Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σοκ και αποστροφή για το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη

Βασιλική Τζεβελέκου

Το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη προκάλεσε σοκ και αποστροφή. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν διαδρομές εντός του αρχαιολογικού χώρου στρωμένες με τσιμέντο, δομικό υλικό αταίριαστο στο ύφος του μνημείου.

Κανείς δεν πιστεύει ότι εν έτει 2020 δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης άλλων υλικών περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον τα οποία αισθητικά εναρμονίζονται με το χώρο. Στην Ακρόπολη αναφερόμαστε. Ή μήπως οι καλά στρωμένοι διάδρομοι διευκολύνουν και τα ψηλά τακούνια που φοριούνται σε φιέστες και γκαλά; όπως γράφτηκε στο fb που πήρε φωτιά μαζί με το Twitter.

Με το αίσθημα ότι διαπράττεται ύβρις, πλήθος κόσμου αντέδρασε αυθόρμητα.  Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξέδωσε (αργά το βράδυ της Παρασκευής) μια ανακοίνωση που πρέπει να γεμίζει ντροπή όποιον την συνέταξε. Ευχόμαστε όταν την ξαναδιαβάσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία, να κοκκινίσει, τουλάχιστον. Ξεχειλίζει από ειρωνεία, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, από απαξίωση προς τους πολίτες που αντέδρασαν βλέποντας στις φωτογραφίες «τσιμεντωμένο» το χώρο ανάμεσα στα μνημεία.about:blank

Δεν δίνει την παραμικρή εξήγηση για το γεγονός, κοροϊδεύει τους «ευαίσθητους πολίτες που ανησύχησαν», κουνάει το δάχτυλο, πουλάει πνεύμα χαμηλού επιπέδου και υποστηρίζει ότι η διαδρομές στρώθηκαν με παχύ τσιμέντο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και ηλικιωμένους.

«Bέβαια είναι σαφές ότι οι διάδρομοι αυτοί είναι παρέμβαση στον Βράχο με το πρόσχημα των διαδρομών ΑμεΑ. Είναι νέοι διάδρομοι σε όλο το χώρο του Μνημείου UNESCO (που δεν ρωτήθηκε καν βέβαια), που μάλιστα αλλάζουν την εικόνα και τη μορφή του. Μακάρι να έδειχνε το ΥΠΠΟΑ πραγματικό σεβασμό στα άτομα ΑμεΑ κι όχι να τα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για άλλες δουλειές…» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό η αρχαιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα και συνέχισε:

«Η κ. Μενδώνη θέλει οπωσδήποτε να αφήσει το αποτύπωμά της -και το αποτύπωμα του Ιδρύματος (σ.σ. Ιδρυμα Ωνάση που χρηματοδότησε το φωτισμό)- πάνω στην Ακρόπολη. Tα αποτελέσματα θα τα δείτε σύντομα και είναι πέρα και έξω από κάθε λογική ανάδειξης, ειδικά ενός κορυφαίου μνημείου. Το ενέκρινε όμως το ΚΑΣ. Εκείνο το ΚΑΣ που έχει συγκροτηθεί μετά από 3 αλλαγές στη σύνθεσή του και είναι το ίδιο που ενέκρινε την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. (Παρεμπιπτόντως η άθλια παρέμβαση στην Ακρόπολη είναι αναστρέψιμη, η καταστροφή στη Βενιζέλου όχι)» καταλήγει.

Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του, φρόντισε να μην απαντήσει επί της ουσίας, να μην παραθέσει επίσημη εξήγηση και παράλληλα να συνοδεύσει την ανακοίνωσή του με την παρακάτω φωτογραφία του χώρου και τη λεζάντα «Αυτή την  εικόνα παρουσιάζουν σήμερα οι διαδρομές που στρώθηκαν με τσιμέντο στη δεκαετία του ΄60». Και λοιπόν; Προφανώς οφείλει να φτιάξει τις διαδρομές, εφ όσον είναι αναγκαίο, και οφείλει να το πράξει με τον καλύτερο τρόπο.

Η ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού

Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού

«Το Υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που  ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των  ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

Εκφράζει ταυτόχρονα  και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι  ευαίσθητοι πολίτες  που διαμαρτύρονται,  θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων  επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Με τη λειτουργία του  ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για επισκεφθούν τον Ιερό  Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο  όσων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν  δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες.»

ΠΗΓΗΕΦΣΥΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ