Τρίτη 30 Απριλίου 2024
17.6 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η Εύγερος / Στην εικαστική έκθεση της Έφης Σπηλιώτη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ 24-ΑΘΗΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ «ΗΕΥΓΕΡΟΣ» ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ  ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ  «17  ΗΡΩΪΔΕΣ ΤΟΥ 1821»

Ηρωίδες Σουλιώτισσες-έργα της Εφης Σπηλιώτη-στο Μουσείο Τζαβελλαίων

Ο Σύλλογος των Απανταχού Φαρακλάδων«Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς παραβρέθηκε στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της συμπατριώτισσάς μας Κεφαλλονίτισσας Έφης Σπηλιώτη«17 Ηρωϊδες 1821 μόνο με δάφνες, ελιές και αγριολούλουδα» που διοργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2024 όπου φιλοξενήθηκαν τα έργα της εικαστικής δημιουργίας της.

Το αφιέρωμα της κ. Έφης Σπηλιώτησε 17   ηρωΐδεςτου 1821, είναι ένα έργο όπως αναφέρει η ίδια «υπενθύμισης, τιμής, μνήμης, υπερηφάνειας και ευχαριστίας απέναντι στα σκοτάδια και την παγωνιά της λήθης» επισημαίνοντας ότι , όπως λέει και ο Επτανήσιος ποιητής Α. Κάλβος, «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία». Ανάμεσα στις 17 ηρωΐδες του αφιερώματός της είναι η Μαντώ Μαυρογένους και η ΛασκαρίναΜπουμπουλίνα, ηγετικές προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821 που αφιέρωσαν τη ζωή τους και ξόδεψαν όλη την περιουσία τους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους μας. Επίσης πέντε ηρωΐδεςΣουλιώτισσες κοσμούν το αφιέρωμάτης. Είναι οι δύο ΤζαβέλλαινεςΜόσχω Λάμπρου Τζαβέλλα και η νύφη της Δέσπω Φώτου Τζαβέλλα καθώς και τρεις ακόμη Σουλιώτισσες η Λένω Μπότσαρη, η ΔέσπωΣέχου Μπότση και η Χάιδω Γιαννάκη Σέχου, οι γενναίες αυτές γυναίκες που πέρα από μάνες, σύζυγοι, κόρες και αδερφές ξεπέρασαν τα ανθρώπινα όρια και πέρα από συμβάσεις και εποχές ενέπνευσαν τη Λαϊκή  Μούσα και έγιναν σύμβολα μέσα από το Δημοτικό τραγούδι. Οι άλλες δέκα ηρωΐδες τουαφιερώματος είναι οι Πριγκίπισσες  Ελισάβετ Υψηλάντη και  Μαρία Γεωργίου Υψηλάντη,   η ναυμάχος  Δόμνα Βιζβίζη, η Μαριγώ Ζαραφοπούλα, η Κυρά της Ακρόπολης Ασήμω Γκούραινα, η Κωνσταντίνα  Ζαχαριά, η ΣταυριάνναΣάββαινα, η Φιλελληνίδα Δούκισσα της Πλακεντίας, η ΓαρουφαλιάΜιχάλβεη, η προστάτιδα των ορφανών ΠανωραίαΧατζηκώστα «Ψωροκώσταινα».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπρόσωποι πολιτιστικών και επιστημονικών  φορέων και σωματείων και πλήθος κόσμου.

Τον Σύλλογό  μας εκπροσώπησε  η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας (και Αντιπρόεδρο Ο.Κ.Ι.Σ., Πρόεδρο Επτανησιακής Συνομοσπονδίας 2023 και Έφορο Εκδόσεων 2024) κ. Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα , η οποία  συνεχάρη την κ. Έφη Σπηλιώτη για τα έργα της και την προσφορά της στον πολιτισμό και την Ιστορία μας. Παρευρέθηκαν επίσης κι άλλοι Επτανησιακοί Σύλλογοι, μεταξύ αυτών από το Σύλλογο Αργυράδων Κέρκυρας ο κ. Γιάννης Αργυροκαστρίτης και από το Σύλλογο Κορακιάνας Κέρκυρας ο κ. Νίκος Καλούδης. Παρευρέθηκε επίσης και η συμπατριώτισσά μας  Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεώνη Ευαγγελάτου Δάλλα.

ΟΣύλλογος των Απανταχού Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ»Κεφαλονιάςμέσα από την ιστορική πορεία του στηρίζει  τον πολιτισμό και στέκεται αρωγός σε κάθε πολιτιστική δράση και σε κάθε δημιουργό της Τέχνης και των γραμμάτων, πολύ περισσότερο σε κάθε συμπατριώτη και συμπατριώτισσά  μας που προσφέρουν στην Ιστορία και  τον πολιτισμό.

Εκ μέρους του Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παναγής Λυκούδης Ευαγγελία Δελλαπόρτα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ΕΞΩΦΥΛΛΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ