Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κατάμεστη η Φιλαρμονική απ’ τη σπουδαία βραδιά που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος των Φιλολόγων

Αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη – Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΣΦΚΙ) με θέμα αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΦΚΙ Δημήτρης Ζαβιτσιάνος. Δεν έλειψαν οι επίσημες παρουσίες, ξεχωρίσαμε τον βουλευτή κ. Καππάτο που απεύθυνε χαιρετισμό  στην αρχή της εκδήλωσης και τον καθηγητή του Παν. Πειραιά κ. Νικόλαο Φαραντούρη που κλήθηκε να βραβεύσει κάποιους από τους μαθητές που συμμετείχαν.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και δικηγόρος Νικόλαος Φαραντούρης βραβεύει τους επιτυχόντες μαθητές του λογοτεχνικού διαγωνισμού.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΚΙ φιλόλογος Γιώργος Ματαράγκας έκανε μια μεστή ομιλία- αναφορά στο έργο και τη ζωή του Κώστα Βάρναλη. Τόνισε την ποικιλία και το εύρος της εργογραφίας του και εστίασε σε ενδιαφέρουσες πτυχές του, θέτοντας το πλαίσιο για να αποκαλυφθούν σταδιακά στην διάρκεια της εκδήλωσης οι μικροί λογοτέχνες με τα δικά τους δημιουργήματα.

Η μεγάλη αίθουσα της Φιλαρμονικής ασφυκτικά γεμάτη!

Αν η παράδοση γεννιέται από μία αυθόρμητη αρχικά επανάληψη, τότε η στιγμή που η κ. Σοφία Νεοφύτου με τους μαθητές της μιλούν για το ταξίδι που έκαναν όλη τη σχολική χρόνια με τη δημιουργική γραφή, είναι μια παράδοση για το Μαθητικό Λογοτεχνικό  Διαγωνισμό του ΣΦΚΙ που κάθε χρόνο αποκτά όλο και πιο γερά θεμέλια. Θα μπορούσαμε ν΄ αναφέρουμε πάρα πολλά για την προσφορά της συγκεκριμένης εκπαιδευτικού, αλλά θα ήταν φλυαρίες, αρκεί να μείνουμε σε κάτι που επανειλημμένα έχουν αναφέρει οι μαθητές. Δεν διάβαζαν ποίηση και λογοτεχνία, δεν τους ενδιέφερε, μέχρι που «έπεσαν» πάνω στον άνθρωπο που τους έδωσε τα κατάλληλα εργαλεία, όχι μόνο για να ενδιαφερθούν, αλλά για να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί.

Η Καθηγήτρια και Δασκάλα Σοφία Νεοφύτου επί τω έργω!

Τα βραβεία και αυτή τη χρονιά μοιράστηκαν, στην πεζογραφία το 3ο βραβείο πήραν οι Τόλης Γιάννης και Τζιντόλι Ζουλιέν, στην ποίηση το 3ο βραβείο οι Κατσιβέλη Μαρία και Βρανίκας Διονύσης, το 2ο οι Σκλαβούνου Μελίνα και Ηλιόπουλος Πέτρος, και το 1ο ο Κοσμάτος Κωνσταντίνος μ΄ ένα εξαιρετικό ποίημα που αναμένουμε να δούμε δημοσιευμένο στην επόμενη Κυμοθόη, το επιστημονικό περιοδικό του ΣΦΚΙ.

Ο κ. Γεωργούλης, Διευθυντής του Α Λυκείου Αργοστολίου, δίνει το πρώτο βραβείο ποίησης Γυμνασίων στον Κωνσταντίνο Κοσμάτο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, με μουσική, με την καλύτερη, ίσως, φίλη της λογοτεχνίας. Ο μαθητής της Ά Γυμνασίου Μάριος Δαμκαλής, εκτός από δύο κομμάτια μελοποιημένης ποίησης που εκτέλεσε με την συνοδεία της κ. Ευαγγελίας Φραγκιά φιλόλογου-μουσικού στο πιάνο, χάρισε στους παρευρισκόμενους και την δυνατότητα ν΄ ακούσουν για πρώτη φορά το ποίημα «Το ταξίδι» των μαθητών του Α4 του Γ΄ Γυμνασίου Αργοστολίου μελοποιημένο από τον ίδιο. Τη σκυτάλη πήραν τρείς μαθητές του 2ου Λυκείου Αργοστολίου. Ο Γουλιμής Κωνσταντίνος κιθάρα-πιάνο-φωνή, ο Πολλάτος Λάμπης μαντολίνο-μπουζούκι και ο Αθανασίου Γιώργος κιθάρα-μπαγλαμάς-φωνή, ενθουσίασαν το κοινό που τραγούδησε μαζί τους, τους συνόδευσε ρυθμικά και στο τέλος έδωσε ένα χειροκρότημα πολύ παραπάνω από ζεστό.

Το προνομιούχο κοινό της εκδήλωσης έμεινε ενθουσιασμένο και συμμετείχε όπου μπορούσε με τη φωνή ή το χειροκρότημά του!

Σε κλίμα εορταστικό έκλεισε η εκδήλωση, όλα τα παιδιά είχαν πάρει το αναμνηστικό τους δώρο για τη συμμετοχή τους και είχαν χειροκροτηθεί από τον κόσμο. Την επόμενη χρονιά ο διαγωνισμός θα είναι αφιερωμένος στην σπουδαία λογοτέχνη Διδώ Σωτηρίου, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΦΚΙ.

Αντζελίνα Γιαννοπούλου

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έγινε ανάρπαστο και κυριολεκτικά εξαντλήθηκαν όλα τα αντίτυπα! Ευχόμαστε καλή συνέχεια και πολλές νέες επιτυχίες!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ