Η ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΦΑΝΟΥΡΗ Κ. ΒΩΡΟ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023, 7 μ.μ.
Ο Φανούριος Βώρος γεννήθηκε και έζησε ως το 18ο έτος της ηλικίας του στους Σουλλάρους της Παλικής. Εκεί έλαβε τη βασική του εκπαίδευση: Δημοτικό Σχολείο και Εξατάξιο Πετρίτσειο Γυμνάσιο.
Σπούδασε με κρατική υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα έλαβε τριετή υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Εδιμβούργο, από όπου και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) για θέμα φιλοσοφίας (Για την Ηθική Φιλοσοφία του Δημόκριτου, του εισηγητή της Ατομικής Θεωρίας σχετικά με τη σύσταση της ύλης).
Υπηρέτησε 17 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρώτα στην ιδιωτική (στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών) και έπειτα στη δημόσια (Βόνιτσα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη). Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής υπηρεσίας του άρχισε και εργασίες συγγραφικές και μεταφραστικές.
Με βάση τις σπουδές του, την υπηρεσιακή εμπειρία του και τις συναφείς υπηρεσιακές εκθέσεις του καθώς και τις ποικίλες συγγραφικές και μεταφραστικές εργασίες του, διορίστηκε (με επιλογή και με απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο) το 1976 στο αρτισύστατο τότε Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με βαθμό τακτικού καθηγητή Πανεπιστημίου.
Εκεί ανέλαβε τον ειδικό τομέα: Προγράμματα-Βιβλία Ιστορίας για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, ως μέλος βέβαια συλλογικού οργάνου, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα είχε τη φροντίδα σεμιναρίων για αντίστοιχη ενημέρωση / επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια της Unesco με βασικό θέμα: «Πώς οργανώνουμε και πραγματοποιούμε ιστορική παιδεία», ειδικά πώς αντιμετωπίζουμε την Ιστορία γειτονικών χωρών (με νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα, αλλά με στόχο πάντα την αλήθεια). Παράλληλα συνέχιζε ποικίλα δημοσιεύματα σε περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες για θέματα Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Από την υπηρεσία αποχώρησε το 1997, αλλά εξακολούθησε να ασχολείται με ζητήματα εκπαιδευτικά, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ διατηρούσε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.
Πολυγραφότατος ο ίδιος, εξέδωσε 17 βιβλία με θέματα Φιλοσοφίας, Ιστορίας και διδασκαλίας και ποικίλα ζητήματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καταπιάστηκε με μεταφράσεις σπουδαίων ξενόγλωσσων έργων, ενώ εκατοντάδες είναι τα άρθρα του για θέματα φιλοσοφικά, ιστορικά, παιδαγωγικά σε περιοδικά ελληνικά και ξένα, καθώς και τα δημοσιεύματά του σε αθηναϊκές εφημερίδες για θέματα αντίστοιχα προς αυτά των βιβλίων και περιοδικών, αλλά με δημοσιογραφική επικαιρότητα και ύφος γραφής.