Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Υπερίων: Ψυχική υγεία χωρίς ανισότητες και επίσκεψη στην Ιακωβάτειο

Ψυχική Υγεία χωρίς Ανισότητες

Η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας έχει καθιερωθεί να εορτάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας στις 10 Οκτωβρίου. Στα πλαίσια αυτής της ημέρας καλό θα είναι να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά, διότι μας αφορά όλους υγιείς και μη υγιείς, όπως αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς αφού τα όρια είναι πολύ λεπτά.

Σε μια κοινωνία που τα τελευταία χρόνια έρχεται αντιμέτωπη με μία ακόμη πρόκληση, την πανδημία, το άγχος για την επιβίωση, ο θυμός, η θλίψη, ο φόβος για το αύριο, ο διχασμός, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι μερικά από τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οι άνθρωποι αλλάζουν και αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Δυστυχώς, μέχρι πρότινος, η ψυχική υγεία στερούταν προτεραιότητας από την πολιτεία, κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ανθεκτικούς ανθρώπους, σε όλες τις ηλικιακές κλίμακες.

Και αυτό για τους λεγόμενους ψυχικά υγιείς, πόσο μάλλον για αυτούς που καλούνται να διαχειριστούν μια ψυχική νόσο που δυστυχώς μοιραία γεννά αναπηρία, που όμως δεν την επιλέγει κανείς και το ίδιο το σύστημα την συντηρεί. Η πραγματικότητα φανερώνει την αναπηρία ως επί το πλείστον ένα κοινωνικό κατασκεύασμα, Τις λύσεις πρέπει να τις αναζητήσουμε μέσα στην ίδια την κοινωνία. Εφόσον η αναπηρία ειδωθεί ως ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορά όλους, τότε και μόνο τότε οι λύσεις θα αναζητηθούν μέσα από κοινωνικές πρακτικές που προωθούν το σεβασμό την ισότητα και την αλληλεγγύη.  Τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους? Ας μη γελιόμαστε, το στίγμα υπάρχει, η ανισότητα κυριαρχεί.

Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα, εκπαιδεύουμε τους εαυτούς μας , ενημερωνόμαστε, δεν γυρνάμε την πλάτη και σίγουρα δεν βάζουμε ταμπέλες. Δεν ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην εργασία και την κοινωνική συνδιαλλαγή, όπως όλοι μας. 

Ο φαύλος κύκλος της απομόνωσης, του εγκλεισμού  της ιδρυματοποίησης και της καταστολής πρέπει να σταματήσει, διότι μόνο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους,  με όποια μέσα  έχει ο καθένας μας ή τουλάχιστον να τους σεβαστούμε. Πώς θα Το κάνουμε αυτό? Ξεκινώντας από την γειτονιά μας, την κοινότητα, το σχολείο, από δράσεις συνολικές κ ενωμένες. Από εκεί που βρίσκεται ο καθένας μας αυτή τη στιγμή.

 Σκεφτείτε μόνο το εξής. Ίσως μια μέρα βρεθείτε εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στη δική τους θέση.  

Το Κ.Δ.Η.Φ. Α.μεΑ. ΥΠΕΡΙΩΝ και  η Ένωση Α.μεΑ. ΥΠΕΡΙΩΝ σχεδιάζει δράση με την επίσκεψη της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας Μετάβαση στην Δομή Μας.

Η 10η Οκτωβρίου ας είναι μια μέρα που θα αναλογιστούμε αυτούς τους ανθρώπους και θα ενημερωθούμε για καλύτερες πρακτικές.

Με εκτίμηση,
Η Κοινωνική Λειτουργός του Κ.Δ.Η.Φ. Α.μεΑ. «Υπερίων»
Ανδριάννα Μαρούλη


ΘΕΜΑ: «Επίσκεψη «ΥΠΕΡΙΩΝ» στη Ιακωβάτειο βιβλιοθήκη μετά από δύο χρόνια»

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, 5 Οκτωβρίου, επίσκεψη ωφελούμενων του Κ.Δ.Η.Φ. Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ» στο ζεστό και φιλόξενο χώρο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης,η οποία στεγάζεται στο χώρο του Μουσείου. Εκεί οι ωφελούμενοι είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν, να ξεφυλλίσουν, να αναζητήσουν και να ταξινομήσουν διάφορα βιβλία.

Η πρώτη αυτή επίσκεψη μετά από δύο χρόνια περίπου αποχής, σηματοδοτεί την εκ νέου συνεργασία μας με την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σ’ όλο το προσωπικό το οποίο μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στο χώρο.

Με το παρόν ευχόμαστε καλή επιτυχία σ’ όλες τις εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης και να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβές οι επισκευές του κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Με εκτίμηση,

Για το Κ.Δ.Η.Φ.,

Η ψυχολόγος,

Δώρα Χωραΐτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ