Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
29 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Για τον Νικόλαο Μπούκα | Μηνύματα και συλλυπητήριες ευχές

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1975 

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 

Δελτίο τύπου 

Η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών για την απώλεια του Νικολάου Μπούκα 

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια του Επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, και τακτικού μέλους της Εταιρείας μας Νικολάου Μπούκα. 

Ο Νικόλαος Μπούκας, πέραν της ακαδημαϊκής του προσφοράς στα Ανώτατα Ιδρύματα του νησιού μας (ΤΕΙ Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου) και του εγνωσμένης αξίας επιστημονικού και ερευνητικού του έργου, υπήρξε εκ των πλέον ενεργών μελών της Εταιρείας μας, τακτικός συνεργάτης της ετήσιας επιστημονικής μας έκδοσης «Κεφαλληνιακά Χρονικά», με συμμετοχή και στα επιστημονικά συνέδρια που οργανώθηκαν από την Εταιρεία, αλλά και πολύτιμος αρωγός στην επιτυχή διεξαγωγή του ΙΑ’ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, που έλαβε χώρα τον Μάιο του 2018 στην Κεφαλονιά. 

Η απώλειά του είναι πλήγμα για την πνευματική ζωή του τόπου, αλλά η παρακαταθήκη του ερευνητικού και διδακτικού έργου του είναι εφαλτήριο για την περαιτέρω μελέτη και προβολή της επτανησιακής μουσικής μας παράδοσης. 

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Εταιρείας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. 

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Κ.Ι.Ε. 


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΕΣ ΕΥΧΕΣ

          Το Εφορευτικό Συμβούλιο, η Διευθύντρια και η υπάλληλος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης με συναισθήματα θλίψης πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπητού Νίκου Μπούκα, καθηγητή Μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

          Ο Ν. Μπούκας άφησε ζωντανό το στίγμα του στην οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, που είχε έδρα στο Ληξούρι, και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους φοιτητές του. Δεν ξεχνάμε τον αγώνα του για τη διατήρηση και αναβάθμιση του συγκεκριμένου Τμήματος.

          Από νωρίς το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη μελέτη, διάσωση και ανάδειξη της κοσμικής και εκκλησιαστικής μουσικής του νησιού μας, ενώ δημοσίευε άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια. Μελετητής παλαίτυπων και χειρογράφων μουσικού περιεχομένου, είχε ασχοληθεί με την έρευνα και μελέτη ανάλογου υλικού, που φυλάσσεται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

          Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Αργοστόλι, 13 Δεκεμβρίου 2022

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Απρόσμενα  πληροφορηθήκαμε σήμερα τον θάνατο του εκλεκτού φίλου, Νικόλα Μπούκα, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

            Ο Νικόλας Μπούκας ήταν ένας ακούραστος ερευνητής της μουσικής μας κληρονομιάς, ένας εκπαιδευτικός με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αγάπη για το λειτούργημά του.  Με τους συνεργάτες του στο Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι, επισκέφτηκε επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, για αυτοψία , καταγραφή και φωτογράφηση των μουσικών οργάνων που περιέχονται στις συλλογές του, με σκοπό να τα μελετήσει η ομάδα και να τα δημοσιεύσει. Με σχετικό θέμα μάλιστα είχαν δηλώσει συμμετοχή στο Συνέδριο του Μουσείου που ελπίζουμε να  διεξαχθεί τον προσεχή Απρίλιο. Η απουσία του θα είναι αισθητή και το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο. Θα θυμόμαστε πάντοτε τον προσηνή χαρακτήρα του, την ευγένειά του, το ερευνητικό πνεύμα του, την αγάπη του για τον πολιτισμό του τόπου μας.

            Με βαθειά θλίψη απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η Έφορος                                                        Η Επιμελήτρια Συλλογών

Δώρα Μαρκάτου                                                Θεοτοκούλα Μουλίνου


Ανακοίνωση του Τμήματος Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για την απώλεια του Νίκου Μπούκα.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου, συνεργάτη και ανθρώπου, καθηγητή Νικολάου Μπούκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Ο Νίκος Μπούκας, διετέλεσε για χρόνια μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του
ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Mουσικών οργάνων στο Ληξούρι, ενώ τα τελευταία χρόνια δίδασκε στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η απώλεια του είναι αισθητή σε όλους μας, συναδέλφους και φοιτητές, καθότι το έργο του για τη μελέτη και διάσωση του πολιτισμού των Ιονίων Νήσων υπήρξε σημαντικό, αφήνοντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, μαζί με πολλές αναμνήσεις από την αγαπητή του παρουσία στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ευχόμαστε εγκάρδια συλλυπητήρια και κουράγιο στους οικείους και την οικογένειά του.


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ- ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΗ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ

Στο Αργοστόλι σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 2:30 μ.μ.  συνήλθε σε έκτακτη, κατεπείγουσα και δια περιφοράς συνεδρίαση η Διοικητική Επιτροπή της ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΗ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ στο γραφείο της (στην Γεωργική Σχολή) ύστερα από προφορική πρόσκληση  του Προέδρου της κ. Ευρυβιάδη Σκλάβου. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Ευρυβιάδης Σκλάβος, ο Ταμίας κ. Χρυσόστομος Ντούνης και τα μέλη κ.κ. Κωνσταντίνος Στάβερης και Αγγελική Μουσούρη.

Ο Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής κ. Ευρυβιάδης Σκλάβος ενημέρωσε τα μέλη για τον απροσδόκητο θάνατο του Νικολάου Μπούκα, ο οποίος διετέλεσε άξιο μέλος της Επιτροπής της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Παναγή Βαλλιάνου τα τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή του στην λειτουργία της Σχολής υπήρξε πολύ σημαντική και η συμβολή του στην εκτέλεση των φιλεκπαιδευτικών σκοπών της ουσιαστική.

Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο και η απώλεια του εξαιρετικά οδυνηρή για όλους μας.

Μετά από διαλογική συζήτηση η Διοικητική Επιτροπή  ομόφωνα αποφάσισε:

α) να παρακολουθήσει σύσσωμη την εξόδιο ακολουθία,

β) να εκφραστούν τα βαθύτατα συλλυπητήρια της Διοικητικής Επιτροπής στην οικογένεια του και να επιδοθεί σε αυτήν το παρόν Πρακτικό,

γ) να σταλεί προς δημοσίευση το παρόν Πρακτικό στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής

Ευρυβιάδης Σκλάβος


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΞΗΣ (ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ) ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗ Α ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΚΑ

Στο Αργοστόλι σήμερα Δευτέρα 12Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 1:30 μ.μ. συνήλθε σε έκτακτη,κατεπείγουσα και δια περιφοράςσυνεδρίασηη Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος «ΠαναγήΑ. Βαλλιάνου» ύστερα από προφορική πρόσκληση της Πρόεδρου κ. Ιλαριανής Τζανετάτου. Παραβρέθηκαν η Πρόεδρος κ. ΙλαριανήΤζανετάτου, ο Αντιπρόεδρος κ. Σπυρίδων Χουρμούζης, ο Ταμίας κ. Γεράσιμος Νεόφυτος και τα μέλη κ.κ.Γεώργιος Κουρής, Ευρυβιάδης Σκλάβος και ΚωνσταντίνοςΣτάβερης.

Η Πρόεδρος κ. ΙλαριανήΤζανετάτουενημέρωσε τα μέλη για τον αιφνίδιο και αδόκητο θάνατο του μέλους της Επιτροπής Νικολάου Μπούκα, η συμμετοχή του οποίου στην Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος Παναγή Α. Βαλλιάνου –  που διαχειρίζεται και το Κληροδότημα Σπυρίδωνος Φωτεινού Αντύπα «Υπέρ της Κεφαλληνίας» –  ήταν ιδιαίτερασημαντική καθώς και η επί σειρά ετών προσφορά του στα Κοινωφελή Ιδρύματα ανεκτίμητη.

Η εκδημία του εκλιπόντος αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στην Εκπαιδευτική Κοινότητα διότι επί χρόνια διετέλεσε καθηγητής και Προϊστάμενος στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του τ. ΤΕΙ  στο Ληξούρι και μετέπειτα καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλιόσο και στα Ιδρύματα μας όπου η προσφορά του για την ορθολογική διαχείριση και την επιτέλεση των κοινωφελών σκοπών τους ήταν καθοριστική.

Η θλίψη όλων μας είναι ανείπωτη.

Η Διαχειριστική Επιτροπή  ομόφωνα αποφάσισε:

α) να παρακολουθήσει σύσσωμη την εξόδιο ακολουθία

β) να διατεθεί το ποσό των 2.000€( από τους πόρους του Κληροδοτήματος Σπυρ. Φ. Αντύπα υπέρ της Κεφαλληνίας)  στοΤμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Αργοστόλιγια την αγορά εκπαιδευτικού εξοπλισμού στην μνήμη του εκλιπόντος

γ) να εκφραστούν τα βαθύτατα συλλυπητήρια της Διαχειριστικής Επιτροπής στην οικογένεια του και να επιδοθεί σε αυτήν το παρόν Πρακτικό

δ) να κατατεθεί στεφάνι προς τιμήν του

ε) να απευθύνει η Πρόεδρος εκ μέρους της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματοςύστατο χαιρετισμό στον Ιερό Ναό και

στ) να σταλεί προς δημοσίευση το παρόν Πρακτικό στα τοπικά ΜΜΕ.

                              Η Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής

ΙλαριανήΤζανετάτου


Αριθμός Πρωτοκόλλου 16                                                           12/12/2022

Ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για την απώλεια του καθηγητή Νίκου Μπούκα

Ο φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την ξαφνική απώλεια του αγαπημένου μας καθηγητή Νίκου Μπούκα.

Ο κ. Μπούκας ήταν εξαίρετος συνάδελφος, άνθρωπος και καθηγητής, δίδασκε πάντα με αγάπη και προσήλωση. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του και τους ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη.


Νικόλαος Μπούκας

Το γνώρισα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ στο Ληξούρι που ήταν καθηγητής και Προεδρος του Τμήματος Ήχου και Μουσικών οργάνων . Μου έκανε εντύπωση η βαθειά γνώση του αντικειμένου του και η εσωτερική δύναμη του για στήριξη των φοιτητών του και του Τμήματος στο Ληξούρι . Γίναμε φίλοι και ο σεβασμός και η εκτίμηση μου ήταν απόλυτη και διαχρονική .

Ήταν έντιμος , εργασιομανής , αγαπούσε υπερβολικά την δουλειά του και προ πάντων ήταν ένας καθηγητής που ζούσε με τους φοιτητές του για τους φοιτητές του . Η αγάπη του για το ΤΗΜΟ και το Ληξούρι τον οδήγησε να συγκρουστεί με το ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και το Υπουργείο Παιδείας.

Συμμετείχαμε μαζί σε όλες τις κινητοποιήσεις για να παραμείνει ανοικτό το ΤΗΜΟ και συνεχίζαμε να αγωνιζόμαστε πρός αυτό τον σκοπό .

Λυπάμαι ειλικρινά που έχασα έναν καλό φίλο .

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του .

Καλό παράδεισο Νίκο μου !

Σωτήρης Κουρής 12/12/2022


Με συναισθήματα θλίψης και οδύνης πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του καθηγητή κ.Νικολάου Μπούκα.

Ο κ. Μπούκας υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στο πρώην ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ήταν προϊστάμενος στο Τμήμα Τεχνολογίας ήχου και Μουσικών Οργάνων που είχε έδρα στο Ληξούρι.

Ένα τμήμα που αγάπησε και υπηρέτησε με ζήλο και υποδειγματική ακαδημαϊκή υπευθυνότητα.

Αμέτρητες οι φορές που είχαμε συνεργαστεί , πάντα με κύριο μέλημά του την άψογη λειτουργία του Τμήματος.

Χαρακτηριστική όμως για την ποιότητά του ως ανθρώπου και καθηγητή ήταν η αγαστή συνεργασία του με τους φοιτητές που τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν και αυτό φαινόταν σε κάθε τελετή αποφοίτησης!!

Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Ληξουρίου


Συλλυπητήριο Μήνυμα για την απώλεια του Νικόλαου Μπούκα

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Νικόλαο Μπούκα, συμπολίτη μας ευγενή και σοβαρό με αγάπη για τη μουσική μας παράδοση.

Ως επιστήμονας, επίκουρος καθηγητής, υπηρέτησε με σεβασμό και αφοσίωση το Τμήμα Μουσικών Οργάνων του  ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι, και το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Υπήρξε στοργικός με τους φοιτητές του, παρεμβατικός στη τοπική μας κοινωνία και το σημαντικότερο· ένας, πραγματικά, καλός άνθρωπος.

Στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του Νίκου Μπούκα εκφράζω τα συλλυπητήριά μου.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ