Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
31 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Χιλιάδες φτερωτοί ταξιδιώτες στα Αντικύθηρα

Ιδιαίτερα παραγωγική η φετινή άνοιξη στον Ορνιθολογικό Σταθμό 

Πάνω από 5.400 δακτυλιωμένα πουλιά από 61 είδη, ανάμεσά τους και αρκετοί σπάνιοι και ακριβοθώρητοι φτερωτοί μετανάστες, ήταν ο τελικός απολογισμός της φετινής ανοιξιάτικης περιόδου δακτυλιώσεων στα Αντικύθηρα που υλοποίησε για 15η συνεχή χρονιά η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.
 
Με ορμητήριο τον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων (ΟΣΑ), ομάδα ειδικών και ορνιθολόγων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ μαζί με δεκάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο, εργάστηκαν εντατικά από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Μαΐου για να καταγράψουν και να μελετήσουν το συναρπαστικό φαινόμενο της εαρινής μετανάστευσης, σε μια σεζόν που ήταν ιδιαίτερα παραγωγική σε ό,τι αφορά τους ημερήσιους αριθμούς -φτάνοντας και τα 380(!) δακτυλιωμένα πουλιά σε μία ημέρα.

Η φετινή άνοιξη στον ΟΣΑ αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού δακτυλιωμένων πουλιών αλλά κυρίως λόγω των σπάνιων ειδών που μπήκαν για πρώτη φορά στις λίστες ειδών του Σταθμού. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερης μνείας αξίζουν οι δύο Κεδροφυλλοσκόποι (Phylloscopus nitidus), είδος που αναπαράγεται στα βουνά του Καυκάσου, με ελάχιστες παρατηρήσεις στην Ελλάδα.

Πιο πολυπληθές είδος της φετινής άνοιξης στον Σταθμό αναδείχθηκε ο Κηποτσιροβάκος ενώ τα σπάνια είδη που δακτυλιώθηκαν έκαναν αυτή την εαρινή περίοδο ιδιαίτερα επιτυχημένη. Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν οι δύο Νανοφυλλοσκόποι (Phylloscopus proregulus), που αποτελούν τα πρώτα άτομα του είδους που δακτυλιώνονται στη χώρα μας, αλλά και οι Κεδροφυλλοσκόποι (Phylloscopus nitidus), είδος που αναπαράγεται στα βουνά του Καυκάσου, με ελάχιστες παρατηρήσεις στην Ελλάδα.

Εκτός από τους σπάνιους και τυχαίους επισκέπτες που δακτυλιώθηκαν, όσοι ορνιθοπαρατηρητές βρέθηκαν φέτος στα Αντικύθηρα είχαν την ευκαιρία να δουν από πολύ κοντά και άλλα σπάνια είδη που παρατηρήθηκαν στο νησί, όπως ο Γκριζοφυλλοσκόπος (Phylloscopus humei), ένα από τα μικρότερα είδη φυλλοσκόπων, ο Ερημοπύρρουλας (Bucanetes githagineus) και η Χιονάδα (Eremophila alpestris). Επιπλέον, στο πλαίσιο δράσεων για τη μελέτη και παρακολούθηση του Μαυροπετρίτη, τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί σε άτομα του είδους που θα μας παρέχουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις των εμβληματικών γερακιών. 

Πάνω από 5.400 δακτυλιωμένα πουλιά από 61 είδη, ήταν ο τελικός απολογισμός της φετινής 15ης  εαρινής περιόδου δακτυλιώσεων στα Αντικύθηρα. Γκιώνηδες, Τσαλαπεινοί και Μελισσοφάγοι, έκαναν την εμφάνισή τους -όπως κάθε άνοιξη- στο νησί, σε μια σεζόν που αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική σε ό,τι αφορά τους ημερήσιους αριθμούς -φτάνοντας και τα 380(!) δακτυλιωμένα πουλιά σε μία ημέρα.

Έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια ανελλιπούς δράσης, ο ΟΣΑ παραμένει το μακροβιότερο και το μοναδικό εν λειτουργία πρόγραμμα παρακολούθησης της μετανάστευσης στρουθιόμορφων στην Ελλάδα. Ήδη από το 2007, στον Σταθμό εφαρμόζεται σε συστηματική βάση Πρόγραμμα παρακολούθησης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων, χάρη στο οποίο έχει παραχθεί μια μεγάλη χρονοσειρά δεδομένων που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού αλλαγών στον κύκλο ζωής και τη σύνθεση των μεταναστευτικών ειδών.
 
Στο πλαίσιο της διαρκούς συμβολής του στην περιβαλλοντική έρευνα διεθνώς, ο ΟΣΑ έχει, επιπλέον, υποστηρίξει δεκάδες προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές, παρέχοντας δεδομένα ή διευκολύνοντας τη συλλογή δεδομένων εντός της περιοχής δραστηριοποίησής του ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των επιστημονικών εργασιών που έχουν βασιστεί σε δεδομένα από τον ΟΣΑ και αποτελούν ήδη μέρος την παγκόσμιας βιβλιογραφίας.
 

Από την ίδρυσή του και έως σήμερα, η λειτουργία του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ έχει την έμπρακτη υποστήριξη του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη».

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ