Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«160 Χρόνια Ν.Α.Τ.»| Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής

Εικόνα άρθρου: Διακοδημητριου Μαρία

Φέρτε μου τη θάλασσα να την προσκυνήσω,
φέρτε μου τον ήλιο της να προσευχηθώ.
Έθρεψα τα σπλάχνα σου, κύμα πελαγίσιο,
με χιλιάδες μνήματα μέσα στο βυθό.

(Νίκος Γκάτσος, Φέρτε μου την θάλασσα)

Μια εντυπωσιακή και επίκαιρη Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, με τίτλο «160 Χρόνια ΝΑΤ» διοργανώνει στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, με σκοπό να ισχυροποιήσει το μήνυμα αλλά και την εμβέλεια της πολυετούς παρουσίας του, δίπλα στην Ελληνική ναυτοσύνη.

Η Έκθεση «160 χρόνια ΝΑΤ»,  από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την 6η Ιανουαρίου 2022, διαπραγματεύεται μέσω της εικαστικής οδού την αρχέγονη σχέση  του ελληνικού λαού με την θάλασσα και υπογραμμίζει την αδιάλειπτη παρουσία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου- ΝΑΤστο πλευρό του Έλληνα Ναυτικού για περισσότερο από ενάμιση αιώνα.

Η βιωματική διασύνδεση των Ελλήνων με την θάλασσα έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά την διάρκεια των χρόνων της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, όταν ο ελληνικός εμπορικός στόλος, με πραγματική αυταπάρνηση, μετατράπηκε σε ισχνό πολεμικό ναυτικό του αγωνιζόμενου έθνους, κρατώντας ζωντανή την επανάσταση, αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος.

Το 1836, στο διάταγμα «περί σχηματισμού Απομαχικού Ταμείου δια τους Απομάχους», δρομολογήθηκε επισήμως η ίδρυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, η οποία τελεσφόρησε αρκετά χρόνια αργότερα, το1861, με την θεσμοθέτηση του ΧΛΘ νόμου.

Οτότε «Υπουργός των Ναυτικών» Αθαν. Α. Μιαούλης, στη σχετική εγκύκλιο που εκδίδεται μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, περιγράφει τον νεοσυσταθέντα οργανισμό ως κοινό κτήμα όλων των Ελλήνων που δεν ανήκει «εις τούτην ή εκείνην την πόλιν την ναυτική, αλλά είναι κτήμα ανεξαρτήτως όλων των ναυτιλλομένων και παντός άλλο θαλάσσης εργάτου» που θα ωφελήσει τους «από της θαλάσσης τα του βίου καρπούμενους, τους πατέρες, τις μητέρες, τους συζύγους  και τα τέκνα αυτών»,αποστολή που ορίζει την δραστηριότητα του ΝΑΤ καθ’ όλη την διάρκεια των 160 χρόνωντης λειτουργίας του.

Μέσα από την Έκθεση,το Ν.Α.Τ. φιλοδοξεί σήμερα να παρουσιάσει και τους νέους κατευθυντήριους άξονες της στρατηγικής που προτίθεται να ακολουθήσει,  απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος για το Ναυτικό επάγγελμα.

Η πορεία των 160 ετών του ΝΑΤ διακρίθηκε για την κοινωνική συνείδηση και συνεισφορά, καθώς και για το πνεύμα διαρκούς προσφοράς και αλληλεγγύης.

ΚΡΕΤΣΗΣ, Στο λιμάνι, ακρυλικά σε καμβά 110x180cm.

Το ΝΑΤ ξεκίνησε ως ένας από τους πρωτοπόρους θεσμούς κοινωνικής ασφάλισης στον κόσμο και εξελίχθηκε ως εχέγγυο των δικαιωμάτων που προκύπτουν από το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Ναυτικών.

Η Έκθεση «160 χρόνια ΝΑΤ» παρουσιάζει ανάγλυφα τον δομικό ρόλο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, μέσα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία, μια κοινωνία που εξακολουθεί να ζει, να αναπνέει και να ονειρεύεται ακόμη και σήμερα μαζί με τον ομηρικό «οίνοπα πόντο».

Στην Έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά) ꓽ

Αδαμάκης Γιάννης, Αλατσάκης Χρήστος, Ανδρούτσος Γιώργος, Γαβαλάς Στέλιος, Γκολέμας Μίλτος, Διακοδημητρίου Μαρία, Διαμαντοπούλου Αργυρώ, Καβάρνος Ευστράτιος, KrastevMartin, Κρέτσης Δημήτρης, Κόνιαρης Νίκος, Κουρκουντής Πάνος, Λαζαράκης Χρήστος, Λατινοπούλου Αθηνά, Λεοντόπουλος Νίκος, Μακρής Θανάσης, Μάρα Μάγδα, Μπλιάτσου Γεωργία, Παπαδάκης Έκτωρ, Πολυζωίδη – Μαυρολέων Κατερίνα, Σαλταφέρος Γιώργος, Σιάγκρης Παναγιώτης, Τάγκαλος Βασίλης, ΦιλιππούσηΒιργινία, Χατζή Αθηνά, Χριστάκη Ελευθερία.

Διάρκεια Έκθεσηςꓽ 13-12-2021 έως 06/01/2022
Τόπος: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά,
Φίλωνος αρ. 29 & Νοταρά αρ. 28 Πειραιάς, ΤΚ 18535
Ώρες Λειτουργίαςꓽ Δευτέρα έως Παρασκευή 17ꓽ00-20ꓽ00                         Σαββατοκύριακοꓽ 10ꓽ12.00 και 17ꓽ00-20ꓽ00
Επικοινωνία: 210 4149651-2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ