Τετάρτη 1 Μαΐου 2024
23.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τη γλώσσα, τις διαλέκτους και την ντοπιολαλιά πραγματεύτηκε η νέα εκδήλωση της Ιακωβατείου (video)

Το επίπεδο των διαλέξεων που λαμβάνουν χώρα στις δημόσιες εκδηλώσεις-συζητήσεις, που οργανώνει μέσω διαδικτύου η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, εμπλουτίζεται συνεχώς. Αυτήν τη φορά ένας ακόμη ακαδημαϊκός, ο κ. Παπαζαχαρίου Δημήτριος, μαζι με την υποψήφια δρ γλωσσολογίας και συμπατριώτισσά μας, κ. Μαριέττα Θεοδωρίδου, παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους σχετικά με τη γλωσσική αλλαγή, τις διαλέκτους και την κεφαλονίτικη διάλεκτο.

Ήταν ήδη γνωστή σε όλους η έρευνα που διεξάγει η κ. Θεοδωρίδου για τις διαλέκτους της Κεφαλονιάς, καθώς έχει διακινηθεί ένα σχετικό ερωτηματολόγιο σε μεγάλο βαθμό (αν δεν το έχετε δει και συμπληρώσει, μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ). Ωστόσο, σε συνδυασμό και με την παρουσία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, η συζήτηση άνοιξε περαιτέρω στα “εδάφη” της γλωσσολογίας. Μιας επιστήμης που συνεχώς παρατηρεί, επισημαίνει και ενσωματώνει τις μεταστροφές του “ζωντανού συστήματος” που λέγεται γλώσσα!

Είναι αστοχία, σημείωσε ο κ. Παπαζαχαρίου, η γκρίνια των παλαιότερων για τις “κακοποιήσεις” των γλωσσικών στοιχείων από τη νέα γενιά… είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό! Η γλώσσα συνεχώς αλλάζει, προσαρμόζεται και γεννάει νέες λέξεις. Οι νεολογισμοί είναι δεδομένοι και αναμενόμενοι. Αν μία λέξη, που δεν υπάρχει, τη λένε μεταξύ τους μερικοί άνθρωποι, τότε είναι μία λάθος λέξη. Αν όμως την ίδια λέξη τη χρησιμοποιήσουν ευρέως χιλιάδες άνθρωποι, τότε αυτομάτως γίνεται σωστή-αποδεκτή και ενσωματώνεται στο επίσημο λεξιλόγιο της γλώσσας!

Επιπροσθέτως, ο κ. καθηγητής με την ιδιότητα του διαλεκτολόγου, υπογράμμισε ότι είναι λάθος η υποτίμηση των διαλέκτων. Δεν υφίσταται θέμα αξίας. Κάθε διάλεκτος είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα και δεν είναι ορθή η απαξίωσή της σε σχέση με την “επίσημη” γλώσσα.

Εντύπωση προκάλεσε το γνωμικό που φάνηκε στις διαφάνειες της παρουσίασης το οποίο ανήκει στον Weinreich : “Γλώσσα είναι μία διάλεκτος με στρατό και στόλο“.

Στην παρουσίασή της η κ. Θεοδωρίδου μας ενημέρωσε για τις τρεις διαλέκτους που υπήρχαν κατά το παρελθόν στην Κεφαλονιά. Μία στην Παλική, μία στην Κρανιά και μία στη Σάμη. Οι διάλεκτοι αυτοί φαίνεται να ταιριάζουν με τη νέα μορφή που πήρε αυτοδιοικητικά η Κεφαλονιά μετά το “σπάσιμο” του Δήμου Κεφαλονιάς και τη δημιουργία των τριών αντίστοιχων Δήμων. Η έρευνά της θα αναδείξει τι συμβαίνει στο σήμερα, γι’ αυτό καλό είναι να συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο απ’ όσους περισσότερους κατοίκους του νησιού γίνεται. Ωστόσο, είπε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζει να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο.

Στην προσπάθεια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς. Όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν, να συνεισφέρουν και να καρπώνονται τα “πνευματικά καλούδια” αυτής της εργασίας. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες και ζητούν τη συμμετοχή όλων!

Δείτε το πλήρες βίντεο της εκδήλωσης από την περασμένη Δευτέρα:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ