Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
28.2 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία / Ιστορική νίκη για την ευρωπαϊκή φύση!

Επικυρώθηκε ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης

Τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου, έπειτα από αγωνιώδεις συζητήσεις, το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος ενέκρινε τον Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης, δίνοντας αίσιο τέλος σε μια μακρά και επίπονη νομοθετική διαδικασία.

Μετά από μήνες παλινωδιών, κατά τους οποίους η τύχη του Κανονισμού παρέμενε αβέβαιη, η πρόταση νόμου εγκρίθηκε με τη στήριξη είκοσι (20) κρατών μελών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 66,07% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, έπειτα και από τη -θετική- αλλαγή στάσης της Αυστρίας.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια τεράστια νίκη για τη φύση της Ευρώπης, την προστασία του κλίματος, τους πολίτες, το κοινό μας μέλλον. Επιπλέον, συνιστά δικαίωση της μεγάλης συμμαχίας των BirdLife Ευρώπης, ClientEarth, European Environmental Bureau (EEB) και WWF Ευρώπης, που έτρεξαν μια ιδιαίτερα δυναμική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, χάρη στην οποία συγκεντρώθηκαν πανευρωπαϊκά πάνω από 1 εκ. υπογραφές και εκκλήσεις από πολίτες, επιστήμονες και επιχειρήσεις, καθώς και χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης από οργανώσεις των νέων και της κοινωνίας των πολιτών από πολυάριθμους τομείς.

«Η 17η Ιουνίου θα μείνει στην ιστορία ως μία ημέρα εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τη φύση της Ευρώπης αλλά και για τους πολίτες της. Τώρα, όμως, αρχίζει η πραγματική δουλειά! Τα Κράτη Μέλη πρέπει να ενσωματώσουν στις εθνικές τους έννομες τάξεις τη νέα νομοθεσία δίχως καθυστέρηση, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η φύση μπορεί και πρέπει να ανακάμψει, προς όφελος του κλίματος, της βιοποικιλότητας και των ανθρώπων» δήλωσε η Κωνσταντίνα ΝτεμίρηΔιευθύντρια της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, μέλους της συμμαχίας Restore Nature.

Ο Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης πέρασε διά πυρός και σιδήρου μέχρι την τελική έγκρισή του, αποτελεί δε ξεχωριστή περίπτωση στην ιστορία του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου. Έχοντας επιβιώσει μιας άνευ προηγουμένου ενορχηστρωμένης καμπάνιας παραπληροφόρησης, που στόχο είχε να καταπνίξει την πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο, η νομοθεσία απέφυγε και το ενδεχόμενο απόρριψης στο Συμβούλιο, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Με αυτό το αποτέλεσμα θα μεταβεί η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην επόμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα (CBD COP16), θέλοντας να δείξει πως η Ευρώπη είναι πρόθυμη να αναλάβει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης για την αντιμετώπιση των κρίσεων της βιοποικιλότητας και του κλίματος, ανταποκρινόμενη στις παγκόσμιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ταυτόχρονα, η είδηση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, να μην λησμονούν να βάζουν τη βιοποικιλότητα ψηλότερα στην ατζέντα τους.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε τη σημαντική δημόσια στήριξη που έτυχε και στη χώρα μας η εκστρατεία για την αποκατάσταση της φύσης. Χιλιάδες πολίτες ζήτησαν από την ΕΕ να αποκαταστήσει τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα και δήλωσαν σθεναρά τη στήριξή τους στη νομοθεσία και στην ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Όλοι εμείς στην Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, που υλοποιούμε από το 2021 την εκστρατεία #RestoreNature στην Ελλάδα, ευχαριστούμε θερμά όσους και όσες στήριξαν την προσπάθεια να φέρουμε πίσω τη φύση στην Ευρώπη!

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ