Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
13.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πόσο αθώο είναι το Wi-Fi σας;

Εικόνα άρθρου: cosmotesmartliving.gr

Όσοι έχουμε λίγα περισσότερα χρονάκια στις πλάτες μας, θυμόμαστε πολύ καλά ότι για να συνδέσουμε έναν υπολογιστή και να τον αποσυνδέσουμε, τραβούσαμε των παθών μας τον τάραχο με όλα αυτά τα καλώδια που είχε! Ένα ατελείωτο μπέρδεμα μεταξύ ηχείων, ποντικιού, εκτυπωτή, πληκτρολογίου, οθόνης, τροφοδοτικού και ό,τι άλλης συσκευής υπήρχε συνδεδεμένη στο κουτί μας…

Σήμερα όλο αυτό το “καλωδιομάνι” βρίσκεται πια στο παρελθόν… Όλα είναι ασύρματα! Μπορούμε να πάρουμε όποια θέση θέλουμε στο γραφείο μας, καθώς δεν τίθεται θέμα να “φτάνει το καλώδιο”, ενώ οι διατάξεις των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μας είναι σαφώς πιο ελεύθερες και ευέλικτες. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.

Παράλληλα, οι πόλεις υιοθετούν τη νέα ασύρματη τεχνολογία δημιουργώντας δημόσια μέρη με δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους πολίτες μέσω Wi-Fi. Στο Δήμο Αργοστολίου έγινε αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος WiFi4EU με αποτέλεσμα να έχουμε τα παρακάτω σημεία πρόσβασης:

  • Κεντρική πλατεία Αργοστολίου
  • Ξενία
  • Χώρος κρουαζιερόπλοιων
  • Τεχνικές Υπηρεσίες
  • Σε κοινοτικά γραφεία Πόρου και Σκάλας
  • Στην παραλία Πλατύ Γιαλού

Τα οφέλη είναι προφανή. Αμεσότητα ως προς την πρόσβαση στη διαδικτυακή πληροφορία, παροχή υπηρεσιών, εξυπηρέτηση πολιτών και επισκεπτών κτλ.
Ωστόσο, αν λάβουμε ως δεδομένο το ρητό που λέει ότι για οτιδήποτε κερδίζουμε υπάρχει πάντοτε και κάτι που χάνουμε“, πόσο προφανή είναι τα μειονεκτήματα απ’ αυτήν την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας;

Η κοινή λογική λέει ότι για όλα υπάρχει ένα τίμημα. Οπότε η ευκολία και η ευελιξία των ασύρματων τεχνολογιών, θα πρέπει κι αυτή να έχει κάποιο τίμημα…

Αυτό όμως είναι μία αυθαίρετη σκέψη, θα πει κάποιος, που στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Σωστά. Ανατρέχοντας όμως στο διαδίκτυο για σχετικές έρευνες-μελέτες, βρίσκουμε μία παλαιότερη δημοσίευση απ’ τον ενημερωτικό ιστότοπο “tanea.gr” όπου φιλοξενείται μία έρευνα του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία και σύμφωνα με την οποία “η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα δέντρα και τα φυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.”

Η έρευνα αυτή ζητήθηκε απ’ το Δήμαρχο της πόλης μετά από ανεξήγητες ανωμαλίες που παρουσιάστηκαν στα δέντρα της περιοχής… Η σχετική έρευνα μας ενημερώνει επίσης ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι τοπική ιδιομορφία, αλλά ότι πλήττει όλο το δυτικό κόσμο. Αυτομάτως λοιπόν γεννιέται το ερώτημα: εφόσον το Wi-Fi κρίνεται ως επιβλαβές για τα δέντρα και τα φυτά που είναι βιολογικοί οργανισμοί σαν κι εμάς, κατά πόσο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τον άνθρωπο;

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ναι μεν μεμονωμένα η ακτινοβολία του Wi-Fi είναι μικρή, αλλά αν την αθροίσουμε στο σύνολο των πολλών μικρών ακτινοβολιών που δεχόμαστε κάθε μέρα και επί μονίμου βάσεως απ’ τις πολλές συσκευές που πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητά μας, τότε ίσως θα πρέπει να προβληματιστούμε για τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε τα προνόμια της σύγχρονης τεχνολογίας…

Δείτε το δημοσίευμα σχετικά με την εν λόγω έρευνα στην Ολλανδία:

Το ασύρματο Ίντερνετ «αρρωσταίνει» τα δέντρα, προκαλώντας σημαντικές ανωμαλίες στην ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα δέντρα και τα φυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία απέδειξαν ότι η «ασθένεια του Wi-Fi» πλήττει όλα τα φυλλοβόλα δέντρα στον δυτικό κόσμο, προκαλώντας αιμορραγία και ρωγμές στο φλοιό τους.

«Ανεξήγητες ανωμαλίες»

Την έρευνα είχε παραγγείλει ο δήμαρχος της πόλης Alphen aan den Rijn, μετά τον εντοπισμό «ανεξήγητων ανωμαλιών» στα δέντρα της περιοχής.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα δέντρα να έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια και διαπίστωσαν, έπειτα από συστηματική παρατήρηση, ότι τα ασύρματα δίκτυα «ενοχοποιούνται» για την κατάσταση.

Πλήττει όλο το δυτικό κόσμο

Πρόσθετες έρευνες διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Στην Ολλανδία, περίπου το 70% των δέντρων στις αστικές περιοχές παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, σε σύγκριση με το 10% που είχε καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια. Αντιθέτως, τα δέντρα που βρίσκονται στα δάση -όπου δεν υπάρχει κάλυψη Wi-Fi- επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου.

Εκτός από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν τα ασύρματα δίκτυα LAN και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, την κατάσταση επιβαρύνουν και οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

Οι επιπτώσεις

Οι επιστήμονες εξέτασαν 20 δέντρα (μελίες) τα οποία εξέθεσαν επί τρεις μήνες σε διάφορες πηγές ακτινοβολίας.

Όσα βρίσκονταν εντός εμβέλειας δικτύου Wi-Fi υπέστησαν χρωματικές αλλοιώσεις στα φύλλα τους, οι οποίες προκλήθηκαν από τη νέκρωση της άνω και κάτω επιδερμίδας τους. «Αυτό οδηγεί σταδιακά στο θάνατο των συγκεκριμένων τμημάτων των φύλλων», διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Παράλληλά, η έρευνα κατέδειξε ότι η ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καλαμποκιών.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και να καθοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασύρματης ακτινοβολίας στα δέντρα.

tanea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται