Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επτανησιακή Συνομοσπονδία: Η 159η επέτειος της Ένωσης με την Ελλάδα (εικόνες)

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Η  159 η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ                     

 Η  Επτανησιακή  Συνομοσπονδία  γιόρτασε με λαμπρότητα την 159η   Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα στο ολοήμερο εκδηλώσεών της την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 .

Στις 12.30΄μ.μ. που ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις, τελέσθηκε  Δοξολογία  στον Καθεδρικό Ναό Μητρόπολης Αθηνών  την οποία  τέλεσε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ.  Ιερωνύμου ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιεροκήρυξ  κ.κ. Νεκτάριος Καρσιώτης.

 Στη  συνέχεια σχηματίστηκε πομπή που συνοδεύτηκε  από  τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων  και  από σημαιοφόρους και παραστάτες με παραδοσιακές στολές από τα Νησιά μας  εκπροσωπώντας όλα τα Νησιά του Ιονίου Πελάγουςμε κατεύθυνση στο Σύνταγμα για να γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη. Την πομπή ακολούθησε πλήθος κόσμου από τα Νησιά μας, την Αττική  και άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Στεφάνι  κατέθεσαν εκ μέρους της Προεδρίας της Δημοκρατίας  η Πλωτάρχης κ. Καλλιόπη Πορόγλου  Υπασπιστής  της  Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου,  η  Πρόεδρος της  Επτανησιακής   Συνομοσπονδίας   κ.  Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα  εκ μέρους του Δ. Σ. και των Πολιτιστικών Σωματείων όλων  των Νησιών μας, ο Διευθυντής της Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοϊας (ΕΣΑΑ) Υποπτέραρχος κ. Αναστάσιος Χαλβατζής  εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Βλάχος εκ μέρους  του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, η  Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Νίκη Αραμπατζή εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων κ. Μανώλης Πατεράκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Θεσσαλικών Σωματείων «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» κ. Στέφανος Κούτρας.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, στιχουργός  κ. Χάρης Ρώμας,  ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μπαμίχας εκπροσωπώντας τη  Δήμαρχο  Κεντρικής Κέρκυρας και Δια ποντίων Νήσων κ. Μερόπη  Υδραίου, ο κ. Αντώνιος Γιαννουλάκης Αναπληρωτής Γ. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 7.00΄μ.μ.  στο φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»  της Αθήνας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  η μεγάλη Εκδήλωση  για την 159η Επέτειο της Ένωσης Επτανήσου με την Ελλάδα.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και καλωσόρισμα από την Πρόεδρο της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα, η οποία μεταξύ άλλων έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή λόγω της Επετείου και έδωσε ευχές  εκ μέρους του ΔΣ. Την παρουσίαση του Προγράμματος επιμελήθηκε η κ Ευαγγελία Δελλαπόρτα.

Ακολούθησε  ο Πανηγυρικός της Ημέρας με θέμα:  «ΙΟΝΙΚΗ – ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ» από τον κ. Λεοντσίνη Γεώργιο Ομότιμο Καθηγητή Νεότερης και Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνέχεια  το Πρόγραμμα πλαισιώθηκε  με Καλλιτεχνικά Συγκροτήματα από όλα τα Νησιά μας. Οι χορωδίες και τα χορευτικά  συγκροτήματα που συμμετείχαν  στο Πρόγραμμα  ήταν τα εξής:

  1.  Η Χορωδία «ΦΑΙΑΚΩΝ ΩΔΗ» της Ομοσπονδίας ΣυλλόγωνΚερκυραίων Αττικής «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» με μαέστρο τον Ιωάννη Θεοδωρόπουλο παρουσίασε τραγούδια Παραδοσιακά της Κέρκυρας, Επτανησιακά  Φώτη Αλέπορου και Μίκη Θεδωράκη, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
  2.   Η Χορωδία του Συλλόγου Λευκαδίων  Αττικής η «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ»  με μαέστρο τον Ιωάννη Σφυρή  παρουσίασε τραγούδια Παραδοσιακά, τραγούδια  σε Μουσική Δ. Γράψα, Γ. Μαρκόπουλου, Δ. Γεωργάκη και τον Ύμνο των Ριζοσπαστών.   Στο πιάνο συνόδευσε ο Αλέξανδρος Φαρρής.
  3. Το Χορευτικό Συγκρότημα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών παρουσίασε  χορούς των Κυθήρων και άλλους Επτανησιακούς Χορούς, κλείνοντας με Κυθηραϊκό Μπάλο. Δάσκαλος χορού ο Διονύσης Κατσούλης.
  4. Το Χορευτικό Συγκρότημα  της Ένωσης Ζακυνθίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» χόρεψε παραδοσιακούς ελληνικούς και  Ζακυνθινούς χορούς  κλείνοντας με το «Λεβαντίνικο» χορό της ορεινής Ζακύνθου. Δάσκαλος χορού ο Γιάννης  Ρουσιάνος.
  5. Η Μικτή Χορωδία   του Συλλόγου Απανταχού  Φαρακλάδων    «Η ΕΥΓΕΡΟΣ»  Κεφαλλονιάς  με Μαέστρο τη Χριστίνα Ρόκκου  παρουσίασε  Επτανησιακές καντάδες, τραγούδια της Κεφαλονιάς  και  της Ιθάκης Χαρίλαου Χωραφά και Δημήτρη Καλκάνη, Θάνου Μικρούτσικου.  Στο πιάνο συνόδευσε η Σταματία  Σκαλενάκη.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης και  τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από τον καλλιτεχνικό και τον επιστημονικό χώρο, την τοπική Αυτοδιοίκηση, Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι και Μέλη Δ.Σ.  Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων  των Νησιών μας και άλλων Πολιτιστικών Φορέων  της πατρίδας μας.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία είναι υπερήφανη   που όλα  τα Νησιά μας από κοινού γιόρτασαν και τίμησαν την 159 η Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα και για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι κρατούν ζωντανή την Παράδοσή  μας και την Ιστορία μας!

                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 H ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ-ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ   ΣΤΕΛΛΑ ΣΑΡΑΚΙΝΗ-ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ