Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ανακοίνωση ΝΑΡ σχετικά με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ

Όχι στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ

και μετατροπής τους σε εργασιακές γαλέρες

Η απεργία στις 21/9 να είναι αφετηρία

για την ανατροπή του αντιλαϊκού σφαγείου

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ και τις εταιρείες που ανήκουν στο δημόσιο, με το οποίο διευκολύνεται τρομερά η διαδικασία παραπέρα ιδιωτικοποίησής τους και διαμορφώνεται καθεστώς εργασιακής γαλέρας! Πρόκειται για ένα από τα «προαπαιτούμενα» που έχει επιβάλλει η επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αξιοποιώντας και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), το οποίο υποδέχεται με ικανοποίηση το κεφάλαιο και τα αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα, όπως και οι δουλεμπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για την ιδιωτικοποίηση οποιουδήποτε φορέα δεν χρειάζεται παρά μόνο απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όπως και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Διευρύνει έτσι και την ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, καθώς επιτρέπει τη μόνιμη διείσδυση ιδιωτών.

Μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις έρχεται και η δραματική χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Η μονιμότητα καταργείται, επιτρέπεται η πρόσληψη εποχιακών οχτάμηνης σύμβασης, επιβάλλεται η χρήση ενοικιαζόμενων εργαζομένων σε βασικές θέσεις, όπως οδηγοί ή τεχνίτες στα μέσα μεταφοράς. Όσον αφορά τις προσλήψεις, καταργούνται οι διατάξεις πρόσληψης με βάση τον ΑΣΕΠ και τον νόμο για τις πρώην ΔΕΚΟ.Ακυρώνονται οι ΣΣΕ και οι κανονισμοί εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώαπαγορεύει την υπογραφή ΣΣΕ που θα περιέχει αύξηση στις τακτικές αποδοχές! Όσο για την κινητικότητα, αυτή επιτρέπεται μόνο μεταξύ των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών και όχι προς το σύνολο του δημοσίου.

Παραπέρα, το νομοσχέδιο καταργεί τον κρατικό έλεγχο στις προμήθειες. Οι αγορές μέχρι το ποσό των 5.380.000 ευρώθα γίνεται από τις διοικήσεις. Θα πάει δηλαδή η μίζα και η υπερτιμολόγηση σύννεφο. Ταυτόχρονα, όποιος εργαζόμενος καταγγείλει δημόσια απάτες, ελλείψεις, άθλιες συνθήκες υγιεινής, επικίνδυνες συνθήκες (όπως για παράδειγματα σαράβαλα λεωφορεία), θα απολύεται!

Ο κυβερνητικός έλεγχος θα είναι άμεσος, καθώς οι διοικήσεις (Διευθύνοντες, Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές) θα διορίζονται από την κυβέρνηση και θα αποφασίζουν οι ίδιοι για το τι μισθό θα παίρνουν.

Απέναντι σε αυτό το προκλητικά αντεργατικό και αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο απαιτείται η μαχητική αντίσταση και η διαρκής πάλη για την ανατροπή του από το εργατικό κίνημα. Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας υποχρεώθηκε σε προκήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022.Καλούμε τους εργαζόμενους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις, αλλά και στο να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους και να τον κλιμακώσουν.

Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ εντάσσεται στο «μπουκέτο» των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο αγώνας των εργαζομένων για δημόσιες υπηρεσίες-δημόσια αγαθά, με ισχυρές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μισθούς για να ζούμε με αξιοπρέπεια, ο αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο αποτελεί πλευρά της πάλης για τη συνολική ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ