Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γεφύρι Αζίζ Αγά. Το ψηλότερο σωζόμενο πέτρινο γεφύρι της Μακεδονίας (video)

Το Μάη του 2023 επισκεφθήκαμε το ψηλότερο πέτρινο γεφύρι της Μακεδονίας. Το γεφύρι του Αζίζ Αγά πάνω από τον ποταμό Βενέτικο, σε ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο του Νομού Γρεβενών.

Το γεφύρι του Αζίζ Αγά έχει μήκος 71 μ. πλάτος 3 μ. και ύψος 15 μ. Αποτελείται από τρεις καμάρες, με μεγαλύτερη την κεντρική που καταλήγει σε ελλειψοειδές τόξο, με άνοιγμα 30 μέτρων. Χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από τον Αζίζ Αγά από τον οποίο πήρε και το όνομά του, τον 19ο αιώνα (1727).

Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Αζίζ Αγά ανέθεσε την κατασκευή του γεφυριού στον πλέον φημισμένο μάστορα της περιοχής. Το μεγάλο όμως μήκος του ποταμού Βενέτικου, και κατά συνέπεια το μεγάλο ύψος που έπρεπε να έχει το γεφύρι, δημιουργούσαν μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την κατασκευή του. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή, η μεσαία καμάρα γκρεμίστηκε δύο φορές. Τότε ήταν που ο Αζίζ Αγά απείλησε τον πρωτομάστορα λέγοντάς του ότι αν πέσει και τρίτη φορά το γεφύρι θα τον αποκεφάλιζε.

Όταν τελικά ο πρωτομάστορας τελείωσε, φοβούμενος μήπως μετά την αφαίρεση των καλουπιών, πέσει το γεφύρι έφυγε και κρύφτηκε για να γλυτώσει το κεφάλι του. Όμως στάθηκε τυχερός και αυτή τη φορά το γεφύρι δεν έπεσε. Έμεινε όρθιο και ο Αζίζ Αγά έδωσε συγχαρητήρια στον πρωτομάστορα για το επίτευγμά του και τον πλήρωσε.

Το γεφύρι βρίσκεται σήμερα σε άριστη κατάσταση και μας περιμένει όσους και όσες δεν το έχουμε επισκεφθεί, να το κάνουμε σύντομα για να το απολαύσουμε και να το θαυμάσουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ