Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιακωβάτειος: Το βιβλίο θαυματούργησε | Υποχρέωση της Πολιτείας η αλλαγή πολιτικής

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

 ◙     Αυτήν την περίοδο της πανδημίας το διάβασμα ήταν μια διέξοδος. Το βιβλίο θαυματούργησε, καθώς μας κράτησε συντροφιά, μας στήριξε ψυχολογικά, εμπλούτισε τις γνώσεις και τους προβληματισμούς μας. Αλλά και οι συγγραφείς δε σταμάτησαν να γράφουν και οι εκδοτικοί οίκοι να εκδίδουν. Με τα παραπάνω, βέβαια, δεν εξισορροπούνται οι αρνητικές συνέπειες, που η πανδημία είχε στον επαγγελματικό χώρο του βιβλίου αλλά και στη λειτουργία των Βιβλιοθηκών, καθώς, όσον αφορά στις τελευταίες, για μεγάλο χρονικό διάστημα «αποκλείστηκαν» για το κοινό,  ενώ δυσκόλεψε πολύ η πρόσβαση για τους ερευνητές, όπως συνέβη και με τη δική μας, την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα αλλάζει η κατάσταση…

 ◙     Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά την υποχρέωση της Πολιτείας να αλλάξει την πολιτική της για το Βιβλίο – είναι άμεση η ανάγκη να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του βιβλίου (τιμή, διακίνηση κ.λπ.) – και για τις Βιβλιοθήκες, Δημόσιες και Σχολικές – είναι επιτακτική η ανάγκη να φροντίσει για τη κτηριακή τους υποδομή, για τη στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό, για την επαρκή χρηματοδότησή τους, ώστε να μπορούν να δημιουργούν και να εφαρμόζουν εκπαιδευτικά προγράμματα και να οργανώνουν ποιοτικές εκδηλώσεις αλλά και να μπορούν να εμπλουτίζονται με νέα βιβλία και περιοδικά.

 ◙    Ωστόσο, με την ευκαιρία αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου θα θέλαμε να αναδείξουμε δυο όμορφες και χρήσιμες πρωτοβουλίες, που καταγράφηκαν στο νησί μας. Πρόκειται για τη δημιουργία «βιβλιοθηκών» σε στάσεις λεωφορείου στον Κατελειό από ομάδα κατοίκων του χωριού το Σεπτέμβριο του 2021 και στον Πόρο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόρου τον Απρίλιο του 2022 (επισυνάπτουμε δυο φωτογραφίες). Και στις δυο περιπτώσεις επικοινωνήσαμε με τους βιβλιόφιλους «δράστες», τους συγχαρήκαμε και τους δηλώσαμε την επιθυμία μας να εφοδιάσουμε τις «στάσεις-βιβλιοθήκες» με βιβλία και περιοδικά. Καλό είναι να βρουν μιμητές αυτές οι πρωτοβουλίες αλλά και να προβληματίσουν εμάς και όλους εκείνους που έχουν κάποια αρμοδιότητα ή ευθύνη σχετικά με το βιβλίο και τις Βιβλιοθήκες. Ευχόμαστε, πάντως, και ελπίζουμε η καθεμιά από αυτές τις στάσεις λεωφορείου  να μετατραπεί σε «στάση βιβλίου» και σύντομα να γίνει για όλους μας «στάση ζωής».  

 ◙   Παρά την τεχνολογική εξέλιξη ή και παράλληλα προς αυτήν το βιβλίο δεν έχει χάσει το ρόλο και την αξία του. Εξακολουθεί να συντροφεύει τον άνθρωπο στον καθημερινό αγώνα του, καθώς παραμένει ένα παράθυρο γνώσης, ένα παράθυρο στον κόσμο, όπως θα μας πει στις 27 Απριλίου στη διαδικτυακή ομιλία της η φιλόλογος Φοίβη Ρίζου.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Η στάση βιβλιοθήκη στον Κατελειό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ