Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Φοιτητικές Εστίες στην Κεφαλονιά: Ακόμη μία ευκαιρία χαμένη

22 Μαρτίου 2023

Επανέρχομαι στο ζήτημα της φοιτητικής εστίας για τα υφιαστάμενα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κεφαλονιά ως προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας τους. Οι φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στο Νησί μας αδυνατούν να βρουν στέγη με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείπουν είτε το Τμήμα, είτε το Νησί.

Στις 29 Αυγούστου 2022 είχα επισημάνει το πρόβλημα και είχα ζητήσει δράση καταθέτοντας προτάσεις για άμεση έναρξη αξιοποίησης δημόσιων κτηρίων, χώρων και πόρων με συντονισμένες ενέργειες προς την πολιτεία.

Στις 25 Οκτώβρη 2022 το Υπουργείο Παιδείας απηύθηνε πρόσκληση (που λήγει την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαρτίου), για συγκεκριμένα ΑΕΙ, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις για χρηματοδότηση συνολικού ύψους ύψους 52 εκ.€ για υποδομές και αγορές ακινήτων προκειμένου να γίνουν φοιτητικές εστίες. Εξαιρείται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιείται συνάντηση του βουλευτή κ. Καππάτου με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο σχετικό δελτίο τύπου, ο βουλευτής αναφέρει: “Στη συνέχεια μιλήσαμε για τις φοιτητικές εστίες που είναι απαραίτητες για την κάλυψη μέρους των αναγκών στέγασης των φοιτητών […] Η κατασκευή εστιών αποτελεί έναν από τους μεγάλους στόχους που διεκδικεί η Κεφαλονιά.”

Χθές, 21 Μαρτίου 2023, ενημερώνομαι από το Υπουργείο Παιδείας ότι η πρόσκληση έλαβε παράταση για τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Ούτε τώρα όμως η πρόσκληση περιλαμβάνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα δύο Τμήματα στην Κεφαλονιά για χρηματοδότηση €52.000.000 για φοιτητικές εστίες, ενώ περιλαμβάνει πλήθος άλλων ΑΕΙ της χώρας:

▪︎ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε)-ΠΡΩΗΝ Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.

▪︎ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

▪︎ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

▪︎ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΔΙ.ΠΑ.Ε.)

▪︎ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

▪︎ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

▪︎ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

▪︎ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

▪︎ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

▪︎ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

▪︎ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

▪︎ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Εξάλλου, όπως αναλυτικά αναφέρεται στην πρόσκληση και τη σχετική παράταση, η χρηματοδότηση αφορά:

• “Αγορές ακινήτων για τις ανάγκες των ΑΕΙ αποκλειστικά για φοιτητικές εστίες και χώρους σίτισης: Περιλαμβάνονται αγορές ακινήτων (εδαφικών εκτάσεων ή/και κτηρίων), με οποιαδήποτε μορφή (συμπεριλαμβανομένων διαδικασιών “με το κλειδί στο χέρι”), που θα εξυπηρετούν τα ΑΕΙ για την κάλυψη των αναγκών σε φοιτητικές εστίες και χώρους σίτισης και την αύξηση της δυναμικότητας τυχόν υφιστάμενων δομών.

• Μελέτες υποδομών για τις ανάγκες των ΑΕΙ αποκλειστικά για φοιτητικές εστίες και χώρους σίτισης: Περιλαμβάνονται πάσης φύσεως μελέτες για την ανέγερση νέων ή/και τη βελτίωση-αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποδομών φοιτητικών εστιών και χώρων σίτισης των ΑΕΙ.

• Έργα υποδομών για τις ανάγκες των ΑΕΙ αποκλειστικά για φοιτητικές εστίες και χώρους σίτισης: Περιλαμβάνονται πάσης φύσεως έργα για την ανέγερση νέων ή/και τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών φοιτητικών εστιών και χώρων σίτισης των ΑΕΙ. Στην κατηγορία αυτή δύναται να περιληφθεί και η προμήθεια εξοπλισμού των υποδομών αυτών ή/και η βελτίωση-αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό υφιστάμενου εξοπλισμού”.

Ακόμη μία ευκαιρία χαμένη για την Κεφαλονιά; Γιατί;

Νικόλας Φαραντούρης
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς
Υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συνημμένη η πρόσκληση με τα Πανεπιστήμια. Εξαιρείται το Ιόνιο και φυσικά τα Τμήματα της Κεφαλονιάς:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ