική Ευημερία για όλους μας!»

Καλή Αποκοπή & Ευτυχισμένο το 2022.

Ο Δήμαρχος Σάμης,

Γεράσιμος Μονιάς- Νέτης
Αγαπητοί Συνάδελφοι σας Εύχομαι ΟΛΟΨΥΧΑ

Χαρούμενη, Δημιουργική Νέα Χρονιά , γεμάτη Υγεία , Όνειρα, Προκλήσεις , με Όμορφες & Ξεχωριστές Στιγμές για Εσάς και τις Οικογένειες Σας   !

Mε εκτίμηση
Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3,714ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,393ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
85ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται