Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
28.6 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μήνυμα του ΙΚΙ στο γύρισμα του χρόνου

Μήνυμα του ΙΚΙ στο γύρισμα του χρόνου

Απολογισμός  2021 και Προοπτικές για το 2022

Όπως κάθε χρόνο επιχειρούμε και σήμερα ένα συνοπτικό απολογισμό της δράσης του ΙΚΙ μέσα στο 2021 με το βλέμμα στραμμένο στο 2022. Δυστυχώς,στο χρόνο που πέρασε,λόγω της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκαν όλα όσα προγραμματίσαμε. Παραμένουν όμως στόχοι μας στο νέο έτος. Συγκεκριμένα στο 2021 είχαμε προβεί, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες δράσεις:

4 Μαρτίου 2021 (30 Χρόνια ΙΚΙ)

Το ΙΚΙ συμπλήρωσε 30  χρόνια συνεχούς λειτουργίας και δράσης με στόχους την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, την  ισόρροπη  ανάπτυξη και την προαγωγή του πολιτισμού στα νησιά μας.

Με αφορμή την 30η επέτειο των γενεθλίων του ΙΚΙ, το Διοικητικό συμβούλιο ενεργοποιώντας για πρώτη φορά σχετική διάταξη του καταστατικού αποφάσισε  να ανακηρύξει ως επίτιμα μέλη του ΙΚΙ τρεις αξιόλογουςσυνανθρώπους μας, ως ελάχιστη ηθική ανταπόδοση για την ουσιαστική συμβολή τους στην υλοποίηση των  σκοπών του Ιδρύματος: την ΔώραΜαρκάτου τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης του παν. Ιωαννίνων και έφορο του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, την Ευρυδίκη Λειβαδά  συγγραφέα και τον Ηλία Τουμασάτο, Δρα Ιστορίας, συγγραφέα  και εκπαιδευτικό.

Επίσης, έχει συνταχθεί ένα μικρό λεύκωμα με την τριαντάχρονη πορεία του ΙΚΙ  το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος ώστε να έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος.

18 Μαΐου 2021Μήνυμα ΙΚΙ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Στο μήνυμα αναφέρεται η κατάσταση και τα προβλήματα των μουσείων στην Κεφαλονιά. Επισημαίνεται η θετική εξέλιξη για το μουσείο Γεράσιμου Σκλάβουαλλά καιτα σοβαρά προβλήματα των άλλων μουσείων στον τόπο μας μέσα από τρία παραδείγματα :Αρχαιολογικό ΜουσείοΑργοστολίου, Ιστορικό και Λαογραφικό ΜουσείοΑργοστολίου, Ιακωβάτειος ΒιβλιοθήκηΛηξουρίου

Ειδικά το Αρχαιολογικό ΜουσείοΑργοστολίουακόμα περιμένει, επτά χρόνια μετά το σεισμό  του 2014 , για να επισκευαστεί… Το ΙΚΙ έχει συγκεντρώσει πάνω από 220 υπογραφές αξιόλογων συμπολιτών μας, ανθρώπων της επιστήμης, των γραμμάτων και του πνεύματος  με αίτημα  την άμεση αποκατάστασή του και όχι τη σχεδιαζόμενη κατεδάφισή του. Η θέση μας είναι ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας η επισκευή και διατήρησή του κτηρίου του μουσείου λόγω της καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής και  ιστορικής του αξίας αλλά και της πολεοδομικής του σημασίας ως μέρος του μετασεισμικού κτηριακού  συγκροτήματος του κέντρου της πόλης.  Παράλληλα είναι δυνατή η αξιοποίηση του με χρήση μουσειακή ή/και  γενικότερα πολιτιστική.  Ένα  νέο μουσείο μπορεί να γίνει σε άλλη αρμόζουσα πολεοδομικά θέση, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες τα τελευταία χρόνια ανάγκες και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι. 

5 Ιουνίου 2021-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 

Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στο οποίο επισημαίνεται ότι κυριαρχεί  η αφθονία των λόγων και η ένδεια των πράξεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Για το λόγο αυτότο ΙΚΙ ενώνει τη φωνή του –όσο μικρή κι αν είναι- με το πανελλήνιο και διεθνές περιβαλλοντικό κίνημα για ένα ουσιαστικό κλιματικό νόμο και την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη χωρίς «πράσινο ξέπλυμα».

28 Αυγούστου 2021 – Βράβευση Πέτρου Πετράτουκαι  Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Πραγματοποιήθηκε σε συγκινητική ατμόσφαιραη εκδήλωση της βράβευσης από το ΙΚΙ α) του Πέτρου Πετράτουφιλολόγου,δρα ιστορίας και προέδρου του εφορευτικού συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης για την εξαιρετική επιστημονική συμβολή του στην ιστορική έρευνα καθώς καιγια τη διαχρονική διδακτική και κοινωνική προσφορά τουμε αποκορύφωμα το δημιουργικό έργο τουστην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη ως Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου

και β)της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης για την πλούσια δράση της και την πολύτιμη επιστημονική, πολιτιστική και πνευματική συμβολή της,  χάρη  στην οποία αναδείχθηκε σε πρωτεύοντα πολιτιστικό πόλο της περιοχής της Παλικής, της Κεφαλονιάς και των Ιονίων Νήσων

16-22 Σεπτεμβρίου 2021

Μήνυμα του ΙΚΙμε αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας  2021.

Ο θεσμός αυτός, που είναι ο σημαντικότερος της ΕΕ για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, συμπληρώνει  εφέτος τα 20  χρόνια τουμε θέμα «Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα».

31 Οκτωβρίου 2021

 Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων  (WorldCitiesDay)

‘Καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή ’Προσαρμόζοντας τις πόλεις για την κλιματική ανθεκτικότητα. Στο μήνυμα εκτός των άλλων επισημαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης δημόσιων χώρων (κοινόχρηστων και κοινωφελών) οι οποίοι αποτελούν υποδοχείς σημαντικών κοινωνικών λειτουργιών (εκπαίδευσης, πολιτισμού κλπ.) με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η κοινωνική ζωή και η ποιότητατου αστικού περιβάλλοντος …Καλούνται οι τοπικέςαρχές να μην αδρανήσουν αλλά να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, χρησιμοποιώντας όλα τα υπάρχοντα νομικά, διοικητικά και οικονομικά  εργαλεία που διαθέτει η νομοθεσία, ώστε να εμποδίσουν την δυσμενή αυτή εξέλιξη, γιατί η τυχόν απώλεια των χώρων αυτών θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πόλη και την πολεοδομική ιστορία της.

10 Δεκεμβρίου 2021 –  19ο Συμπόσιο ΙΚΙ

Διεξαγωγή με διαδικτυακή σύνδεση του 19ου Επιστημονικού Συμπόσιού του  ΙΚΙ με θέμα  Ατυχήματα : Μια εθνική μάστιγα. Αναζητώντας την ασφάλεια στο δρόμο, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, στο οποίο συμμετείχαν ως εισηγητές ειδικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από κεντρικούς φορείς καθώς και εκπρόσωποι τοπικών υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της σειράς των  τιμητικών διακρίσεων του ΙΚΙ στους «αφανείς ήρωες» της καθημερινής ζωής, το Δ.Σ. αποφάσισε, να εκφράσει  δημόσια τονέπαινο του στο προσωπικό του τομέα Κεφαλληνίας του ΕΚΑΒ (συνολικά 23 εργαζόμενοι) και να απονείμει τιμητικό δίπλωμα στο προσωπικό για την ειλικρινή αφοσίωσή του στο καθήκον και την ανεκτίμητη προσφορά του στην τοπική κοινωνία των νησιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Το ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσες και όσους συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση των παραπάνω δράσεων και ενεργειών.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022

Στο χρόνο που ανοίγεται μπροστά μας το ΙΚΙ προγραμματίζει διαδικτυακά ή δια ζώσης (εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας) τις ακόλουθες δράσεις

Εκδήλωση για τα «30 χρόνια χωρίς τον Αντώνη Τρίτση»

Ομιλία σχετικά με τον Α.Τρίτση και την πολιτική του σε ευαίσθητουςτομείς της ελληνικής πραγματικότητας.

Εκδήλωση για τον σπουδαίο ΚεφαλονίτηΚριστιάν Ζερβό (ChristianZervos)ιστορικό και κριτικό τέχνης, εκδότη και συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίοςανέδειξε το έργο τουΠικάσο και βοήθησε σημαντικά  με κάθε τρόποτον νέο τότε Κεφαλονίτηγλύπτη Γεράσιμο  Σκλάβο (είχε αναβληθεί λόγω πανδημίας)

20οΕπιστημονικό Συμπόσιοτου ΙΚΙ με θέμα το προσφυγικό ζήτημαστη διάρκεια ενός αιώνα (1922-2022), με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή και ταπροβλήματα που δημιουργήθηκαν τότε. Συγκρίσεις με τη σημερινή όψη των προσφυγικών ρευμάτων.

Άλλες δράσεις παρεμβάσεις ανάλογα με τα γεγονότα και τις εξελίξεις.

Χρόνια Πολλά- Καλή Χρονιά!

Για το ΙΚΙ

Ηλίας Μπεριάτος

Πρόεδρος του Διοικητικού  Συμβουλίου

Ομότιμος Καθηγητής χωροταξικού-περιβαλλοντικού σχεδιασμού παν. Θεσσαλίας

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τιςδράσεις του ΙΚΙδείτε  στην ιστοσελίδα :  www.ikifoundation.gr

Προηγούμενο άρθροDon’t Look Up, κράτα αποστάσεις!
Επόμενο άρθροΚαλή Χρονιά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3,714ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,393ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
85ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται