Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αποκλειστικό. ΑΑΖ Ληξουρίου στα 12 Ν. Μίλια

Μετά την εξαγγελία της Κυβέρνησης για επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ένας νέος θεσμός του Διεθνούς Δικαίου γεννιέται.
Εξηγούμεθα: Το Ληξούρι αποφάσισε να κηρύξει τα ύδατα σε ακτίνα 12 μιλίων από κάθε σημείο της χερσονήσου της Παλικής ως “Α.Α.Ζ.Λ.” (Αποκλειστική Αιγιαλίτιδα Ζώνη Ληξουρίου).
Οι συνέπειες της απόφασης αυτής είναι κατακλυσμιαίες.
Πρώτον, ο πρώην κόλπος του Αργοστολίου καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ληξούρι (υπογραμμίστηκε με έμφαση ότι δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα Α.Α.Ζ. στο Αργοστόλι, που χαρακτηρίζεται ως “φυσικό εμπόδιο” χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα και αξιώσεις επί των υδάτων.)
“Τί είναι το Γροστόλι; Μία ξέρα είναι, που τόμου βρέξει νερομπουλιάζει από τα κύματα τση θαλάσσης, άρα δεν έχει να λαβαίνει τίποτις, το λέει και το Διεθνές Δίκαιο” σχολίασε κορυφαίο στέλεχος εκ Ληξουρίου.. Ο κόλπος θα ονομάζεται πλέον “Κόλπος Ληξουρίου”.
Δεύτερον, με τον προσδιορισμό της ΑΑΖΛ το Ληξούρι καταλαμβάνει επιπλέον ολόκληρο τον κόλπο του Μύρτου, και τον θαλάσσιο χώρο Άσσου και Φισκάρδου, και η κυριαρχία του φτάνει μέχρι το νότιο άκρο της Λευκάδας.
Με βάση την ερμηνεία του Ληξουρίου, μπορεί οι παραλίες να ανήκουν στο ακατονόμαστο ή στη Σάμη, ωστόσο το νερό είναι ληξουριώτικο. Επομένως, ψαροκάικα και φουσκωτά του Ληξουρίου θα φρουρούν εφεξής παραλίες και κολπίσκους στη νέα ΑΑΖΛ.
“Κανείς δεν θα βρέχει ούτε τα πατούσια του στη θάλασσά μας χωρίς άδεια από το Ληξούρι, άμα δεν γουστάρουνε να κάτσουνε να φρίξουνε απάνου στσι μοσχοξαπλώστρες τσου” σχολίασαν ληξουριώτικοι κύκλοι.
Μετά από χρόνια παραγκωνισμού από την Γροστολιώτικη κυριαρχία, οι ιθύνοντες του Ληξουρίου νιώθουν δικαιωμένοι. “Μας έκλεψαν τον τίτλο της πρωτεύουσας, αλλά θα είμαστε κυρίαρχοι των θαλασσών – η Γαληνοτάτη Πόλις του Ληξουρίου. Είμαστε η μόνη περιοχή που πρόσθεσε έδαφος στο ελληνικό κράτος. Τόσα στρέμματα γης εξεπροβάλανε μετά τσου σεισμούς του 14 από το Λιβάδι. Εμείς και μόνο εμείς βεραμέντε επολυστήναμε τη στεριά τση Ελλάδος, δίχως πολέμους και φαρομανιά, εδεγέτσι με δύο κουνήματα, δελέγκου δελέγκου.Ήρθε η ώρα να ανταμειφθούμε.”

Ηλίας Τουμασάτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ