Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
14.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επαναλειτουργεί η Ιακωβάτειος με νέο πλούσιο υλικό & πολλές δράσεις

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

          Μετά τη λήξη των περιοριστικών, λόγω πανδημίας, μέτρων, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη ανακοινώνει ότι αρχίζει, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, τη σταδιακή επαναλειτουργία της για το κοινό. Έτσι λοιπόν, μπορούν οι φίλοι της Βιβλιοθήκης να προσέρχονται στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου για να δανείζονται βιβλία ή για να μελετούν στο χώρο του αναγνωστηρίου, εφαρμόζοντας βέβαια τον υγειονομικό κανονισμό (περιορισμένος αριθμός, αποστάσεις, χρήση μάσκας και αντισηπτικού).         

        Με βάση τα νέα δεδομένα αρχίζουμε να προγραμματίζουμε «ζωντανές» εκδηλώσεις για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα Ιακωβάτεια 2021, που είναι αφιερωμένα στη συμβολή της Κεφαλονιάς και των Κεφαλονιτών στην επανάσταση του 1821, έχουν προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Αυγούστου 2021 με ομιλίες, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, έκθεση βιβλίου για την Επανάσταση κ.λπ.

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ

      Ολοκληρώθηκε η εγγραφή 5.000 νέων τίτλων βιβλίων, τα οποία ήδη τοποθετήθηκαν στη θέση τους και είναι διαθέσιμα στους βιβλιόφιλους και ερευνητές. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται και τα βιβλία της δωρεάς/Συλλογής Νίκου Λιναρδάτου.

     Ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης»  (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ) είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el) και ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

    Κάνουμε γνωστό ότι η Βιβλιοθήκη μας διαθέτει σειρές αρκετών περιοδικών εκδόσεων – όχι πάντοτε ολοκληρωμένες. Πρόσφατα απέκτησε από δωρεές φίλων σειρές νεότερων και σύγχρονων περιοδικών, που είναι διαθέσιμα στο αναγνωστικό μας κοινό.

     Αναφέρουμε κάποια: «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (από το έτος 1987 μέχρι το 1995), «Γεωτρόπιο» (από το τχ. 79 του 2001 μέχρι το τχ. 529 του 2010), «National Geographic» – η ελληνική έκδοση – (από τχ. 1 του 1998 μέχρι το 2013), «Time» (από Μάιο του 1973 μέχρι Αύγουστο του 1996), «Το Δέντρο» (από τχ. 1 του 1983 μέχρι το τχ. 115 του 2001), «Η Λέξη» (από τχ. 1 του 1981 μέχρι το τχ. 166 του 2001), «Ιατρική» (από το 1962 μέχρι το 1971), «Διαβάζω» (από το τχ. 9 του 1977 μέχρι το τχ. 416 του 2001), «Το Περισκόπιο της Επιστήμης» (από τον Αύγουστο του 1981 μέχρι το Μάρτιο του 1994).  

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ

Βρίσκεται σε εξέλιξη η συντήρηση εκθεμάτων της Μουσειακής Συλλογής μας: δύο κασέλες της Οικογένειας Τυπάλδων Ιακωβάτων, άμφια του μητροπολίτη Κωνσταντίνου Τυπάλδου Ιακωβάτου.

Ξεκινά η διαδικασία για τη συντήρηση α) ξύλινου γραφείου, καναπέ και γιότσας, β) χαρακτικών, ενός χάρτη μεγάλων διαστάσεων και ενός τετραευάγγελου και γ) εκκλησιαστικών εικόνων.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

     Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων και με τη σύμφωνη γνώμη Παλληξουριακού Συλλόγου, Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου Ληξουρίου και Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης επαναλειτουργεί η Κινηματογραφική Λέσχη Ληξουρίου. Η πρώτη προβολή προγραμματίζεται για την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 στο προαύλιο του Μουσείου Ληξουρίου με εφαρμογή βέβαια του σχετικού πρωτοκόλλου για τις ανοικτές εκδηλώσεις. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για την προβολή (τίτλος έργου, ώρα κ.λπ.).

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.). Γράφουν εξαίρετοι Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές. – Τιμή και των δύο τόμων, 1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.

— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής. Τα κείμενα είναι του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Ηλία Τουμασάτου και η εικονογράφηση της Ελβίρας Στρατιώτη. – Τιμή 10 ευρώ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Οφείλουμε ευχαριστίες

–σε συμπολίτη, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, για την εξόφληση δαπάνης της Βιβλιοθήκης,

–στο φίλο της Ιακωβατείου Έρτιγκελ Πάπα για βοήθεια που κατά καιρούς προσφέρει στη Βιβλιοθήκη μας,

— στη Μεταφορική Κεφαλονιάς Λυκούδη για δωρεάν μεταφορά βιβλιακού υλικού από την Αθήνα,

–στο φωτογράφο κ. Παναγή Καβαλλιεράτο για τη φωτογράφιση μουσειακού υλικού της Βιβλιοθήκης μας,

–την κ. Μαίρη Τζουγανάτου Γασπαρινάτου για τη δωρεά στη Βιβλιοθήκη μας πολλών αντιτύπων των έργων του Σπύρου Γασπαρινάτου, της Μαίρης Τζουγανάτου Γασπαρινάτου ή και των δύο, τα οποία είναι διαθέσιμα στο κοινό,

–στους φίλους της Ιακωβατείου για βιβλία της προσωπικής/οικογενειακής βιβλιοθήκης τους, που χαρίζουν στη Βιβλιοθήκη μας.

                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ