Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
14.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αυχενικό σύνδρομο : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Personal Trainer & Sports Therapist

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Ο αυχένας μας συνδέει τον κορμό με το κεφάλι. Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από εφτά σπονδύλους. Την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης σταθεροποιούν οι μύες και οι τένοντες της περιοχής. Είναι ένα σημείο το οποίο συμμετέχει σε πολλές καθημερινές κινήσεις, και έτσι είναι εύκολο να υπάρχει μυική ένταση και να προκαλεί διαφορά συμπτώματα.

Συνήθως η κακή στάση του σώματος είναι η κυρία αιτία για μυική ένταση. Επίσης η καθιστική δουλειά ή η δουλειά που απαιτεί να σηκώνουμε βάρη είναι επίσης αιτίες της μυϊκής έντασης. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί ότι οι πολλές ώρες ενασχόλησης με το κινητό σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος, προκαλούν μεγάλη μυική ένταση στους μύες του αυχένα όπως επίσης δε βοηθούν στην γενικότερη υγεία της σπονδυλικής στήλης. Τέλος, τραυματισμός του μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να προκαλέσει αυχενικό σύνδρομο επίσης.

Συνήθως παρουσιάζεται έντονος πονοκέφαλος ή ζαλάδες στο αυχενικό σύνδρομο. Ακούμε αρκετά συχνά κάποιους γύρω μας να παραπονιούνται για πολύ συχνούς πονοκεφάλους, ζαλάδες ή και ημικρανίες. Όχι, μπορεί να μην παραπονιούνται άδικα! Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο το οποίο θέλει αντιμετώπιση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ακόμη, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάζεται κάποια ενόχληση στην περιοχή του ωμού ή ακόμη και του χεριού. Συμπτώματα όπως μούδιασμα των άνω άκρων ή αδυναμία του χεριού μπορεί να παρουσιαστεί καθώς τα νεύρα που ξεκινούν από τη σπονδυλική στήλη και καταλήγουν στα άνω άκρα συμπιέζονται από την μυική ένταση και προκαλούν αυτά τα συμπτώματα.

Συνήθως η ενδυνάμωση των μυών της περιοχής του αυχένα και της πλάτης ενδείκνυται για το αυχενικό σύνδρομο. Πιο δυνατοί μύες σημαίνει και μεγαλύτερη σταθερότητα της περιοχής. Ακόμη, η σωστή εφαρμογή φυσικοθεραπείας είναι κυρίως η καλύτερη λύση για το αυχενικό σύνδρομο. Διάφορες τεχνικές μάλαξης, υπέρηχος, ηλεκτροθεραπεία και με κατάλληλη κινησιοθεραπεία είναι κάποια εργαλεία για την αντιμετώπιση του. Επίσης, κάποια φάρμακα για μυική χαλάρωση μπορεί να βοηθήσουν.

Η λύση σε όλα τα προβλήματα που αφορούν το σώμα έρχεται μόνο με την εύρεση και αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα και όχι με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτής. Είναι πολύ σημαντική η υγεία όλων μας και η καλή ποιότητα ζωής. Δε χρειάζεται να αφήνουμε μικρά προβλήματα να χαλάνε την καθημερινότητα μας ή να μας περιορίζουν από διάφορες ασχολίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ