Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
14 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μηνύματα για την απώλεια της Τασίας Ευθυμιάτου-Αλισανδράτου

Έφυγε από τη ζωή η Τασία Ευθυμιάτου-Αλισανδράτου 

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, στο σπίτι της στην Αθήνα, η Κεφαλονίτισσα φιλόλογος και μεταφράστρια Τασία Ευθυμιάτου-Αλισανδράτου, τακτικό μέλος και ευεργέτις της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών. 

Η Τασία Ευθυμιάτου-Αλισανδράτου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία, και ασχολήθηκε επί δεκαετίες με τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και τη μετάφραση βιβλίων της γαλλόφωνης Γραμματείας. Μαζί με τον σύζυγό της, τον αείμνηστο διακεκριμένο φιλόλογο και νεοελληνιστή Γιώργο Γ. Αλισανδράτο, υπήρξαν πάντοτε αρωγοί στην επιστημονική και πολιτιστική ζωή της Κεφαλονιάς. Δάσκαλοι και οι δύο τους, είχαν πάντοτε κατά νου τη διαφύλαξη και τη διάδοση του επτανησιακού πολιτισμού στις μελλοντικές γενιές. 

Μετά τον θάνατο του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (2004), και μέχρι τις τελευταίες της ημέρες, η Τασία Ευθυμιάτου-Αλισανδράτου ανέλαβε  την εκδοτική φροντίδα σε σειρά βιβλίων που συγκέντρωναν θεματικά τις μελέτες του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου, και κυκλοφόρησαν από το Μουσείο Μπενάκη. Έργο επίπονο και σχολαστικό, στο οποίο είχε αφιερωθεί με ζηλευτή επιμέλεια. 

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους για την απώλεια του εκλεκτού μέλους της Εταιρείας Τασίας Ευθυμιάτου-Αλισανδράτου, η οποία πάντοτε ήταν παρούσα και ενεργός στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις της Εταιρείας, αλλά και ευεργέτις, με πολλούς τρόπους, στο σύνολο των δράσεών της. Εκφράζουν επίσης τα θερμά συλλυπητήριά τους στους συγγενείς της εκλιπούσης. 

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΣΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΤΟΥ – ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΥ

          Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκφράζουν τη βαθειά θλίψη τους για την απώλεια της Τασίας Ευθυμιάτου – Αλισανδράτου, η οποία αυτές τις μέρες έφυγε από τη ζωή.

          Η Τασία Ευθυμιάτου – Αλισανδράτου με σπουδές στη Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία είχε πολύχρονη διδακτική παρουσία στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση βιβλίων της γαλλόφωνης Γραμματείας. «Σύντροφος ζωής και παιδείας» του αείμνηστου φιλόλογου και νεοελληνιστή Γιώργου Αλισανδράτου, μετά το θάνατο του τελευταίου ασχολήθηκε με ζήλο, πρόγραμμα και συνέπεια για την έκδοση των μελετών του συζύγου της σε θεματικούς τόμους, που κυκλοφόρησαν από το Μουσείο Μπενάκη, χωρίς ωστόσο να αμελήσει για την τύχη του αρχείου του και της πλούσιας κοινής βιβλιοθήκης τους.

          Η τελευταία εκδοτική της δραστηριότητα σχετίζεται με την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη: δική της ιδέα ήταν να αναλάβει η Βιβλιοθήκη μας την έκδοση ενός τόμου με τις μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Αλισανδράτου για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο, την έκδοση του οποίου ευγενικά υποστήριξε. Και ευτύχησε να δει τυπωμένο το έργο αυτό. Η ίδια, μάλιστα στο προλογικό της σημείωμα στο βιβλίο έχει γράψει: «Αισθάνομαι ένα είδος χαράς, που και ο σπουδαίος σατιρικός […] του Ληξουριού [ο Μ. Άβλιχος] και ο λόγιος σχολιαστής και συμπατριώτης του Γιώργος Αλισανδράτος συναντώνται στο αγαπημένο τους Ληξούρι» μέσω, εννοείται, αυτής της έκδοσης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

          Η Τασία Ευθυμιάτου – Αλισανδράτου ρωτούσε και ξαναρωτούσε για την τύχη του κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης μετά τους σεισμούς του 2014 αλλά και για την όλη δράση της, καθώς ήταν σε θέση να εκτιμήσει την αξία και την προσφορά της Βιβλιοθήκης μας στο τόπο και στην επιστήμη. Η ίδια, εξάλλου, είτε παλαιότερα μαζί πάντοτε με το σύζυγό της είτε  αργότερα μόνη της ήταν παρούσα στα πνευματικά και επιστημονικά τεκταινόμενα της Κεφαλονιάς και γενικότερα των Επτανήσων, παρακολουθώντας συνέδρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.

          Η αναχώρησή της από τη ζωή αφήνει πράγματι δυσαναπλήρωτο κενό…

                                                                       ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται