Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μοναδικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

Έγραψε χαρακτηριστικά συμπολίτισσά μας στο διαδίκτυο: “Είστε αξιομίμητοι!!! Η Ιακωβατειος με τις δράσεις της παράγει πολιτισμό και τον προωθεί στην κοινωνία. Μπράβο!!”

Πραγματοποιήθηκe την Τετάρτη 21-9-2022 η εκδήλωση της πρώτης ημέρας του αφιερώματος στη Μικρασιατική Καταστροφή. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αναστάσιο Γκίκα , ιστορικό, δρ Πολιτικών Επιστημών, συγγραφέα για την αξιόλογη ομιλία του Εγκάρδια ευχαριστούμε την αγαπημένη μας κ.Κλειώ Ζαφειράτου Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας που με την προσωπική της μαρτυρία μας συγκίνησε.

Σίγουρα οι πρόσφυγες όπως μας τόνισε η κ. Κλειώ Ζαφειράτου πόνεσαν, κακοποιήθηκαν, πέρασαν κακουχίες και φτώχεια αλλά είχαν μεγάλη δίψα για τη ζωή, ήθελαν να στεριώσουν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους από την αρχή και τα κατάφεραν!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπέροχους μουσικούς κ. Λαμπρογιάννη Πεφάνη μουσικολόγο -βιολί και κ. Παντελή Σκιαδαρέση-μουσικολόγο -ούτι που μας ταξίδεψαν με τους παραδοσιακούς σκοπούς της Μ. Ασίας

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ το διήμερο εκδηλώσεων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ομιλία και προβολή εικόνων από τη φιλόλογο και κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου Αλεξάνδρα Αραγιάννη, η οποία μίλησε για την πολιτική γελοιογραφία, εστιάζοντας κυρίως στα χρόνια του Διχασμού με την πολιτική του Βενιζέλου και τις σχέσεις της χώρας με τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Στη συνέχεια η φιλόλογος του Πετριτσείου Λυκείου Ληξουρίου δρ Φοίβη Ρίζου παρουσίασε με ζωντανό και παραστατικό τρόπο τις επιστολές του στρατιώτη από την Αγία Θέκλη Σπύρου Κοκκίνη, ο οποίος τις είχε στείλει στην οικογένειά του κατά τη διάρκεια της επιστράτευσής του 1919-1920 αλλά ο ίδιος σκοτώθηκε σε κάποια αψιμαχία σε ηλικία 20 ετών. Οι επιστολές εκδόθηκαν σε βιβλίο το 1988 με τον τίτλο «Γράμματα ενός αθώου στρατιώτη του 1919-1920».

Και το πρόγραμμα έκλεισε με χορό. Το πολυπληθές ακροατήριο απόλαυσε τις χορευτικές ικανότητες του χορευτικού συγκροτήματος της Ιονίου Πνοής, το οποίο με ζωντανή ορχήστρα (βιολί, λαούτο και φωνή) χόρεψε υπέροχους μικρασιάτικους χορούς με τη διδασκαλία του χοροδιδάσκαλού τους Δημήτρη Μαντζουράτου.

Παράλληλα, και τις δυο μέρες λειτούργησε στον προθάλαμο του Μουσείου Ληξουρίου πλούσια Έκθεση Βιβλίου σχετική με το Διχασμό και την πολιτική του Βενιζέλου, με τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, με τα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής και με το προσφυγικό πρόβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ