Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
33 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πέφτουν τα «ανταποδοτικά» προσχήματα, για την «ενεργειακή θηλιά» των εταιρειών ΑΠΕ σε βάρος του λαού μας

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Έχουν περάσει 3 ½ χρόνια από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ», στην Κεφαλονιά και οι υποσχέσεις της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. για έργα και παροχές στην Κεφαλονιά παραμένουν κούφια λόγια. Τι μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή για την υλοποίησή τους;

Ως Λαϊκή Συσπείρωσή επαναφέρουμε για άλλη μια φορά το θέμα της εγκατάστασης, της λειτουργίας καιτων επιπτώσεων τωνΑιολικών Πάρκων που έχουν κατακλύσει τα βουνά μας. Είναι κατανοητό πια στην μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν δημιουργήσει οι δεκάδες Ανεμογεννήτριες που τις έχουν «φυτρώσει» στις βουνοκορφές της Κεφαλονιάς. Στο περιβάλλον, το οικοσύστημα, στις όποιες δημόσιες υποδομές υπάρχουν, στις περιουσίες των κατοίκων, στην ίδια την ζωή και την υγεία τους.

Έχοντας περάσει 3 ½ χρόνια από τον «ΙΑΝΟ»,και για τονλαό μας το «ταμείο» είναι άδειο, από αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, την ασφάλεια του Οδικού Δικτύου, από τις δομές υγείας κ.α. Αλλά είναι γεμάτες οι τσέπεςτων εταιρειών των Ανεμογεννητριών και των μετόχων τους,από τα ιλιγγιώδη κέρδη που αποκομίζουν όπως φαίνεταιαπό τους ισολογισμούς τους, κάνοντας «τσάμπα»επενδύσεις, αφού έχουν τεράστια δωρεάν επιχορηγήσεις, επενδυτικά κίνητρα και απαλλαγές και εξασφαλισμένες πωλήσεις από το κράτος.

Απέναντι σε αυτά οι μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, μαζί με τα παπαγαλάκια τους, το πολιτικό προσωπικό, στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους, πετάνε ψίχουλα και ξεροκόμματα για να θολώσουν τανερά και να αποπροσανατολίσουν. Έχουν λένε «Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη», ευαισθησία, πόνο ψυχής, συμπάσχουν και ανταποδίδουν στον λαό ως μεγαλόψυχοι, μέρος από τα κέρδη τους, μέσα από ανταποδοτικές παροχές και έργα (που είναι ένα ακόμα εργαλείο να μειώσουν τους όποιους ελάχιστους φόρους πληρώνουν).

Έτσι και στην περίπτωση των καταστροφών της Κεφαλονιάς από τον «ΙΑΝΟ» το 2020 οι δεσμεύσεις ήταν κατηγορηματικές όπως φαίνεται παρακάτω:

  • 24.10.2020 Κ. Μαύρος, εκπρόσωπος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ(Ιδιοκτήτριας Ανεμογεννητριών στον «ΞΕΡΑΚΙΑ») στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων δεσμεύεται κατηγορηματικά:

«….Από την πλευράς μας κατά την διάρκεια της αδειοδότησης μας ζητήθηκε και ένα αντισταθμιστικό έργο το οποίο είναι η κατασκευή ενός αντιπλημμυρικού έργου της τάξης 230.000 ευρώ περίπου….η Δασική Υπηρεσία μας ζήτησε αυτό το έργο να κατασκευαστεί στο Νύφι….σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Περιφέρεια…φαίνεται εδώ πέρα η διάθεση μας και η Εταιρική ευθύνη μας, έχουμε προθυμοποιηθείνα βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των ζημιών με μηχανήματα στουςΔήμους αυτούς και τρίτον……την ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς όπου έχει ένα μεγάλο χρέος της τάξης 1 εκατ. Έχουν γίνει ορισμένες επαφές και προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να προσφέρουμε στο νησί της Κεφαλονιάς…».

  • 15.11.2020 Δ. Καραγουλές, εκπρόσωπος της RESINVEST (Εταιρεία που κατασκεύασε και διαχειρίζεται τις Ανεμογεννήτριες στον «ΞΕΡΑΚΙΑ») σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» δηλώνει:

«….έχουν αναληφθεί σημαντικού κόστους αντισταθμιστικές παροχές (αντιπλημμυρικά έργα κ.α.). Όλος αυτός ο σχεδιασμός θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπη πρακτική για ανάλογα έργα στο μέλλον…».

  • 08.01.2021Δ. Καραγκουλές, σε συνέντευξη του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Κεφαλονιάς Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα υπόγεια είναι η θέα» δηλώνει:

«….θα τους δοθεί και μια μελέτη για κάποια συμπληρωματικά έργα….και το αντισταθμιστικό έργοπου έχει προτείνει θα γίνει…».

  • 27.09.2021 Απόφαση θεώρησης της Μελέτης: Διευθέτησης Χειμάρρου στην περιοχή Νυφίου Δ.Ε. Αργοστολίου, Δ. Αργοστολίου.
  • 11.11.2021Η εκδήλωση της RENSIVEST στην Αθήναπου επισφραγίζειτην ολοκλήρωση του έργου και την λειτουργία των Ανεμογεννητριών στον «ΞΕΡΑΚΙΑ» της Κεφαλονιάςμε την παρουσία του πολιτικού προσωπικού του νησιού,της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Αμερικάνικης Πρεσβείας.Την ώρα που ο λαός αγωνίζονταν και μετρούσε τις πληγές του, ο τοπικός Βουλευτής Π. Καππάτος μαζί με την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα ήταν παρόντεςμαζί με τουςεκπροσώπους των επενδυτικών εταιρειών του Αιολικού Πάρκου, επιχειρηματίες του κλάδου, τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα κ.α. για να συμμετάσχουνεπιχειρηματική επιτυχία των συγκεκριμένων εταιρειών.
  • 14.07.2023 Σύμβαση της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ και της RESINVEST ΜΟΝΟΠΡΩΣΗ ΑΕ για την εκτέλεση του έργου.
  • 29.09.2023 Πρωτόκολλο Εγκατάστασης της RESINVEST ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕαπό την Διεύθυνση Δασών Κεφαλονιάς για να ξεκινήσουν τα έργα που θα ολοκληρώνονταν στις 14.11.2023. Αυτό έγινε μια εβδομάδα πριν ης εκλογές παρουσία του Βουλευτή Π. Καππάτου και του Δημάρχου Αργοστολίου.

Από όλα τα προηγούμενα προκύπτει ότι η τακτική της ανταποδοτικότητας που καλλιέργησαν η Ε.Ε., οι κυβερνήσεις, Περιφερειακές & Δημοτικές Αρχές διαχρονικά, έχειστόχο την ενσωμάτωσητου λαού ώστε να προχωράνε χωρίς αντιδράσεις τα σχέδιατων επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  • Θα γίνει έλεγχος αν έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα έργα που υποδείχτηκαν στις εταιρείες των ΑΠΕ μετά τις καταστροφές από τον « ΙΑΝΟ» το 2020;Εάν αυτά δεν έχουν γίνει θα επιβληθούν τα απαραίτητα μέτρα;
  • Τι μέτρα θα πάρει για την υλοποίηση τωνδεσμεύσεων που ανέλαβε η εταιρεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 24.10.2020;

23.01.2024

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ