Κυριακή 28 Απριλίου 2024
22 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι Δάσκαλοι Κεφαλονιάς-Ιθάκης για τη απεργιακή κινητοποίηση

Εικόνα αρχείου. Αργότερα θα ανέβουν οι σημερινές εικόνες.

«Συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023»

Απεργιακή συγκέντρωση 10:30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου

To νέο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα του υπουργείου εργασίας, που ουσιαστικά πρόκειται για την ενσωμάτωση  της Οδηγίας της ΕΕ 2019/1152 και του Συμβουλίου της 20ης  Ιουνίου 2019, ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κεφαλαίου συνολικά και του ΣΕΒ, για πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, θέσπιση 13 ωρών δουλειάς, κατάργηση του πενθημέρου και προστασία της απεργοσπασίας με ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην εργασιακή ζούγκλα του ν. Χατζηδάκη, τη θέσπιση της δουλειάς  μέχρι τα 74 χρόνια για τους μακροχρόνια άνεργους. Στόχος τους το απόλυτο ξεζούμισμα των εργαζομένων για την προστασία και εκτόξευση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των επενδύσεων.

 Συγκεκριμένα  το νομοσχέδιο Γεωργιάδη:

  • Καταργεί το 8ωρο, (10ωρο με το νόμο Χατζηδάκη), θεσπίζει την εργασία μέχρι 13 ώρες τη μέρα σε πολλαπλούς εργοδότες, (άρα καταργεί τις υπερωρίες) και οδηγεί σε εξάντληση των εργαζομένων, πόσο μάλλον, αν προστεθεί και ο χρόνος από και προς την εργασία.
  • Εισάγει τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών» ή «κατά παραγγελία» των αφεντικών, που ήδη ισχύουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι …διαθέσιμοι «άνεργοι- εργαζόμενοι», θα καταγράφονται σε πλατφόρμες στις οποίες θα εμφανίζονται οι διαθέσιμες “θέσεις εργασίας” ακόμη και μιας μέρας, χωρίς καμία δέσμευση από τον εργοδότη! Οι εργαζόμενοι μπορεί να ειδοποιούνται και μέσω τηλεφώνου ή SMS ακόμα και σε λιγότερο από 24 ώρες πριν…Δεν υπάρχει καθορισμένος εργάσιμος χρόνος ή μισθός! Στο τέλος, μάλιστα, της “δουλειάς”, ο εργοδότης θα κάνει αξιολόγηση στον εργαζόμενο κι όσο πιο “καλή” είναι, τόσες “διαθέσιμες δουλειές” θα του ανοίγονται στην πλατφόρμα. Χάνεται έτσι κάθε εργασιακό δικαίωμα σε υπερωρίες, άδειες, νυχτερινά, Κυριακές ή  στις συλλογικές διεκδικήσεις. Η εμπειρία του εξωτερικού δείχνει πώς οι εργαζόμενοι καταλήγουν να δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές, χωρίς να κατοχυρώνουν ούτε την προϋπηρεσία τους. Ο εργαζόμενος γίνεται λάστιχο ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών, χάνονται τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην μπορεί να οργανώσει, ούτε κατ΄ ελάχιστον τη ζωή του.
  • Καταργεί το 5ήμερο και θεσπίζει την 6ήμερη εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας, αν το ζητήσει ο εργοδότης. Καταργείται η υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων με ψηφιακή κάρτα προαναγγελίας των υπερωριών, της τροποποίησης του ωραρίου και δίνεται δυνατότητα στον εργοδότη για ευέλικτη διαχείριση του χρόνου εργασίας μέσα από ατομική σύμβαση, χωρίς την ουσιαστική συναίνεση του εργαζόμενου.
  • Θεσπίζει τους «εργαζόμενους υπό δοκιμή» για έξι μήνες οι οποίοι δεν θα δικαιούνται αποζημίωση μετά την απόλυσή τους μέχρι τη συμπλήρωση του 12μήνου εργασίας.
  • Συμπληρώνοντας  τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στην απεργία, ποινικοποιεί ακόμα περισσότερο τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την περιφρούρηση της απεργίας, τις καταλήψεις και την «κατάληψη χώρων εργασίας ή είσοδων τους» κατά τη διάρκεια της απεργίας, επιβάλλοντας εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 ευρώ τουλάχιστον, για όσους παρεμποδίζουν ή «ασκούν ψυχολογική βία» στους απεργοσπάστες!!! Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο γνωρίζουν ότι η πρωτοφανής ένταση της εκμετάλλευσης, που φτάνει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής θα προκαλέσουν αργά ή γρήγορα αντιδράσεις και έτσι  θωρακίζονται, αφαιρώντας τη δυνατότητα της εργατικής τάξης στη συλλογική διεκδίκηση.

Όλα τα παραπάνω εκφράζουν τη σύγχρονη «ευρωπαϊκή κανονικότητα». Εφαρμόζονται ήδη στην Ε.Ε, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο (π.χ. Γερμανία, Μ. Βρεττανία, Γαλλία), ιδίως  στον τουρισμό, στην εστίαση, στην υγεία, την κοινωνική εργασία, το εμπόριο, την εκπαίδευση (π.χ. οι αναπληρωτές είναι με συμβάσεις “κατά παραγγελία”).

 Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, όταν ήδη το δημόσιο ιδιωτικοποιείται σταδιακά, μέσω ΣΔΙΤ, εργολαβιών, προγραμμάτων κ.α , όταν με την εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο η μονιμότητα θα είναι υπό αίρεση και θα ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις, όταν προσλαμβάνονται  εκπαιδευτικοί 3μηνων συμβάσεων, καθαριστές/ριες με εργολάβους, εργαζόμενοι σε προγράμματα κατάρτισης ή “κοινωφελών υπηρεσιών”, σχολικοί τροχονόμοι των 170 ευρώ/μήνα…ο κατάλογος μακρύς., επιδιώκουν όλα αυτά να γίνουν κανονικότητα και καθολικά!

Το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο αποτελεί τον καθρέπτη της βαρβαρότητας του σύγχρονου καπιταλισμού που προκειμένου να ενισχύσει και να επεκτείνει την κερδοφορία του και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσα στην κρίση, δεν διστάζει να μας γυρίσει ενάμιση αιώνα πίσω. Πίσω  και από το 1886, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν εργασιακό 8ωρο, 8ωρη ξεκούραση, και 8ωρο ελεύθερο χρόνο.

– ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ .

Να διεκδικήσουμε -απαιτήσουμε:

  • Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
  • Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/ες και νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας και τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους, κανένας μισθός κάτω από 1200 ευρώ καθαρά, πλήρη επαναφορά γνήσιων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.
  • Πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60 και στα 55 για τα βαρέα
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

                                                              ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

     Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      Βαρδαραμάτος Βαγγέλης                                               Παύλου Κατερίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ